Fundatia Soros a trimis joi premierului Victor Ponta o noua scrisoare in care solicita publicarea bugetului pe 2013 intr-un format deschis (adica in format liber, reutilizabil si redistribuibil) conform angajamentelor asumate la nivel intern si international prin Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisa. Fundatia aminteste si ca promisiunea publicarii in format deschis a intregului buget a fost facuta anterior si de consilierii premierului Ponta, dar ca momentan "este publicat in format deschis doar un tabel cu doua coloane, respectiv operatorii principali de credite si suma alocata institutiilor respective".

Bugetul de stat pe 2013 in format deschisFoto: Hotnews
  • Datele publice in format deschis sunt acele date produse sau detinute de catre autoritatile publice, care sunt puse la dispozitia cetatenilor in mod gratuit, liber de accesat, reutilizat si redistribuit. Acestea sunt procesabile prin mijloace automate, sunt furnizate intr-un format deschis, asupra caruia nicio entitate nu contine control exclusiv si sunt puse la dispozitie sub o licenta deschisa, care permite refolosirea libera a datelor, inclusiv in scop comercial. Formatele care indeplinesc conditiile pentru a fi deschise sunt: .csv, .ods, .xml, .xlsx.

"Speram sa avem un buget 2013 nu in format PDF, cum este acum pe site-ul Ministerului de Finante, ci in format pe care sa-l putem reutiliza si de unde pot fi preluate datele in format automat. Acest lucru ajuta practic si mediul de business prin dezvoltarea de aplicatii in acest sens", declara pe 23 ianuarie 2013 Andra Bucur, Coordonator Program in cadrul Fundatiei Soros, in cadrul unui eveniment la care au participat si doi consilieri ai premierului, respectiv Radu Puchiu si Cristian Botan.

In cadrul evenimentului s-a anuntat faptul ca mai multe organizatii reprezentand societatea civila au transmis pe 15 ianuarie premierului Ponta o scrisoare in care solicita publicarea bugetului pe 2013 in format deschis pentru a respecta obligatiile asumate la nivel international prin aderarea la Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisa dar si angajamentele asumate in programul de guvernare pentru anii 2013-2016.

Fundatia Soros a lansat si o petitie online in care solicita date de interes public in format deschis, pentru care au semnat deja cateva sute de persoane.

Pe 24 ianuarie, Radu Puchiu, consilierul premierului Ponta a declarat pentru HotNews.ro ca o parte din bugetul pe 2013 a fost publicat in format deschis, cu mentiunea ca detaliile din buget pe fiecare ordonator de credite nu puteau fi publicate in acest format pe internet din motive tehnice.

Vineri, Fundatia Soros a reiterat solicitarea catre premierul Ponta:

  • "Aceasta solicitare v-am mai adresat-o in numele mai multor organizatii, in momentul trimiterii proiectului bugetului de stat spre dezbatere in Parlament. La acel moment consilierii d-voastra in domeniu au promis publicarea bugetului de stat in format deschis. Cu toate acestea, pana in prezent, este publicat in format deschis doar un tabel cu doua coloane, respectiv operatorii principali de credite si suma alocata institutiilor respective. Am inteles ca aceste document se afla in lucru, dar avand in vedere ca forma finala a bugetului a fost adoptata si ca el exista deja in format deschis, asteptam publicarea tuturor liniilor de buget si a sumelor aferente locate, in format deschis, in aplicatia creata in acest scop", se arata in scrisoarea transmisa joi premierului Ponta (vezi documentul atasat).

Contactat de HotNews.ro, consilierul Radu Puchiu a spus ca "spera ca tot bugetul pe 2013 sa fie publicat in format deschis cat de curand".

Citeste si:Fundatia Soros: Trei cabinete care s-au succedat la guvernare in Romania nu au aplicat angajamentele luate la nivel international de a oferi acces liber la cat mai multe informatii de interes public