Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), care administreaza Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta 112, a fost premiat la Riga in Letonia, pentru contributiile in educare si informarea cu privire la numarul unic de urgenta 112, a anuntat joi serviciul. Gala de premiere 112 este singura ceremonie europeana care recompenseaza excelenta in domeniul serviciilor de urgenta si este organizata anual de catre Asociatia Europeana a Numarului de Urgenta (EENA).

In afara de STS, in cadrul Galei Europene au mai fost castigatori desemnati din Franta, Olanda, Finlanda, Polonia, Slovacia, Croatia si Letonia.

In Romania, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, in calitate de administrator al Sistemului National Unic pentru Apeluri de Urgenta, desfasoara activitati de educare ¬ informare: in zonele turistice montane si pe litoral, campanii in gari, aerogari, trenuri, statiile de metrou si pe principalele drumuri nationale, difuzare de spoturi 112 la posturile de radio si televiziune, vizite ale elevilor in dispeceratele 112, o ampla actiune cu Biserica Ortodoxa Romana dar si multe alte activitati punctuale.

  • "112 a devenit unul dintre cele mai renumite  si de succes branduri romanesti. (...) Premiile 112 din acest an sunt rezultatul unor actiuni remarcabile in domeniul serviciilor de urgenta si salvare. Selectia a fost riguroasa, cinci experti independenti analizand mai multe nominalizari pe categorii iar apoi membrii EENA si-au dat votul final", a declarat Adrian Fulea, purtatorul de cuvant al STS.

Premiul international obtinut de STS este al treilea dupa cele din 2009, tot pentru educare - informare, si in 2012 pentru salvarea unui grup de turisti belgieni. Ultimul Eurobarometru al Comisiei Europene, referitor la Numarul unic european de urgenta 112, arata ca Romania se afla pe primul loc la informarea si educarea populatiei in UE.

Despre numarul unic de urgenta 112

Numarul pan-european de urgenta 112 a fost creat in 1991.

In aprilie 2005, Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta a devenit operational in toata Romania si este administrat de catre Serviciul de Telecomunicatii Speciale

Din anul 2008, 112 este unicul numar de urgenta care poate fi folosit, non-stop, de pe orice telefon fix, telefon public sau mobil pentru a ajunge, gratuit, la serviciile de urgenta (ambulanta, pompieri si politie) in orice tara a Uniunii Europene.

Numarul 112 trebuie folosit doar atunci cind este necesara interventia agentiilor specializate de urgenta, pentru asigurarea asistentei imediate in situatii in care este periclitata viata, integritatea ori sanatatea cetateanului, ordinea publica, proprietatea publica sau privata ori mediul.