Uniunea Europeana a luat miercuri o "decizie de principiu" pentru deschiderea unei anchete anti-dumping si anti-subventii vizand echipamentele de telecomunicatii chinezesti, a anuntat comisarul pentru Comert, Karel De Gucht, intr-un comunicat citat de AFP.

Decizia de principiu semnifica faptul ca o ancheta formala nu a fost deschis pentru moment, "pentru a permite negocieri in vederea unei solutii amiabile cu autoritatile chinezei", a explicat De Gucht.

El a reamintit ca "exporturile spre piata europeana de echipamente chinezesti pentru retele de telecomunicatii reprezinta un pic peste un miliard de euro anual".

Comisia Europeana nu a precizat care sunt intreprinderile vizate, dar doua dintre principalele companii chinezesti care opereaza pe aceasta piata, respectiv retelele mobile, si nu telefoanele mobile sau tablete, sunt Huawei si ZTE.

Comisia a decis sa deschida aceasta ancheta "ex officio", respectiv din proprie initiativa, si nu in urma unor plangeri ale societatilor europene, cum este in general cazul.