Peste 10 investitori au depus scrisori neangajante, deci doar si-au exprimat interesul si au cerut informatii, in privinta procesului de privatizare al Postei Romane, a declarat luni Dan Nica, ministrul Comunicatiilor, care nu a dorit sa dea alte detalii din motive de confidentialitate. Nici o companie romaneasca nu si-a exprimat pana acum interesul in acest proces, a mai spus Nica. Caietul de sarcini la aceasta licitatie va costa 50.000 de euro, iar garantia este de doua milioane de euro. In privinta intalnirii de luni cu oficialii de la Bruxelles, despre care HotNews.ro a scris in premiera, ministrul a spus ca Executivul European vrea sa se asigure ca nu este vorba in principal de ajutor de stat.

Dan NicaFoto: AGERPRES
  • "In functie de rezultatul acestei intalniri vom proceda la pasii urmatori. Este o discutie la nivel tehnic. Pun multe intrebari (n.a oficialii Comisiei Europene - CE) ca sa se asigure ca nu este vorba in principal de ajutor de stat. Ma indoiesc ca nu vom obtine avizul CE, pentru ca privatizarea Postei este in acordul cu CE, FMI si BM deci nu este un element pe care sa nu-l cunoasca. Din luna decembrie am trimis primele informatii, care tineau de avizul Comisiei Europene. In luna iunie vrem sa finalizam privatizarea", a precizat Dan Nica.

Ministrul Dan Nica a mai spus ca la discutiile de luni participa oficialii ai Postei Romane si din partea consultantului. Potrivit Mediafax, Posta Romana va fi privatizata prin majorare de capital pana la mijlocul lunii iunie, publicarea anuntului de licitatie urmand sa aiba loc pana la finalul lunii februarie, cu conditia aprobarii procedurii de catre Comisia Europeana.

Guvernul va solicita acordul CE pentru privatizarea unei participatii majoritare la compania de stat Posta Romana prin majorare de capital, se arata in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu FMI, document obtinut de Mediafax.

Pana la inceputul lunii aprilie va fi stabilita o lista de investitori eligibili, prin aplicarea unor criterii de pre-eligibilitate. Guvernul va selecta investitorii eligibili pana la mijlocul lunii mai, iar contractul de privatizare va fi semnat pana la mijlocul lunii iunie 2013.

Posta Romana este cel mai mare operator de profil si dispune de o retea teritoriala de aproximativ 7.100 de oficii postale.

Actionarii operatorului sunt Ministerul Comunicatiilor, cu o participatie de 75%, si Fondul Proprietatea, care detine 25% din capital.

In 2011, cifra de afaceri a CNPR a scazut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, in timp ce pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finantelor Publice. Compania avea la sfarsitul lui 2011 datorii totale de 556,9 milioane de lei, iar numarul mediu de salariati a scazut cu peste 2.500, la 32.124 de persoane.