Orange, cel mai mare operator de telefonie mobila din Romania, asteapta saptamana viitoare avizul Consiliului National al Audiovizualului (CNA) pentru retransmisia a peste 100 de programe TV receptionate prin satelit (DTH), au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate procesului. Operatorul estimeaza ca va atrage 50.000 de abonati la acest serviciu TV, spun sursele. Orange va intra astfel in competitie pe o piata dominata de RCS&RDS, Romtelecom si UPC.

  • "Denumirea retelei este Orange TV, iar caracteristicile retelei sunt: DTH (n.a satelit) si OTT (n.a Over The Top - consumatorii pot receptiona canalele TV prin terminale conectate la internet)", au mai precizat sursele.

Orange solicita avizul pentru retransmisia unor programe precum: Pro TV si Pro TV HD, Acasa, Acasa Gold, Pro Cinema, Sport.ro si Sport.ro HD, MTV Romania, Acasa TV HD, Pro TV International, Realitatea TV, Romania TV, Trinitas TV, National Geographic Channel HD, Nat Geo Wild HD, Duck TV, B1 TV, Prima TV, Kiss TV, Discovery Channel, Discovery HD Showcase, Discovery Science, Discovery Science HD (incepand cu 2 iulie), Animal Planet HD, Antena 1, Antena 2, Antena 3, Euforia Lifestyle TV, GSP TV, TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR News, TVR International, TVR HD, BBC World News, BBC Knowledge, Baby TV, Disney Channel, Disney Junior, National TV, National 24 Plus, MTV Live HD, Dorcel XXX HD, Hustler HD3D, France 24 sau Euronews, History HD, Mezzo, Mezzo live HD..etc.

Pe 8 mai 2013, HotNews.ro a scris in premiera ca Orange a notificat la data de 21 martie 2013, Autoritatea de reglementare in comunicatiii (ANCOM), intentia de a furniza servicii TV si prin intermediul retelelor cu acces fix prin satelit (tip DTH), dupa ce pe 11 martie 2013 primise dreptul de a furniza servicii TV (tip Mobile TV) si prin reteaua mobila proprie.

Mediafax a informat la inceputul acestei luni ca Orange a cerut si Consiliului National al Audiovizualului (CNA) aprobarea de a retransmite prin satelit (DTH) un numar de 13 programe TV.

Ziarul Financiar a relatat, in luna martie 2013, ca Orange Romania a semnat un contract cu SES, unul dintre cei mai mari furnizori globali de servicii de comunicatii prin satelit din lume, pentru a lansa pe piata locala servicii de televiziune prin satelit (DTH).

  • Piata serviciilor TV: 5,92 milioane abonati la jumatatea anului 2012. Venituri de peste 1,56 miliarde lei in 2011

La jumatatea anului trecut existau 5,92 de milioane de abonati la serviciile TV, din care 3,67 milioane de abonati la serviciile TV prin cablu, 2,21 milioane de abonati la serviciile DTH si 35.000 de abonati la serviciile IPTV, conform celor mai recente date ale ANCOM. In functie de numarul de abonati, RCS&RDS, Romtelecom si UPC detin peste 90% din piata serviciilor TV din Romania.

RCS&RDS este lider pe piata serviciilor TV, operatorul comunicand ca detine un numar total de circa 3 milioane de abonati la serviciile TV - cablu si satelit (pentru satelit sunt peste 1.200.000 abonati).

Pe locul secund se afla Romtelecom, care avea la sfarsitul anului trecut 1,26 milioane de abonati la serviciile TV (DTH, IPTV si Cablu), conform datelor grupului elen OTE.

UPC este al treilea mare furnizor de servicii TV, compania raportand pentru sfarsitul anului trecut un numar total de 1,17 milioane de abonati la serviciile TV, dintre care 319.700 abonati pentru serviciile DTH, 423.600 abonati la cablu digital si 428.700 la cablu analogic, conform datelor Liberty Global.

La data de 30 iunie 2012 existau 449 de furnizori TV operationali, dintre care 445 de furnizori de servicii TV prin cablu, 3 furnizori de servicii TV prin satelit (DTH) si 4 furnizori de servicii TV prin internet (IPTV). In prima jumatate a anului trecut, veniturile obtinute de furnizorii de servicii TV au depasit 796 de milioane de lei, in crestere anuala cu 8,2%. In 2011, veniturile furnizorilor de servicii TV au depasit 1,56 miliarde lei.