Radu Alexandru, directorul responsabil de proiectul NetCity in Primaria Bucuresti pana in anul 2011, a declarat saptamana trecuta intr-o dezbatere pe tema NetCity ca RCS&RDS ar fi avut o canalizatie subterana de comunicatii amplasata ilegal in Capitala. Aceasta ar fi fost descoperita in 2008, a spus acesta pentru HotNews.ro, in urma unor lucrari edilitare si ca in lipsa unor masuri ferme ale Primariei, RCS&RDS ar fi ramas cu aceasta retea cel putin pana la plecarea sa din institutie. Acesta a spus ca si Romtelecom a profitat atunci de lucrarile edilitare pentru a-si amplasa ilegal in subteran tubete pentru fibra optica. Daca RCS&RDS tace, Primaria Capitalei confirma fara a da nume, ca a descoperit retele de comunicatii subterane, dar ca le-ar fi dezafectat, iar Romtelecom spune ca cea mai mare parte a canalizatiei sale din Bucuresti este una 'istorica'.

Radu AlexandruFoto: Hotnews

Fostul director executiv in Primaria Bucuresti a spus ca RCS&RDS ar avea o canalizatie subterana in Bucuresti in cadrul unei dezbateri organizate saptamana trecuta de revista Comunicatii Mobile. Radu Alexandru este cel care a asistat la nasterea proiectului NetCity in Bucuresti.

HotNews.ro a solicitat acestuia sa ofere mai multe detalii despre aceasta canalizatie subterana a RCS&RDS, cel mai mare operator de comunicatii prin cablu din tara. Radu Alexandru a spus ca nu doar angajatii RCS&RDS, ci si cei ai Romtelecom ar fi profitat de lucrarile de modernizare a strazilor din Bucuresti pentru a-si amplasa ilegal tubete subterane de fibra optica.

Descarca fisierul audio in format MP3

"RCS&RDS nu are o canalizatie legala tipic NetCity. Noi am dat de canalizatie apartinand RCS&RDS, inclusiv de camere de tragere in 2008, cand am modernizat soseaua Giurgiului si Soseaua Oltenitei. Nu avea autorizatie de construire pentru ele. Au fortat nota, au profitat de momentul in care toata ampriza strazii era in constructie pentru a fi modernizata si isi faceau noaptea canalizatia, lucrau foarte repede. Eu am apreciat dintr-un anumit punct de vedere. Din alt punct de vedere, al legalitatii, le-am atras atentia, dar au ramas cu ele.

(... ) Acestea sunt segmentele cele mai lungi - circa 4 kilometri, pe Soseaua Giurgiului si soseaua Oltenitei, poate mai au si altele. Nu stiu. Era un fel de concurenta. In timp ce modernizam noi strazile si faceam o reamplasare a retelelor Electrica, de iluminat sau de gaze, daca era cazul, ei - Romtelecom si RCS stateau ca niste motani pe gard si cum venea noaptea isi trageau propriile canalizatii. Bagau repede tubetele si asteptau sa fie ingropate", a spus pentru HotNews.ro Radu Alexandru.

  • Intrebari HotNews.ro: Primaria nu a luat nici o masura? Are si Romtelecom canalizatie amplasata ilegal?

"Noi am avertizat in acea vreme Primaria. De regula, primarii nostri nu au adoptat niciodata o pozitie prea ferma fata de incalcarile legii pe raza municipiului Bucuresti.

Si Romtelecom are o canalizatie ilegala. Cu Romtelecom este o intreaga poveste. I-am rugat sa-mi prezinte daca canalizatia lor, pentru ca voiam sa utilizez si canalizatia lor in proiectul NetCity si sa o pun la dispozitia bucurestenilor, daca au acte ca au cumparat-o (...) Nu au reusit sa-mi prezinte aceste acte. Aceasta se intampla in jur de 2007-2008", a declarat acesta.

Intrebat despre motivele plecarii din Primarie, Radu Alexandru a precizat urmatoarele:

"In 2011 am plecat din Primarie. Oficial m-am pensionat pe motiv medical. Neoficial m-a dat afara Oprescu. El a vrut sa-si aiba propria echipa", a spus acesta.

Prezent la dezbatere, Adrian Florea, directorul general al NetCity Telecom, a declarat ca in urma sapaturilor s-au descoperit cablurile de comunicatii fara autorizatie.

  • "In tumultul constructiilor celor 870 de kilometri din cei 4 ani am dat peste o gramada de retele pe care le-am notificat catre primariile de sector sau primaria generala. Nu stiu ale cui sunt. Am dat peste cabluri acolo unde mi se spune ca nu sunt. Pentru ca nu sunt organ de control nu fac decat sa notific Primaria sa spun am gasit o retea si nu stiu ce-i cu ea. Am nenumarate cazuri. Vorbim despre cabluri telecom. Mai mult decat atat o treime din reteaua NetCity in ceea ce priveste bransamentele, deci o treime din bransamentele la cladiri au zero operatori. Nu exista nici un operator pe bransamentul nostru, ceea ce inseamna ca respectivele cladiri sunt bransate aerian, ilegal, evident", a spus Adrian Florea.

RCS&RDS nu comenteaza/Primaria Bucuresti sustine ca ar fi dezafectat retelele subterane de comunicatii

Daca RCS&RDS nu a dorit sa comenteze asupra declaratiilor facute de Radu Alexandru, Primaria Bucuresti confirma ca a dat peste retele subterane de telecomunicatii, dar ca a luat masurile legale.

  • "Lucrarile la retelele edilitare, inclusiv cele de fibra optica se executa numai in baza unei autorizatii de construire, asa cum prevede Legea 50/1991 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. In urma controalelor efectuate au fost identificate retele de comunicatii subterane, executate fara documente legale, care au fost dezafectate pe cale administrativa. Directia Control, prin serviciul de resort, controleaza permanent executia lucrarilor edilitare pe teritoriul Municipiului Bucuresti si in masura in care vor fi identificate lucrari executate fara documente legale, inclusiv retele de comunicatii subterane, acestea vor fi sanctionate contraventional sau desfiintate pe cale administrativa", au declarat pentru HotNews.ro oficialii Primariei Bucuresti.

Cum comenteaza acum Primaria Bucuresti informatiile prezentate de fostul director executiv, Radu Alexandru?

  • "Daca lucrurile s-ar fi petrecut asa cum le-a relatat domnul Radu Alexandru care la vremea respectiva era Director Executiv al Directiei Coordonare Reglementare Infrastructura din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti, directie ce derula proiectul Netcity, este rezonabil sa presupunem ca asa cum obliga prevederile contractului de concesiune de lucrari publice, regulamentul de organizare si functionare al Primariei Municipiului Bucuresti, precum si statutul functionarului public ar fi actionat in consecinta si ar fi luat masurile necesare, eventual alaturi de Directia de Inspectie si Control General pentru dispunerea masurilor legale", au precizat pentru HotNews.ro reprezentantii Primariei Bucuresti.

Romtelecom, despre propria canalizatie subterana: A fost transferata in proprietatea Romtelecom prin hotarare guvernamentala in 1997

Contactati de HotNews.ro in legatura cu acuzele aduse de Radu Alexandru, oficialii Romtelecom au precizat urmatoarele:

  • "Cea mai mare parte a canalizatiei Romtelecom din Bucuresti este una¬istorica¬, fiind edificata preponderent in perioada anterioara anului 1989 (pe vremea cand Directiile de Posta si Telecomunicatii se aflau in subordinea Ministerului Transporturilor si Telecomunicatiilor si aveau drept de administrare asupra canalizatiei). Din punct de vedere juridic, aceasta a fost transferata in proprietatea Romtelecom prin hotarare guvernamentala in 1997", au spus reprezentantii Romtelecom.

Dezbaterea pe tema NetCity organizata saptamana trecuta are loc pe fondul protestelor Asociatiei nationale a Furnizorilor de Internet (ANISP) care a avertizat ca o buna parte din furnizorii de internet sunt pe marginea prapastiei si retelele de cartier sunt decimate din cauza proiectului NetCity, reteaua metropolitana de fibra optica din Bucuresti, ca urmare a unor "taxe abuzive" si "preferentiale" impuse de NetCity Telecom, concesionarul acestui proiect.

Asociatia a facut saptamana trecuta plangere la Comisia Europeana pentru lipsa de interventie si masuri in cazul NetCity din partea Autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM) si a Consiliului Concurentei. Autoritatea pentru concurenta a demarat in luna martie din acest an o analiza de piata (investigatie utila de cunoastere a pietei) pe segmentul serviciilor de acces la infrastructura de telecomunicatii din Bucuresti pentru a identifica care este puterea de piata a fiecaruia dintre operatorii relevanti. Rezultatele investigatiei ar putea fi prezentate pana la finalul acestui an.