Greg Konieczny, Manager de Fond al Fondului Proprietatea, care detine 25% din actiunile Postei Romane, a declarat pentru HotNews.ro ca procesul de selectie a noului Consiliu de Administratie al acestei companii a fost satisfacator, conform procedurilor descrise in OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa, dar ca ar fi trebuit ca un proces similar sa aiba loc si pentru numirea directorului general. "In schimb, Consiliul l-a desemnat in functia de Director General pe dl. Ion Smeeianu, fostul Director General interimar si membru al noului Consiliu, fara a realiza un proces de selectie separat si competitiv pentru aceasta pozitie", spune Konieczny. Modul in care Smeeianu a fost reales director general nu contravine insa legii.

Greg KoniecznyFoto: Fondul Proprietatea
  • "Noul Consiliu de Administratie al Postei Romane a fost selectat conform procedurilor descrise in OUG 109/2011 si este, in general, compus din membri cu multi ani de experienta in top management in diverse sectoare. In mare, procesul de selectie pentru noul Consiliu a fost satisfacator. Totusi, suntem de parere ca un proces similar de selectie ar fi trebuit sa aiba loc si pentru selectarea noului Director General. In schimb, Consiliul l-a desemnat in functia de Director General pe dl. Ion Smeeianu, fostul Director General interimar si membru al noului Consiliu, fara a realiza un proces de selectie separat si competitiv pentru aceasta pozitie", a declarat pentru HotNews.ro Greg Konieczny, Manager de Fond al Fondului Proprietatea.

Totusi, prevederile OUG 109/2011 mentioneaza ca selectia Directorului General poate fi efectuata de un expert independent, permitand in acelasi timp si Consiliului de Administratie selectarea Directorului General dintre administratori. Altfel spus, modul in care a fost reales Ion Smeeianu ca director general al Postei Romane nu incalca legislatia:

  • ART. 35
  • (1) In cazul societatilor administrate potrivit sistemului unitar, consiliul de administratie deleaga conducerea societatii unuia sau mai multor directori, numind pe unul dintre ei director general.
  • (2) Directorii pot fi numiti dintre administratori, care devin astfel administratori executivi, sau din afara consiliului de administratie.
  • (3) Presedintele consiliului de administratie al societatii nu poate fi numit si director general.
  • (4) Directorii sunt numiti de consiliul de administratie, la recomandarea comitetului de nominalizare. Consiliul de administratie poate decide sa fie asistat sau ca selectia sa fie efectuata de un expert independent, persoana fizica sau juridica, specializata in recrutarea resurselor umane, ale carui servicii sunt contractate in conditiile legii.
  • (5) Consiliul de administratie sau, dupa caz, expertul independent stabileste criteriile de selectie, care includ, cel putin, dar fara a se limita la aceasta, o experienta relevanta in consultanta in management sau in activitatea de conducere a unor intreprinderi publice ori societati comerciale din sectorul privat. Criteriile de selectie vor fi elaborate si selectia va fi efectuata cu respectarea principiilor liberei competitii, nediscriminarii, transparentei si asumarii raspunderii si cu luarea in considerare a specificului domeniului de activitate a societatii comerciale.
  • (6) Anuntul privind selectia directorilor se publica in doua ziare economice si/sau financiare de larga raspandire si pe pagina de internet a intreprinderii publice. Anuntul include conditiile care trebuie sa fie intrunite de candidati si criteriile de evaluare a acestora. Selectia se realizeaza cu respectarea principiilor nediscriminarii, tratamentului egal si transparentei.

In legatura cu necesitatea publicarii unui anunt in selectia directorilor, Dan Dumitrescu, puratatorul de cuvant al Postei Romane a declarat marti pentru HotNews.ro ca "prevederile art. (6) se aplica atunci cand Directorul General este numit din afara Consiliului de Administratie. In cazul Postei Romane nu a fost cazul deoarece a fost desemnat ca Director General un membru al Consiliului de Administratie".

Premierul Victor Ponta s-a aratat deranjat saptamana trecuta ca directorul general al Postei Romane, Ion Smeeianu, are o remuneratie lunara intre 6.000 de euro si 11.000 de euro, venit stabilit in baza OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa data de Guvernul Boc. Cand s-a implementat acest management privat? Selectia noilor membri din Consiliul de Administratie a inceput in decembrie 2012, proces gestionat de o firma cu un singur angajat si pierderi nete de peste 85.000 de lei in 2010, conform singurelor informatii de la Ministerul de Finante. Ion Smeeianu, membru al Consiliului Judetean PSD din Braila, a fost selectat ca membru in Consiliul de Administratie, iar in prima sedinta a Consiliului a fost numit director general, conform datelor remise HotNews.ro de conducerea Postei.