Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) a revenit miercuri cu detalii referitoare la proiectul "Portalul IMM-urilor din Romania", un contract de peste 4,1 milioane lei (inclusiv TVA) atribuit in aceasta luna catre asocierea formata din Ascenta IT Services SRL - parte a companiei norvegiene Computas AS - Power Net Consulting si Evolva Trend Consultant. Amintim ca lansarea efectiva a sistemului pentru publicul larg va avea loc in toamna acestui an.
- "In prima faza a proiectului, va fi efectuata o analiza al carei scop este definitivarea listei de servicii pe care noua platforma o va oferi. Bazata pe studiul serviciilor oferite in prezent de alte platforme, analiza are drept scop identificarea serviciilor electronice care raspund nevoilor pietei si nu sunt disponibile in prezent. Rezultatele analizei, incluzand noile servicii, vor fi finalizate pana la sfarsitul lunii iunie.
- Elaborarea listei de servicii care vor fi oferite prin aceasta platforma va fi urmata de construirea propriu-zisa a platformei, principalele etape in executia acesteia fiind: dezvoltarea sistemului, testarea functionala si integrata, popularea cu date a bazelor de date, dezvoltarea continutului electronic si, nu in ultimul rand, instruirea utilizatorilor sistemului.
- Ministerul pentru Societatea Informationala a initiat deja discutii cu alte institutii publice care au implementat platforme si portaluri de informare si servicii destinate IMM-urilor in vederea realizarii interoperabilitatii bazelor de date. Integrarea cu alte platforme va permite IMM-urilor care se vor inscrie pe aceasta portal sa acceseze direct si serviciile oferite de alte platforme", a comunicat miercuri MSI.
HotNews.ro a cerut Ministerului sa explice de ce abia acum, dupa atribuirea contractului, se realizeaza o analiza pentru a vedea ce noi servicii electronice vor fi incluse in portalul web. Cine se uita pe Caietul de Sarcini al licitatiei (vezi documentul atasat) va gasi foarte putine date concrete despre serviciile efective ce vor fi oferite prin noul portal web. Nicidecum lista celor "30 de aplicatii prin care utilizatorii sistemului pot interactiona cu institutiile publice" mentionate de Minister pe 4 martie 2013 cand a anuntat incheierea licitatiei.
- Faza de analiza este specifica oricarui proiect IT, spun oficialii MSI
Reprezentantii MSI spun ca faza de analiza este specifica oricarui proiect IT si ca a fost prevazuta in caietul de sarcini (vezi documentul atasat)
- "Toate etapele proiectului, inclusiv faza de analiza a proiectului, au fost prevazute in caietul de sarcini, elaborat in 2010. Faza de analiza este specifica si necesara oricarui proiect IT, in cadrul managementului de proiect. In aceasta faza, stabilim la nivel de detaliu posibilitatile de interoperare, formatele de interconectare cu alte sisteme existente etc.
- In acest moment, exista o lista de 40 de posibile aplicatii, din care se vor alege 30, in functie de anumite cerinte restrictive impuse de institutiile cu cu care ne vom interconecta, infrastructura hardware etc. In faza de analiza se vor determina aplicatiile fezabile si din punct de vedere al partenerilor MSI. Avand in vedere termenele foarte lungi necesare unei licitatii publice, exista posibilitatea ca anumite sisteme informatice sa se modifice/actualizeze din punct de vedere hardware si software. Astfel, proiectul va tine cont in dezvoltarea platformei de necesitatile actuale ale IMM-urilor si institutiilor cu care IMM-urile interactioneaza", a declarat pentru HotNews.ro Decebal Popescu - Coordonatorul Proiectului 'Dezvoltarea interoperabilitatii bazelor de date destinate IMM-urilor'.
Amintim faptul ca HotNews.ro a semnalat la inceputul acestei luni, cand Ministerul pentru Societatea Informationala a anuntat atribuirea acestui contract, ca astfel de proiecte adresate IMM-urilor mai exista, inclusiv la Ministerul Economiei. HotNews.ro a cerut MSI sa explice ce aduce nou acest portal web comparativ cu portalul One Stop Shop, implementat de Ministerul Economiei din iunie 2011 cu 1,2 milioane euro.
Oficialii MSI au oferit o explicatie neasteptata: portalul lansat de Ministerul Economiei contine doar informatii si nu aplicatii interoperabile cu sisteme ale institutiilor publice cum o va face noul "Portal al IMM-urilor".
Aceasta in conditiile in care mesajul de pe prima pagina a portalului One Stop Shop este urmatorul:
"Acest portal ofera intreprinderilor mici si mijlocii din Romania informatii, indrumari si mijloace moderne de interactiune cu administratia publica. Totul intr-un singur loc! Online!".
Citeste si:
- Episodul I UPDATE Marile investitii IT facute de Guvern din bani publici si europeni: Un nou portal de 4,2 milioane lei pentru IMM-uri in conditiile in care unul similar exista din 2011
- EPISODUL II Marile investitii IT facute de Guvern din bani publici si europeni: Cat de folosit este Punctul Unic de Contact, un portal de 4,6 milioane euro, care in vara anului 2011 nu functiona?
Este bine ca vor securitate maxima prin "autentificare folosind semnatura olografa" pentru cei 8 administratori ai sistemului (adica Softwin / Ascenta) si autentificare folosind token-uri OTP (adica ASSECO) care au "implementat" si precedentul portal...
MCSI-ul mai are o licitatie in desfasurare (DEZVOLTARE BRIDGE PKI) cu aceeasi dedicatie (Softiwin + ASSECO)... incercati sa ghiciti cine o va castiga :)
Cele mai importante sunt specificatiile pixului (pagina 88 din caiet).
"Pixul electronic trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte tehnice:
Caracteristici fizice:
Lungime pix: minim 140 mm;
Diametru pix: maxim 13 mm;
Greutate: maxim 60g"
Probabil ca de aia nu merge portalul precedent, n-o fi fost pixul suficient de lung, subtire si usor :)).
Acelasi pix il puteti gasi si in licitatia de Institutul National de Statistica (Anunt de participare numarul 141400/05.01.2013)... aici se cer doar 3 pixuri desi licitatia este de 4 milioane EURO.
Ne laudam de atatia ani ca avem programatori buni insa toate proiectele IT implementate in sectorul public sunt dezastre realizate pe sute de mii de euro.
"exista o lista de 40 de posibile aplicatii, din care se vor alege 30, in functie de anumite cerinte restrictive impuse de institutiile cu cu care ne vom interconecta, infrastructura hardware etc."
Traducere: sistemul informatic romanesc este atat de tampit facut incat nimic nu se potriveste, e ca poveste cu Daciile facute la norma dar nicio usa de Dacie nu se potrivea la alta Dacie.
Evident, nu poate fi vorba de cloud computing, CRM, achzitia de licente pentru solutii deja testate si alte dracii d'astea..pai de unde mai ies banii, bre?!
Alta duma:
"In faza de analiza se vor determina aplicatiile fezabile si din punct de vedere al partenerilor MSI."
Traducere: am vrea noi ceva, dar nu stim daca "partenerii" nostri sunt de acord. Da, noi dam banii, da' ei incaseaza..avantaj ei.
Si cireasa de pe tort:
"Avand in vedere termenele foarte lungi necesare unei licitatii publice, exista posibilitatea ca anumite sisteme informatice sa se modifice/actualizeze din punct de vedere hardware si software."
Traducere: asta e suma de inceput, dar va creste cu siguranta. Mai trebuie niste servere, niste pixuri, niste..gasim noi ce mai trebuie, ce dracu, avem experienta in astfel de proiecte..prietenii stiu de ce.
Semnam cat mai multe contracte, incasam cat mai multe spagi si facem cat mai multe plati.
Daca la final mai avem si un website ne-am scos.
Faza cu pixul electronic este de vis ..... mai ramane de spus firma care-l comercializeaza si cam atat.
Daca este cumva un pic putin scurt nu este bun, chit ca face acelasi lucru, iar daca este mai gros de 13mm nu se mai poate scrie cu el?
Lungime pix: minim 140 mm deci daca are 1m si 60g este ok?