​Posta Romana a prenotificat Comisia Europeana in data de 21 decembrie 2012 privind procesul sau de privatizare, care este "susceptibil de a avea elemente ce pot intra sub incidenta reglementarilor europene pe domeniul concurentei" si a fost invitata la o prima runda de discutii luni, 18 februarie, au declarat pentru HotNews.ro oficialii Ministerului pentru Societatea Informationala (MSI). Conform intelegerilor dintre FMI, Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei procesul de privatizare are termen de finalizare in luna iunie 2013, au mai spus reprezentantii ministerului.

Ion SmeeianuFoto: Hotnews
  • "Cei implicati in procese susceptibile de a avea elemente ce pot intra sub incidenta reglementarilor europene pe domeniul concurentei fac o prenotificare catre Comisia Europeana prin intermediul Consiliului Concurentei din Romania. Prenotificarea va urma procedurile interne ale Competition Directorate General si pot fi doar solicitate informatii si lamuriri fara declansarea unei investigatii pe elemente concurentiale sau, in cazul in care Comisia Europeana crede ca pot apare elemente de natura a incalca reglementarile concurentiale de piata libera, se incepe automat o investigatie. C.N Posta Romana a urmat aceasta cale si a prenotoficat Comisia Europeana in data de 21 decembrie 2012 si a fost invitata la o prima runda de discutii pe data de 18 februarie 2013; nu exista o investigatie inceputa pe aceasta tema asupra procesului de privatizare a CNPR", au declarat pentru HotNews.ro oficialii Ministerului pentru Societatea Informationala.

Potrivit acestora, "Comisia Europeana analizeaza si da acordul pentru orice fel de achizitie intracomunitara ce poate intra sub incidenta reglementarilor europene pe domeniul concurentei pe urmatoarele elemente: elemente de ajutor de stat si concentratii economice. Din aceste doua perspective procesul de privatizare al C.N. Posta Romana S.A.urmeaza a fi analizat de catre Directoratul General pentru Competitie din cadrul Comisiei Europene".

  • Posta Romana ar urma sa fie privatizata pana la sfarsitul lunii iunie 2013

Potrivit Mediafax, Posta Romana va fi privatizata prin majorare de capital pana la mijlocul lunii iunie, publicarea anuntului de licitatie urmand sa aiba loc pana la finalul lunii februarie, cu conditia aprobarii procedurii de catre Comisia Europeana.

Guvernul va solicita acordul CE pentru privatizarea unei participatii majoritare la compania de stat Posta Romana prin majorare de capital, se arata in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu FMI, document obtinut de Mediafax.

Pana la inceputul lunii aprilie va fi stabilita o lista de investitori eligibili, prin aplicarea unor criterii de pre-eligibilitate. Guvernul va selecta investitorii eligibili pana la mijlocul lunii mai, iar contractul de privatizare va fi semnat pana la mijlocul lunii iunie 2013.

Posta Romana este cel mai mare operator de profil si dispune de o retea teritoriala de aproximativ 7.100 de oficii postale.

Actionarii operatorului sunt Ministerul Comunicatiilor, cu o participatie de 75%, si Fondul Proprietatea, care detine 25% din capital.

In 2011, cifra de afaceri a CNPR a scazut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, in timp ce pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finantelor Publice. Compania avea la sfarsitul lui 2011 datorii totale de 556,9 milioane de lei, iar numarul mediu de salariati a scazut cu peste 2.500, la 32.124 de persoane.