​Peste 1000 de angajati au protestat marti in Piata Constitutiei, cerand demisia ministrului Comunicatiilor, Dan Nica si a directorului general al Postei Ion Smeeianu, acuzati ca nu vin cu solutii pentru redresarea financiara a companiei, ci doar cu noi taieri salariale si concedieri. Sindicalistii spun ca in urma discutiilor de pana acum s-au propus noi taieri salariale si disponibilizarea a 1900 de angajati in acest an. Postasii au bannere pe care este scris: "Nica, demisia! Nu vinde Posta!" sau "Director general=8000 euro/luna; Postas=800 lei/luna". In replica, conducerea Postei sustine ca protestele sunt lipsite de orice baza reala, admite ca exista discutii preliminare privind situatia pe 2013 dar ca "nu s-a incheiat nici un document care sa ateste existenta unei pozitii ireconciliabile intre parti".

Foto:

  • "Ne-am intalnit de mai multe ori si in cursul lunii ianuarie (...) impreuna cu conducerea companiei ori alte propuneri de a creste veniturile in afara de taieri din veniturile oamenilor nu am vazut concret. Pentru anul acesta se preconizeaza sa se implementeze o normare facuta in 2011 care ar insemna disponibilizarea a 1900 de salariati din Posta Romana. De asemenea vor sa mai faca analiza pe fiecare oficiu in parte de multe ori exagerand cu desfiintarea de oficii postale de prezentare ceea ce ar fi foarte grav si pt clienti pentru ca ar insemna sa umble mai mult pentru a ajun ge la un oficiiu postal si aici ar insemna o reducere cu circa 1000 de oameni care ar trebui sa plece din Posta Romana. In jur de 3000 de persoane ar vrea sa disponibilizeze si asta la prima discutie. Astea sunt discutii, nu s-au intamplat inca, dar vrem sa preintampinam ceea ce vor sa faca", a declarat pentru HotNews.ro Marin Ciubeica presedintele Sindicatului de Posta Bucuresti.

Marin Ciubeica

Marin Ciubeica

Foto: Hotnews

Ciubeica a subliniat ca postasii nu mai au de unde sa suporte alte reduceri salariale, "pentru ca majoritatea sunt foarte aproape de salariul minim pe economie. Ca sa intelegeti, un postas cu 40 de ani vechime care iese la pensie nu poate primi mai mult de 1300 de lei. Salariile la factorii postali si oficianti sunt cuprinse intre salariul minim si 1300 de lei".

Sindicalistii sustin ca nu sunt de acord cu masurile propuse care vizeaza disponibilizarea a 1000 de salariati in luna mai si a altor 800 salariati in iunie, masuri "pe care le avem scrise si semnate de Ion Smeeianu (n.a directorul general al Postei Romane)".

La solicitarea HotNews.ro,conducerea Postei Romane si-a aratat suprinderea fata de protestele sindicalistilor precizand ca acestea sunt lipsite de o baza reala.

  • "Intre conducerea CNPR si sindicat au avul loc o serie de discutii preliminare, legate de BVC-ul Postei pentru anul 2013 (n.a Bugetul de venituri si Cheltuieli), ultimele intalniri avand loc in datele de 29 ianuarie, 2 si 11 februarie 2013. Nu s-a incheiat nici un document care sa ateste existenta unei pozitii ireconciliabile intre parti. Aceasta intareste faptul ca protestele sunt lipsite de orice baza reala, cu atat mai mult cu cat, respectand acordul incheiat cu conducerea sindicala, conducerea CNPR nu a luat nici o masura unilaterala prin care sa se reduca veniturile salariale ale angajatilor", a declarat pentru HotNews.ro Dan Dumitrescu, Sef Birou Relatii Publice la Posta Romana.

Oficialii postei au transmis catre HotNews.ro si acordul semnat cu sindicalistii in luna septembrie 2012. (vezi documentul atasat).

In document se arata in primul rand ca partile au convenit:

  • 1. C.N. Posta Romana reafirma, la cererea SLPR, ca pana la privatizare, dar nu mai tarziu de data de 30.06.2013 sa nu declanseze nici o procedura de concediere colectiva si sa nu ia nici o masura, cu caracter unilateral, care sa aiba ca efect reduceri ale veniturilor salariatilor.

Dar la punctul 3 al acordului este precizat ca:

  • "3. Prin derogare de la punctul 1, CNPR si SLPR se angajaeaza sa intreprinda toate actiunile rezultate ca fiind necesare ca urmare a aplicarii efective a normarii 2011, asa cum rezulta in urma negocierii comisiilor abilitate, negocieri ce se vor finaliza pana la 15.10.2012".

Aceste negocieri nu s-au finalizat inca, iar conducerea Postei Romane nu a dorit sa comunice alte cifre legate de actiunile necesare pentru aplicarea normarii din anul 2011.

Potrivit Mediafax, Posta Romana va fi privatizata prin majorare de capital pana la mijlocul lunii iunie, publicarea anuntului de licitatie urmand sa aiba loc pana la finalul lunii februarie, cu conditia aprobarii procedurii de catre Comisia Europeana.

Guvernul va solicita acordul CE pentru privatizarea unei participatii majoritare la compania de stat Posta Romana prin majorare de capital, se arata in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu FMI, document obtinut de Mediafax.

Pana la inceputul lunii aprilie va fi stabilita o lista de investitori eligibili, prin aplicarea unor criterii de pre-eligibilitate. Guvernul va selecta investitorii eligibili pana la mijlocul lunii mai, iar contractul de privatizare va fi semnat pana la mijlocul lunii iunie 2013.

Posta Romana este cel mai mare operator de profil si dispune de o retea teritoriala de aproximativ 7.100 de oficii postale.

Actionarii operatorului sunt Ministerul Comunicatiilor, cu o participatie de 75%, si Fondul Proprietatea, care detine 25% din capital.

In 2011, cifra de afaceri a CNPR a scazut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, in timp ce pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finantelor Publice.

Compania avea la sfarsitul lui 2011 datorii totale de 556,9 milioane de lei, iar numarul mediu de salariati a scazut cu peste 2.500, la 32.124 de persoane.