Asociatia Nationala a furnizorilor de internet (ANISP) a facut saptamana trecuta plangere la Comisia Europeana pentru lipsa de interventie si masuri in cazul NetCity din partea Autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM) si a Consiliului Concurentei, a declarat marti Mihai Batraneanu, presedintele ANISP. Acesta a mai precizat ca in perioada urmatoare va face plangere penala si impotriva lui Catalin Marinescu, presedintele ANCOM, pe care il acuza de "o pasivitate suspecta".

Mihai Batraneanu, seful ANISP, acuza lipsa de interventie a autoritatilor in cazul NetCityFoto: Hotnews

Conform oficialilor ANISP plangerea la Comisia Europeana a fost trimisa la data de 8 aprilie. Declaratiile lui Mihai Batraneanu au fost facute in cadrul unui eveniment dedicat subiectului NetCity, organizat de catre revista Comunicatii Mobile. Desi pe lista invitatiilor figura si Mircea Valentin, vicepresedintele Consiliului Concurentei, acesta nu a venit pana la publicarea acestei stiri. de asemenea, nici oficiali ai ANCOM nu au intervenit in dezbatere, desi organizatorii evenimentului au spus ca in sala ar fi prezenti oficiali ai ANCOM.

La eveniment este prezent insa Adrian Florea, directorul general al NetCity Telecom.

Mihai Batraneanu a reluat marti acuzatiile facute in luna februarie din acest an, avertizand ca o buna parte din furnizorii de internet sunt pe marginea prapastiei si retelele de cartier sunt decimate din cauza proiectului NetCity, reteaua metropolitana de fibra optica din Bucuresti, ca urmare a unor "taxe abuzive" si "preferentiale" impuse de NetCity Telecom, concesionarul acestui proiect. Acesta a acuzat faptul ca prin NetCity se instituie un monopol evident in Bucuresti, iar oficialii ANCOM si ai Consiliului Concurentei nu iau nici o masura.

  • "ANCOM este principalul vinovat. Este arbitrul pietei. Il acuz public pe Catalin Marinescu de o pasivitate suspecta. Ii vom deschide plangere penala si ii vom cere daune in litigiul deschis", a declarat Mihai Batraneanu, presedintele ANISP.

In replica, Adrian Florea, directorul general al NetCity Telecom, a precizat ca si-a respectat obligatiile fata de Primartia Bucuresti, iar la sfarsitul anului trecut avea in capitala circa 870 de kilometri de canalizatie pentru fibra optica.

  • "NetCity nu este monopol. Sa ne uitam la dimensiuni. Conform datelor noastre, Bucuresti are nevoie de peste 6000 de kilometri de canalizatie, iar netCity masoara azi circa 870 de kilometri, sub 15% din acest necesar", a declarat Adrian Florea, directorul general al NetCity Telecom.

Acesta a mai spus ca in prezent la NetCity sunt racordate circa 11.000 de cladiri din Bucuresti. Intrebat daca in aceasta zona acoperita in prezent de canalizatia NetCity au crescut preturile, Florea a spus ca din contra, preturile au scazut.

  • "26 de furnizori de internet sunt in prezent in reteaua NetCity. In ultimii trei ani, din retea au disparut 3 operatori, fiind achizitionati de altii mai mari din piata. (...) Sunt clienti care au plecat, dar care au si venit.", a declarat Adrian Florea.

George Anglitoiu, oficial in Consiliul Concurentei, a venit mai tarziu la acest eveniment si a precizat ca Mircea Valentin, vicepresedintele Consiliului Concurentei, este retinut la Comisiile Parlamentare. Anglitoiu a precizat ca are mandat sa declare numai ca: "invita partile ca imediat dupa Pasti sa vina la o masa rotunda organizata de Consiliul Concurentei pentru a discuta informatii relevante pentru investigatia declansata de autoritatea de concurenta".

UPDATE Ulterior, la eveniment a ajuns si Mircea Valentin, vicepresedintele Consiliului Concurentei, care a spus ca se incearca ca analiza de piata demarata recent sa fie finalizata mai repede.

  • "Faptul ca analizam aceasta piata inseamna ca ne pasa. Avem foarte multe cazuri. Nu vom avea menajamente in a ne spune opinia noastra dar cu argumente. Un an (n.a durata investigatiei utile demarate) este un termen maxim. Vom incerca sa ne concentram pe aceasta investigatie. Investigatia va fi dusa la bun sfarsit chiar daca partile se impaca. (...) Noua ne trebuie cifre. Daca veneati cu mai multe cifre si ai putine adjective nu am fi ajuns aici", a declarat Mircea Valentin, vicepresedintele Consiliului Concurentei.
  • ANISP este in litigiu cu Netcity Telecom/Consiliul Concurentei a deschis o analiza de piata in cazul NetCity

Amintim ca la sfarsitul lunii februarie din acest an, Mihai Batraneanu, presedintele ANISP a atentionat intr-o conferinta de presa ca "o buna parte din furnizorii de internet sunt pe marginea prapastiei si retelele de cartier sunt decimate din cauza proiectului NetCity, reteaua metropolitana de fibra optica din Bucuresti, ca urmare a unor "taxe abuzive" si "preferentiale" impuse de NetCity Telecom, concesionarul acestui proiect".

Acesta a acuzat ca NetCity Telecom a inventat treptat tot felul de taxe abuzive precum taxa de bransament, fiind avantajati marii operatori: RCS si UPC au tarife lunare de bransament la retea de 7,5 euro, in conditiile in care ceilalti platesc tarife de minim 10 euro. Asociatia a deschis litigiu la autoritatea de reglementare in Comunicatii, iar in luna aprilie 2013 va avea o intalnire cu Neelie Kroes, Comisarul European pentru Agenda Digitala.

In replica, Autoritatea de Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a precizat ca a primit atributii legale in ceea ce priveste acordarea avizului conform pentru proiecte precum Netcity abia la finalul anului 2012 si ca, oricand de la semnarea contractelor cu NetCity, ANISP ar fi putut sesiza Consiliul Concurentei pentru comportament abuziv. Primaria Bucuresti (PMB) a cerut aviz conform pentru NetCity din noiembrie 2012, iar la solicitarea ANCOM, in data de 15 ianuarie 2013, PMB a completat cererea initiala cu o serie de documente esentiale.

De asemenea, NetCity Telecom a replicat ca produsele Netcity sunt publice si aplicate operatorilor intr-un mod transparent si ca nu exista diferente de genul 7.5 euro/km vs. 85 euro/km si ca analiza Consiliului Concurentei nu a indicat pozitie de monopol.

In plus, Consiliul Concurentei a demarat in luna martie din acest an o analiza de piata (investigatie utila de cunoastere a pietei) pe segmentul serviciilor de acces la infrastructura de telecomunicatii din Bucuresti pentru a identifica care este puterea de piata a fiecaruia dintre operatorii relevanti.

  • "Vom analiza la nivel de Bucuresti care este pozitia principalilor jucatori: NetCity si alternativele, pentru ca au retele si Romtelecom si RCS&RDS si mai este si reteaua viitoare LTE care poate asigura transport de date, a precizat recent Mircea Valentin, vicepresedintele Consiliului Concurentei.

Oficialul a spus ca autoritatea s-a autosesizat in acest caz, deranjata de "vaicarelile" constante ale unora care nu au venit niciodata cu date concrete.