Conducerea Postei Romane a demarat saptamana trecuta un program de concedieri colective mascate, care ar putea afecta circa 5-6000 de salariati, a declarat pentru HotNews.ro Matei Bratianu, presedintele Sindicatului Lucratorilor Postali. Sub motivul aplicarii rezultatelor unei normari facute in 2012 din care a rezultat un numar de posturi fara acoperire, directorul general al Postei a decis ca in locul disponibilizarilor sa reduca programul si salariile angajatilor cu procente intre 25 si 50%. Rezultatul este ca foarte multi salariati care au rate la banca si copii de crescut nu vor putea rezista cu jumatate din salariu, ci isi vor da demisia ceea ce inseamna ca ei vor pleca fara ajutor de somaj si fara salariile comepnsatorii din Contractul Colectiv de Munca, a precizat acesta.

Matei BratianuFoto: Agerpres
  • "Compania a decis sa aplice rezultatele normarii din 2012 in ciuda faptului ca de-a lungul anului trecut si la inceputul acestui an a anuntat ca nu va face disponibilizari. Normarea din 2012 a fost facuta culegandu-se datele statistice care oglindeau ce numar trimiteri postale a avut de distribuit fiecare salariat si ce volum de trimiteri postale au fost prezentate la oficile de posta si la ghiseele postale. Acesta normare a fost facuta in opinia noastra si a multor salariati cu rea credinta. Au fost furati kilometri de la factori, a fost trecut un numar mai mic de kilometri de parcurs zilnic atat la factori cat si la agentii postali, iar la salariatele de la oficii sunt operatiuni care nu au fost prinse. A rezultat in felul asta un numar de posturi care nu aveau acoperire pentru 8 ore de program.
  • Va dau un exemplu ca sa intelegeti mai bine: daca intr-un oficiu cu 8 oficiante, din normare a rezultat ca sunt acoperite cu activitatea numai 4 oficiante, insemna ca 4 ar fi trebuit disponibilizate. Sa se treaca la concedieri colective cu toate drepturile aferente -inclusiv salarii comepensatorii, asa cum sunt ele cuprinse in CCM. In loc sa aplice disponibilizari si drepturile aferente, directorul general al Postei Romane a zis: reduceti la jumatate programul de lucru si salariile la toate cele opt oficiante", a precizat pentru HotNews.ro Matei Bratianu, presedintele Sindicatului Lucratorilor Postali din Romania (SLPR), care reprezinta 23.000 de salariati, din cei peste 31.000 de angajati din Posta Romana.

In acest sens, directorul general al Postei Romane, Ion Smeeianu, a dat ordin catre sefii de oficii judetene de Posta, care la randul lor au ordonat dirigintilor ca acestia sa propuna ei reducerea programului de lucru a salariatilor.

Bratianu a mai precizat ca SLPR va contesta la companie modul in care au fost culese datele din normarea din 2012 si mai ales finalizarea acestei operatiuni care presupune reducere de program de lucru si salariu in multe cazuri nejustificate.

  • "Am sfatuit salariatii care stiu sau banuiesc ca li s-a furat din activitate sa nu semneze actele aditionale la CCM prin care lor ar trebui sa li se reduca programul si salariul cu 25 sau 50%. Evident ca Sindicatul daca va fi nevoie va actiona in instanta compania pentru a-i apara pe salariatii carora li se reduce programul si salariul fara justificari. Decizia reducerii programului si a salariului nu poate fi facuta unilateral de catre conducerea Postei Romane", a spus Matei Bratianu.

Pana la publicarea acestui material, HotNews.ro nu a putut lua o reactie de la conducerea Postei Romane.Un reportaj despre situatia aparuta in randul factorilor postali a fost prezentat vineri si pe Digi 24.