VIDEO/FOTOGALERIE Peste 1000 de angajati din Posta Romana au protestat pentru a preveni noi taieri salariale si disponibilizarea a circa 2000 de angajati in acest an

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 12 februarie 2013, 14:10 Economie | Telecom


Protest al postasilor in Piata Constitutiei
​Peste 1000 de angajati au protestat marti in Piata Constitutiei, cerand demisia ministrului Comunicatiilor, Dan Nica si a directorului general al Postei Ion Smeeianu, acuzati ca nu vin cu solutii pentru redresarea financiara a companiei, ci doar cu noi taieri salariale si concedieri. Sindicalistii spun ca in urma discutiilor de pana acum s-au propus noi taieri salariale si disponibilizarea a 1900 de angajati in acest an. Postasii au bannere pe care este scris: "Nica, demisia! Nu vinde Posta!" sau "Director general=8000 euro/luna; Postas=800 lei/luna". In replica, conducerea Postei sustine ca protestele sunt lipsite de orice baza reala, admite ca exista discutii preliminare privind situatia pe 2013 dar ca "nu s-a incheiat nici un document care sa ateste existenta unei pozitii ireconciliabile intre parti". • "Ne-am intalnit de mai multe ori si in cursul lunii ianuarie (...) impreuna cu conducerea companiei ori alte propuneri de a creste veniturile in afara de taieri din veniturile oamenilor nu am vazut concret. Pentru anul acesta se preconizeaza sa se implementeze o normare facuta in 2011 care ar insemna disponibilizarea a 1900 de salariati din Posta Romana. De asemenea vor sa mai faca analiza pe fiecare oficiu in parte de multe ori exagerand cu desfiintarea de oficii postale de prezentare ceea ce ar fi foarte grav si pt clienti pentru ca ar insemna sa umble mai mult pentru a ajun ge la un oficiiu postal si aici ar insemna o reducere cu circa 1000 de oameni care ar trebui sa plece din Posta Romana. In jur de 3000 de persoane ar vrea sa disponibilizeze si asta la prima discutie. Astea sunt discutii, nu s-au intamplat inca, dar vrem sa preintampinam ceea ce vor sa faca", a declarat pentru HotNews.ro Marin Ciubeica presedintele Sindicatului de Posta Bucuresti.

Marin Ciubeica
Foto: Hotnews
Ciubeica a subliniat ca postasii nu mai au de unde sa suporte alte reduceri salariale, "pentru ca majoritatea sunt foarte aproape de salariul minim pe economie. Ca sa intelegeti, un postas cu 40 de ani vechime care iese la pensie nu poate primi mai mult de 1300 de lei. Salariile la factorii postali si oficianti sunt cuprinse intre salariul minim si 1300 de lei".

Sindicalistii sustin ca nu sunt de acord cu masurile propuse care vizeaza disponibilizarea a 1000 de salariati in luna mai si a altor 800 salariati in iunie, masuri "pe care le avem scrise si semnate de Ion Smeeianu (n.a directorul general al Postei Romane)".

La solicitarea HotNews.ro, conducerea Postei Romane si-a aratat suprinderea fata de protestele sindicalistilor precizand ca acestea sunt lipsite de o baza reala.

 • "Intre conducerea CNPR si sindicat au avul loc o serie de discutii preliminare, legate de BVC-ul Postei pentru anul 2013 (n.a Bugetul de venituri si Cheltuieli), ultimele intalniri avand loc in datele de 29 ianuarie, 2 si 11 februarie 2013. Nu s-a incheiat nici un document care sa ateste existenta unei pozitii ireconciliabile intre parti. Aceasta intareste faptul ca protestele sunt lipsite de orice baza reala, cu atat mai mult cu cat, respectand acordul incheiat cu conducerea sindicala, conducerea CNPR nu a luat nici o masura unilaterala prin care sa se reduca veniturile salariale ale angajatilor", a declarat pentru HotNews.ro Dan Dumitrescu, Sef Birou Relatii Publice la Posta Romana.

Oficialii postei au transmis catre HotNews.ro si acordul semnat cu sindicalistii in luna septembrie 2012. (vezi documentul atasat).

In document se arata in primul rand ca partile au convenit:

 • 1. C.N. Posta Romana reafirma, la cererea SLPR, ca pana la privatizare, dar nu mai tarziu de data de 30.06.2013 sa nu declanseze nici o procedura de concediere colectiva si sa nu ia nici o masura, cu caracter unilateral, care sa aiba ca efect reduceri ale veniturilor salariatilor.

Dar la punctul 3 al acordului este precizat ca:

 • "3. Prin derogare de la punctul 1, CNPR si SLPR se angajaeaza sa intreprinda toate actiunile rezultate ca fiind necesare ca urmare a aplicarii efective a normarii 2011, asa cum rezulta in urma negocierii comisiilor abilitate, negocieri ce se vor finaliza pana la 15.10.2012".

Aceste negocieri nu s-au finalizat inca, iar conducerea Postei Romane nu a dorit sa comunice alte cifre legate de actiunile necesare pentru aplicarea normarii din anul 2011.

Potrivit Mediafax, Posta Romana va fi privatizata prin majorare de capital pana la mijlocul lunii iunie, publicarea anuntului de licitatie urmand sa aiba loc pana la finalul lunii februarie, cu conditia aprobarii procedurii de catre Comisia Europeana.

Guvernul va solicita acordul CE pentru privatizarea unei participatii majoritare la compania de stat Posta Romana prin majorare de capital, se arata in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu FMI, document obtinut de Mediafax.

Pana la inceputul lunii aprilie va fi stabilita o lista de investitori eligibili, prin aplicarea unor criterii de pre-eligibilitate. Guvernul va selecta investitorii eligibili pana la mijlocul lunii mai, iar contractul de privatizare va fi semnat pana la mijlocul lunii iunie 2013.

Posta Romana este cel mai mare operator de profil si dispune de o retea teritoriala de aproximativ 7.100 de oficii postale.

Actionarii operatorului sunt Ministerul Comunicatiilor, cu o participatie de 75%, si Fondul Proprietatea, care detine 25% din capital.

In 2011, cifra de afaceri a CNPR a scazut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, in timp ce pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finantelor Publice.

Compania avea la sfarsitul lui 2011 datorii totale de 556,9 milioane de lei, iar numarul mediu de salariati a scazut cu peste 2.500, la 32.124 de persoane.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3335 vizualizari

 • +14 (14 voturi)    
  au servicii prea ieftine (Marţi, 12 februarie 2013, 14:23)

  Ed___ [utilizator]

  ar trebui sa fie privatizata, si astfel sa devina O COMPANIE DE PRESTIGIU !

  daca nu o sa fie privatizata ACUM, LA TIMP va avea aceiasi soarta precum Oltchim !!!!

  daca era privatizata acum 10 ani, credeti-ma angajatii Postei Romane nu aveau salariu (aproape de ) minimul pe economie 800 lei ci salarii de cel putin 1500-2000 lei.

  Toate aceste NE-PRIVATIZARI nu au facut decat sa chinuie oamenii, sa le dea impresia unui loc de munca sigur, dar si prost platit.

  Si in final vor pierde absolut tot.
  • +7 (7 voturi)    
   total de acord cu tine (Marţi, 12 februarie 2013, 15:10)

   Colonel [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

   Pana nu se privatizeaza nu va fi o companie pentru care competitivitatea e importanta. Acum au clienti doar pe cei ce nu au alte variante la indemana pentru ca managementul nu incearca optimizarea serviciilor si cresterea competitivitatii. Resurse ar avea suficiente sa fie o companie de prestigiu in domeniu.
  • +11 (11 voturi)    
   Daca era privatizata... (Marţi, 12 februarie 2013, 15:11)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

   Daca era privatizata acum 10 ani nu avea atit de multi angajati.
   Oricum, pentru a deveni profitabila ar trebui micsorat numarul de sedii, scazut drastic personalul (sau reorientat spre alte activitati).

   Scrisori se trimit din ce in ce mai putine, facturile deja in 5 ani vor fi aproape exclusiv in format electronic, pe piata de colete sunt o gramada de firme private care creeaza o concurenta serioasa... Deci, nu vad cum ar rezista posta roamana in forma actuala ...
  • +2 (2 voturi)    
   nu e vorba ca sunt ieftini (Marţi, 12 februarie 2013, 16:49)

   I [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

   am fost mai demult la posta si tanti aia a umblat prin vreo doua calculatore dupa care a mai scris ceva si prin niste hartii. Asa au inteles directorii "informatizarea". Cine stie cati banii s-au sifonat prin contractele de informatizare.
  • +2 (2 voturi)    
   privatizarea este ok....... (Marţi, 12 februarie 2013, 17:11)

   translativus [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

   .....dar daca este facuta catre angajatii postei caci altfel se va intampla aceiasi smecherie cu disponibilizari, vanzari de active si pasive in beneficiul unor smecheri si in detrimentul cetateanului.
   Privatizarea catre angajati este singura modalitate corecta si eficienta de a rezolva problema.
   Daca toate privatizarile s-ar fi facut asa, acum cetatenii ar fi avut un alt nivel de trai si o alta constiinta a muncii dar nu s-a vrut asa ceva pentru ca smecherii nu ar mai fi putut fura.
   Privatizati POSTA catre angajatii ei !!!!!
 • +9 (9 voturi)    
  Eu am trimis o scrisoare miercuri (Marţi, 12 februarie 2013, 15:03)

  Andy500 [utilizator]

  intre 2 judete si Prioritara si nu a ajuns inca.
  Si nu e prima data cand se intampla asta.
  In oferta de servicii scrie "timp de circulaţie nivel naţional: z+1"

  Deja a trecut z+4 si inca astept.
  Jenant!
  Eu vreau sa vad posta privatizata si dati afara toti care nu-si fac treaba cum trebuie.
  Plus ca mi-a fost violata corespondenta in tranzit si ei l-au sancitonat pe factorul care mi-a adus scrisoarea desfacuta, desi nu era vina lui.
  Management comunist!
  • +5 (7 voturi)    
   Prioritara.... (Marţi, 12 februarie 2013, 15:44)

   aqualung [utilizator] i-a raspuns lui Andy500

   Mare greșeală să nu apelezi la o firmă de curierat pentru trimiteri urgente. Fii sigur că nici măcar nu ți-o aduce acasă: o să primești un aviz și după aia abia trebuie să te duci tu la poștă cu avizul, când au ei program.
 • 0 (6 voturi)    
  Hai Tonta.... (Marţi, 12 februarie 2013, 15:04)

  Je__ [utilizator]

  mareste-le salariile.
  • +7 (7 voturi)    
   postasii au votat cu USL (Marţi, 12 februarie 2013, 16:04)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   acum primesc ceea ce merita
 • +5 (5 voturi)    
  Privatizarea! (Marţi, 12 februarie 2013, 15:04)

  Marian G. [utilizator]

  Statul isi bate joc de cei care platesc taxe si impozite prin mentinerea in viata a acestui sistem deficitar. Intrati intr-un oficiu postal sa vedeti:
  - angajati cu atitudine clasica de bugetar nervos, ocupat pana peste cap, irascibil
  - mobilier de 30 de ani si stare deplorabila a oficiilor (nu cred ca au mai zugravit de peste 20 de ani)
  - sistemul informatic este defectuos si trebuie sa fie completat cu sistemul de registre de hartie, ca in urma cu 20 de ani.

  In plus, sunt multe contracte dubioase - vezi cum taxele pentru buletin se platesc doar la posta in cazul in care ai domiciliul in sectorul in care iti reinnoiesti buletinul.

  Conducere privata, nu capusarea unei institutii bugetare pana la moarte, ca in cazul Oltchim.
 • +1 (1 vot)    
  :) (Marţi, 12 februarie 2013, 15:07)

  Analfabet [utilizator]

  Acordul e neconstitutional la punctul 2.
 • +2 (2 voturi)    
  da (Marţi, 12 februarie 2013, 15:32)

  marius87 [utilizator]

  privatizare, dar sa tina si statul un pachet, dar minoritat, fara nici o putere de decizie, doar sa incaseze profit :). daca tot are sediile, valoare imobiliara f mare
 • +11 (11 voturi)    
  1000 (Marţi, 12 februarie 2013, 15:33)

  torna_fratre [utilizator]

  Si cand ma gandesc ca cei 1000 de protestatari au iesit de buna voie si nu scosi fortat de USL ...
  Acum urmeaza replica lui Tonta:"Basescu sper ca esti multumit!"
 • +2 (2 voturi)    
  Unde e televiziunea poporului? (Marţi, 12 februarie 2013, 17:02)

  NuDa [utilizator]

  Antena 3 e aici?
  http://www.youtube.com/watch?v=7LNreKwhfvs
 • +2 (2 voturi)    
  Conducerea postei - certitudinea prabusirii (Marţi, 12 februarie 2013, 17:13)

  vasinec [utilizator]

  Incopetenta conducerii CNPR miroase “de la o posta”. O spune un salariat al postei care intra in contact direct cu "proiectele expertilor". Apropo: un proiect conceput de doi "experti" (chiar asa se intituleaza cand semneaza proiectul) referitor la "Procesul-tehnologic" a provocat stupoare in randul salariatilor care l-au studiat. Se vedea o incopetenta crasa. "Expertii" habar nu aveau cu ce se mananca o scrisoare sau un colet postal. Astia conduc posta, pe bani grei.
  Cat despre, "curatenia" facuta la CNPR, anul trecut: praf in ochi. Au ramas mai departe pe salarii babane si au dat afara oameni care muncesc (ex: agenti si factori postali).
  In mod sigur, cat timp vom avea "bucuria" sa fim condusi de asemenea incopetenti (si nu-s putini) nu avem nici o sansa de redresare. Pe verificate.
  Iar ministrul Nica nici nu stie despre ce vorbeste si nici nu gandeste. Este chiar asa de greu sa verifici competenta, numarul si salariile celor din conducerea CNPR? Eu cred ca este floare la ureche, de vreme ce unul ca mine( cu o functie obscura) poate demonstra, cu acte, incopetenta conducerii postei romane.

  P.S. Daca nu se schimba conducerea postei, ramanem cu o certutudine (ce linistit ma simt): ne ducem in cap cu siguranta. La sfarsitul anului se termina pomana cu monopolul pentru trimiterile sib 50 de grame. Daca in conditiile actuale nu s-a reusit mentinerea pe linia de plutire a postei, putem fi siguri ca o luam hotarat la vale, cand se termina pomana.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu te judec (Marţi, 12 februarie 2013, 19:18)

   FeisBuk1 [anonim] i-a raspuns lui vasinec

   Eu prin Oficiul Postal la care mai sunt nevoit sa ajung de vreo doua ori pe luna vad aceleasi acrituri de 20 ani, care dupa cateva cursuri PC au reusit sa tasteze doua randuri de in 2 minute.

   De exemplu, la primirea unui colet, ma duc cu avizul iar operatorul cauta ad-labam dintr-o suta de avize cotorul (corespondentul) avizului meu. Apoi se ridica si pleaca vreo 2-3 minute in magazie sa caute coletul. Apoi se aseza la birou si incepe sa opereze respectivul aviz, nu inainte de a mai scrie ceva intr-un registru tiparit. Dureaza cel putin 5 minute procesarea unui aviz obisnuit in care nu sunt implicati bani si pana la 10 minute daca mai apar si bani.

   Noroc cu facturile de servicii / utilitati, ca asa au invatat si angajatii Postei cu ce se mananca codurile de bare si scanerele care fac 50% din munca in jumatate de secunda.

   Imi pare rau ca ti-o spun, dar cei mai multi angajati de la ghiseu sunt depasiti moral, iar povestea cu salariile nu tine. Sunt inceti, depasiti si de multe ori irascibili.

   Sa se uite cum, cat si in ce fel munceste o vanzatoare obisnuita sau o lucratoare la casa unui hypermarket. Dar pe acolo nu e sindicat.

   Desigur, nu este o generalizare, dar eu ma feresc cat pot de mult de serviciile Postei, care inseamna timp pierdut, nervi, cozi alaturi de nespalati, aurolaci si mame eroine. Ok, si preturi undeva la jumatate fata de un curier rapid.
   • +1 (1 vot)    
    La Braila se spune ... (Marţi, 12 februarie 2013, 19:51)

    skolko [utilizator] i-a raspuns lui FeisBuk1

    ... cum e turcu si pistolu. Cand conducerea postei face frectii la picior de lemn dupa metode stiintifice, ce te-astepti de la angajati?
 • 0 (2 voturi)    
  ... (Marţi, 12 februarie 2013, 17:17)

  Avion [utilizator]

  Din partea mea sa-i dea pe toti afara, sa dea foc la acea institutie si s-o ia de la zero. Cu angajati proaspeti, care sa nu aiba mai mult de 30-35 ani si sa nu fi lucrat vreodata pentru Posta Romana. Indobitocirea angajatilor incepe de la sefii cu vederea ingusta, pana la tzatzele care stau si freaca menta la case si te trateaza de parca esti ultimul sclav.
 • 0 (2 voturi)    
  Guvernul lui Pinocchio!! (Marţi, 12 februarie 2013, 18:01)

  Stefan Hontz [anonim]

  Las ca va mai da Ponta niște măriri de taxe ca sa nu mai iesiti in strada!! Mai falimentează Oltchim ul si CFR ul si gata, peste 2 ani ne cheamă la prezidențiale sa ii votam realizările !!
 • 0 (2 voturi)    
  cei trei mustetari, de la a3 (Marţi, 12 februarie 2013, 21:19)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  au fost, sau nu au fost ?
  badea gindea ciutaci, trebuiau sa fie prezenti !


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by