Cosmote Romania, al treilea mare operator mobil in functie de numarul de clienti, va face luni, 18 februarie, in Bucuresti o demonstratie live a serviciilor 4G in reteaua proprie, conform unei invitatii de presa transmisa marti. In invitatie se spune ca "in 2013 Cosmote face saltul la 4G" si ca in cadrul demonstratiei se vor atinge "viteze uimitoare". Primii doi mari operatori de telefonie mobila din piata, Orange si Vodafone, au lansat deja servicii de internet 4G in Romania.

Invitatie eveniment 4GFoto: Cosmote Romania

Cosmote a anuntat luna trecuta ca si-a extins planurile tarifare de date pentru viteze de internet de pana la 43,2 Mbps, viteza maxima de descarcare de date ce poate fi atinsa prin tehnologia 3G, iar Panos Makris, directorul executiv comercial al Cosmote, a spus: "Ne indreptam gradual catre cel mai recent trend in tehnologie, 4G".

De altfel, Stefanos Theocharopoulos, seful Cosmote Romania a anuntat inca de anul trecut ca serviciile 4G vor fi introduse in cursul anului 2013.

Orange si Vodafone, primii doi mari operatori de telefonie mobila din tara, au lansat servicii 4G inca de la sfarsitul anului trecut. La inceputul acestui an, Orange Romania a introdus in premiera pe piata locala serviciul de de internet mobil 4G si pe tabletele iPad cu ecran Retina (generatia a 4-a) si iPad mini, iar Vodafone a anuntat la inceputul acestei luni ca permite utilizatorilor sa testeze serviciile de internet mobil 4G, la viteze de descarcare de pana la 100 Mbps, pe doua modele de telefoane inteligente, Samsung Galaxy SIII LTE si HTC One SV LTE, in 17 magazine din cele 10 orase aflate sub acoperirea retelei 4G.

Tehnologia 4G aduce o experienta superioara a Internetului mobil, datorita vitezei semnificativ mai mari, conform Vodafone. De exemplu, un fisier de 20 MB poate fi descarcat in mai putin de 20 de secunde, fata de media de trei minute, atinsa prin 3G. Pentru redarea online a unei melodii, timpul de asteptare este de mai putin de o secunda, fata de 10 secunde prin serviciile 3G. De asemenea, streaming-ul unui videoclip HD poate fi initiat in mai putin de 20 de secunde prin 4G, fata de 1-3 minute prin 3G. Utilizatorii retelelor sociale pot incarca de acum o fotografie pe Facebook in mai putin de o secunda, fata de 25 de secunde, prin 3G.