66.174 de contracte au fost atribuite anul trecut in urma procedurilor de achizite publica, iar valoarea acestora a depasit 12,5 miliarde euro, se arata intr-un studiu al Autoritatii nationale pentru monitorizarea achizitiilor publice (ANRMAP). In 2012, dintre contestatiile depuse la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), in 132 de cazuri a fost dispusa anularea procedurii de atribuire. Valoarea estimata totala aferenta acestor proceduri anulate a depasit de 324,3 milioane euro, se mentioneaza in raport.

Contestatii la CNSCFoto: ANRMAP

In anul 2012, dintre contestatiile la CNSC care au avut ca obiect documentatia de atribuire, doar 520 au fost admise, respectiv 1,9% din totalul documentatiilor de atribuire evaluate de ANRMAP. Valoarea estimata totala a acestora a depasit 2,5 miliarde euro.

In 132 de cazuri a fost dispusa anularea procedurii de atribuire. Valoarea estimata totala aferenta acestor proceduri a fost de 324,31 milioane euro. In 388 de cazuri au fost dispuse masuri de remediere. Valoarea estimata totala aferenta acestor proceduri a fost de 2,22 miliarde euro.

  • "Conform prevederilor legale, in evaluarea documentatiilor de atribuire, ANRMAP nu are in vedere caietul de sarcini sau documentatia descriptiva. In acest sens, trebuie remarcat faptul ca din totalul de 520 decizii emise de CNSC, urmare contestatiilor care au avut ca obiect documentatia de atribuire, 13 decizii au avut drept motiv de anulare a procedurilor abaterile din caietul de sarcini, iar prin 115 decizii CNSC, s-au dispus masuri de remediere ale caietului de sarcini", subliniaza ANRMAP.

Amintim ca in luna ianuarie din acest an, premierul Victor Ponta a atacat puternic conducerea Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) din cauza deciziilor acestuia de a suspenda licitatii importante in urma unor contestatii. Miza acestei schimbari? Controlul unei institutii care decide daca un contestatar al unei licitatii are dreptate sau nu.

Un exemplu de licitatie suspendata este cea pentru contractul de concesionare privind constructia tronsonului de autostrada Comarnic-Brasov, de 58 de kilometri. In urma unei contestatii depuse de o firma chineza la doar cateva zile de la anuntul de licitatie, CNSC a decis, in decembrie, suspendarea procesului. Victor Ponta, nemultumit de decizie, a cerut schimbarea conducerii CNSC. "Toti cei care spun ca nu se poate trebuie schimbati din functie si puneti pe cei care spun ca se poate face", a spus Ponta.

Trebuie precizat ca firma chineza China Communications Construction Company Limited a contestat fisa de date a achizitiei elaborata de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR). Anuntul de licitatie a fost publicat in sistemul electronic de achizitii publice pe 8 decembrie 2012, urmand ca ofertele sa fie primite pana pe 29 ianuarie 2013. Zece zile mai tarziu a fost depusa contestatia, iar CNSC a suspendat licitatia pe 21 decembrie. Valoarea estimata a contractului era de circa 1,2 miliarde de euro.