Autoritatea nationala de reglementare in comunicatii (ANCOM) a efectuat 8422 de actiuni de control pe piata de comunicatii electronice si servicii postale, iar in urma abaterilor constatate a aplicat in final 390 de avertismente si 42 de amenzi, in cuantum total de 693.000 de lei. Mai exact, furnizorii de comunicatii (internet, telefonie si TV) au primit 8 amenzi in valoare de 244.000 lei, Posta Romana a primit doua amenzi in valoare de 15.000 lei iar furnizorii privati de servicii postale au primit 22 de amenzi in cuantum de 348.000 lei.

Potrivit informatiilor autoritatii, 3.314 controale, reprezentand aproximativ 40% din numarul total, au fost efectuate la titularii de licente de utilizare a frecventelor radioelectrice, dintre care 2.077 la furnizorii servicii de radiocomunicatii si 1.237 la furnizorii de radio si televiziune. Cele mai frecvente nereguli intalnite pe parcursul acestor actiuni de control au fost nerespectarea prevederilor din licente si autorizatii, precum si operarea necorespunzatoare a statiilor de radiocomunicatii. Inspectorii ANCOM au emis 61 de notificari privind intentia aplicarii sanctiunii si au aplicat 136 de avertismente si 10 amenzi in cuantum de 86.000 lei.

Aproximativ o treime din numarul total de actiuni de control, respectiv 2.934, au vizat furnizorii de comunicatii electronice:958 de controale au fost efectuate la furnizorii de internet, 929 la furnizorii de telefonie si 1.047 la furnizorii de servicii de retransmisie a programelor audiovizuale. In timpul controalelor s-a constatat faptul ca unii operatori nu respecta obligatia de a introduce in contractele incheiate cu utilizatorii finali clauzele minime prevazute de lege si nu respecta anumite conditii tehnice si de compatibilitate electromagnetica impuse retelelor de comunicatii electronice prin regimul de autorizare generala. Pentru a remedia cele constatate, ANCOM a emis 157 de notificari privind intentia aplicarii sanctiunii, in urma carora au fost aplicate 156 de avertismente si 8 amenzi in cuantum de 244.000 lei.

16% din controalele efectuate pe parcursul 2012 au vizat furnizorii de servicii postale. Din totalul de 1.326 de controale efectuate la furnizorii de servicii postale, 578 au vizat Compania Nationala Posta Romana (CNPR) in calitatea sa de furnizor de serviciu universal, si au fost finalizate cu aplicarea a 50 de avertismente si 2 amenzi in valoare de 15.000 lei. ANCOM a aplicat 46 de avertismente furnizorilor de servicii postale care nu au respectat prevederile legale si 22 de amenzi in cuantum de 348.000 lei. Cele mai frecvente nereguli intalnite au fost cele referitoare la nerespectarea obligatiilor specifice impuse furnizorului de serviciu universal in cazul CNPR, respectiv de informare a ANCOM cu privire la aparitia modificarilor datelor din notificare in cazul celorlalti furnizori de servicii postale. Cele mai grave abateri constatate, care s-au soldat si cu cele mai mari sanctiuni, au fost incalcarile drepturilor rezervate furnizorului de serviciu universal.

848 de actiuni de control au vizat producatorii, importatorii si distribuitorii de echipamente radio si echipamente terminale de telecomunicatii. In urma acestor actiuni, au fost aplicate 2 avertismente pentru nerespectarea prevederilor legale in domeniu.

Sumele provenite din amenzile contraventionale aplicate de ANCOM persoanelor juridice merg integral catre bugetul de stat, iar executarea acestora se realizeaza conform dispozitiilor legale privind executarea silita a creantelor fiscale. ANCOM comunica organelor de specialitate ale Ministerului Finantelor Publice, respectiv Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, documentul prin care a fost aplicata sanctiunea.

In ceea ce priveste monitorizarea spectrului de frecvente radio, pe parcursul anului 2012 au fost realizate un numar de peste 31.000 de actiuni de monitorizare, in urma carora au fost depistate 243 de cazuri de emisii radioelectrice neautorizate, precum si situatii de nerespectare a conditiilor din licentele de emisie, autorizatiile tehnice de functionare, licentele de utilizare a frecventelor sau autorizatiile de asignare a frecventelor, in urma carora s-au initiat actiunile necesare pentru intrarea in legalitate.

Oficiile Judetene ale ANCOM au realizat 1.330 de actiuni de monitorizare a spectrului utilizand analizoarele de spectru si antenele din dotarile acestor compartimente.

De asemenea, a fost evaluat gradul de acoperire cu semnal 2G/3G a 298 de orase si peste 90.000 de km de drum.

  • UPDATE Romtelecom, Total Post Services si Direct Post Services au primit cele mai mari amenzi in 2012 - au transmis oficialii ANCOM catre HotNews.ro

"În urma controalelor realizate de ANCOM pe parcursul anului 2012, cele mai mari amenzi au fost acordate următoarelor companii:

  • S.C. ROMTELECOM S.A. a fost amendată cu 200.000 lei pentru că nu a respectat obligaţiile prevăzute în licenţa de comunicaţii mobile pentru benzile de frecvenţe 410-415/420-425 MHz;
  • S.C. TOTAL POST SERVICES S.R.L. a fost sancţionată cu 100.000 de lei în luna iulie şi cu 50.000 de lei în luna mai pentru încălcarea dreptului rezervat furnizorului de serviciu universal în domeniul serviciilor poştale;
  • S.C. DIRECT POST SERVICES S.R.L. a fost amendată cu 40.000 de lei în luna octombrie şi cu 30.000 de lei în luna iunie pentru încălcarea dreptului rezervat furnizorului de serviciu universal în domeniul serviciilor poştale.", au comunicat oficialii ANCOM.