Neelie Kroes, Comisarul european pentru Agenda Digitala: Intr-o piata cu adevarat unica, nu exista roaming
"Uniunea Europeana a luat deja masuri in privinta serviciilor de telefonie mobila in roaming prin indepartarea barierelor, facand preturile mai acceptabile si introducand optiuni", declara Neelie Kroes, care subliniaza ca mai sunt pasi de facut pentru a ajunge la o piata unica.
Comisarul european sustine ca foarte multi cetateni cumpara in prezent minute si internet ca parte dintr-un pachet de servicii si ca astfel de pachete functioneaza pe pietele locale si mai rar intr-o piata unica. In discursul sustinut luni, Neelie Kroes mai vorbeste despre nevoia de broadband in UE si spune ca este hotarata sa construiasca un continent competitiv si conectat. Comisarul European a precizat ca va veni cu o propunere in luna septembrie din acest an.
Presa internationala - Euronews, The Telegraph - a relatat ca Executivul European ar fi votat martea trecuta in privinta eliminarii tarifelor de roaming din UE. Pana in prezent insa, Comisia Europeana nu a facut public un asemenea anunt.
In luna mai din 2012, Parlamentul European a avizat noile reglementari UE privind serviciile de roaming, prin care incepand de la 1 iulie 2012 s-au introdus pentru prima data tarife maximale la serviciile de internet. Mai exact, utilizatorii sunt fi taxati cu maximum 70 de centi per megabyte (MB) pentru descarcarea de date sau navigarea pe internet in timpul calatoriilor peste granita (cu facturare per kilobyte utilizat).
Conform acestor reguli, de la 1 iulie 2012 utilizatorii platesc maxim 29 de centi/minut pentru efectuarea unui apel, maximum 8 centi/minut pentru receptionarea unui apel, maximum 9 centi pentru transmiterea unui SMS si maximum 70 de centi per megabyte (MB) pentru descarcarea de date sau navigarea pe internet in timpul calatoriilor peste granita (cu facturare per kilobyte utilizat).
De la 1 iulie 2013, utilizatorii vor plati maxim 24 de centi/minut pentru efectuarea unui apel, maximum 7 centi/minut pentru receptionarea unui apel, maximum 8 centi pentru transmiterea unui SMS si maximum 45 de centi per megabyte (MB) pentru descarcarea de date sau navigarea pe internet in timpul calatoriilor peste granita (cu facturare per kilobyte utilizat).
Aceste tarife maximale vor scadea si mai mult de la 1 iulie 2014, cand utilizatorii ar urma sa plateasca in roaming maxim 19 de centi pe minut pentru efectuarea unui apel, maximum 5 centi pe minut pentru receptionarea unui apel, maximum 6 centi pentru transmiterea unui SMS si maximum 20 de centi per megabyte (MB) pentru descarcarea de date sau navigarea pe internet.
Citeste mai multe despre roaming neelie kroes
Este absurd ca un utilizator al companiei X din tara Y sa plateasca in reteaua A a tarii B mai putin decat un utilizator propriu retelei A. Nu este economic viabil pentru ca utilizatorul nu aduce profit retelei A insa foloseste de la ea banda / spectru.
Tarifele de roaming actuale sunt nesimtite, acoperind costul de interconectare de 300-5000% (si au fost si mai mari}. Din pacate insa eliminarea completa a suprataxelor de roaming este o utopie in masura in care nici un operator de telefonie nu are acoperire pan-europeana. Nu va lasati dusi de nume: Vodafone din Romania si din UK nu sunt aceeasi firma, ci doua firme diferite care au acelasi nume de brand, fiind persoane juridice diferite si avand tarife diferite si legi diferite pe care sa le respecte.
din nefericire pt operatorii de tel mobila se duce naibii cea mai rentabila afacere " sa vinzi fum " sau ma rog minute la telefon.
oricum tarifele au fost si raman nesimtit de mari raportat la alte tari .
Fumul despre care vorbiti il costa si pe operator: licente, chirii pt antene, etc. Si cu cat vine mai mult fum, cu atat costurile lui pt operator cresc. Pentru ca trebuie sa instaleze si mai multe antene si sa investeasca in tehnologii noi, cum a fost trecerea de la 2G la 3G si cum va fi acum trecerea la LTE.
Uitati: noi ne guduram acum prin fata LTE dar daca luati o harta de acoperire a unui operator, cat acopera el 3G? Multe retele sunt acoperite inca majoritar EDGE. Pentru ca fumul costa si ar costa prea mult sa acopere tot.
PUNCT.
Nu trebuie sa tii in viata toti babalaii care nu stiu sa faca bani decat din japca.
Uite cat costa o frecventa intr-o tara mica ( nici nu vrea sa ma gandesc cat e in FR sau DE)
http://www.news.admin.ch/NSBSubscriber/message/attachments/26004.pdf
toti 3 telco au platit undeva la 1 miliard chf. Pune apoi echipamente noi pt LTE/servere/fibra de la turnuri etc, cauta locatii ( ca nimeni nu vrea antena pe blocul lui, uneori ia si 2-3 ani de negocieri si chiar procese sa poti pune o antena). Plus ca una e salarul in ro la ala care sapa santul sa puna fibra sau sa puna antena pe turn si altul e in Austria de ex. Am asa o presimtire ca daca telco vor vedea ca pretul nu e ok, vor da EDGE la roaming in pretul asta si iti vor vinde "optiuni" sa ai o viteza decenta. De ce sa aiba o tara din vest pret la roaming egal cu cel din ro, cand in ro primesti doar edge daca ai iesit din oras ?
Is curios daca iau trenul pana la Amsterdam de ce nu e acelasi tarif pe toata ruta, doar e piata unica?
De ce pretul la mancare nu e la fel, daca tot e piata unica.
De acord ca tarifele erau nesimtite, dar e utopic sa crezi ca preturile se vor duce si mai jos din cauza competitiei. Aceeasi competitie era si acum, si preturile erau nesimtite :-)
Traiesti in Romania unde hotia si POFTA DE MARJA MARE in detrimentul tau al meu al tuturor cetatenilor domina si dispune!!
Cand nu o sa mai avem HOTI in parlament si guvern care sa accepte spaga pentru nu stiu ce avantaje comerciale in favoarea unora si altora, o sa avem si altceva.
Si in alte tari se ia spaga dar nu ca in Romania la toate nivelele. Acolo se mai platesc si salarii decente.
Va multumesc pt un comentariu complementar si avizat. Eu unul lucrez pt o firma pe care operatorii de telefonie din Cehia o vad ca provider, nu ca pe client - Cesnet - ringul optic al Cehiei. Si la randul Cesnet, acesta percepe tarife pentru traversarea retelei sale.
Dar ai nostri vor pimana tot. Nu stiu ca e nevoie sa intinzi fibra pe stalpii de inalta tensiune sau sa pui 1000 de Gigei sa sapw santuri.
Abonatul din SUA aflat in roaming in Noua Zeelanda a plati pe 2 GB cca 20000 USD.
Madam ar face bine sa se uite la legislatia tarii ei si sa nu mai omita ca internetul mobil olandez este cel mai scump din europa