​Stiu ca multi dintre noi viseaza la o piata cu adevarat unica si integrata si intr-o astfel de piata, nu exista roaming, a declarat luni, 17 iunie, intr-un discurs public, Neelie Kroes, Comisarul european pentru Agenda Digitala. Potrivit Euronews, Comisia Europeana a votat saptamana trecuta pentru eliminarea tarifelor de roaming pentru apeluri telefonice, mesaje si internet in UE, utilizatorii urmand practic sa aiba aceleasi tarife la aceste servicii ca si in tara lor. Proiectul de decizie ar urma sa fie publicat in decurs de sase saptamani, iar propunerea ar putea sa intre in vigoare de la 1 iulie 2014.

Noile tarife in roaming de la 1 iulie 2013Foto: Comisia Europeana

"Uniunea Europeana a luat deja masuri in privinta serviciilor de telefonie mobila in roaming prin indepartarea barierelor, facand preturile mai acceptabile si introducand optiuni", declara Neelie Kroes, care subliniaza ca mai sunt pasi de facut pentru a ajunge la o piata unica.

Comisarul european sustine ca foarte multi cetateni cumpara in prezent minute si internet ca parte dintr-un pachet de servicii si ca astfel de pachete functioneaza pe pietele locale si mai rar intr-o piata unica. In discursul sustinut luni, Neelie Kroes mai vorbeste despre nevoia de broadband in UE si spune ca este hotarata sa construiasca un continent competitiv si conectat. Comisarul European a precizat ca va veni cu o propunere in luna septembrie din acest an.

Presa internationala - Euronews, The Telegraph - a relatat ca Executivul European ar fi votat martea trecuta in privinta eliminarii tarifelor de roaming din UE. Pana in prezent insa, Comisia Europeana nu a facut public un asemenea anunt.

In luna mai din 2012, Parlamentul European a avizat noile reglementari UE privind serviciile de roaming, prin care incepand de la 1 iulie 2012 s-au introdus pentru prima data tarife maximale la serviciile de internet. Mai exact, utilizatorii sunt fi taxati cu maximum 70 de centi per megabyte (MB) pentru descarcarea de date sau navigarea pe internet in timpul calatoriilor peste granita (cu facturare per kilobyte utilizat).

Conform acestor reguli, de la 1 iulie 2012 utilizatorii platesc maxim 29 de centi/minut pentru efectuarea unui apel, maximum 8 centi/minut pentru receptionarea unui apel, maximum 9 centi pentru transmiterea unui SMS si maximum 70 de centi per megabyte (MB) pentru descarcarea de date sau navigarea pe internet in timpul calatoriilor peste granita (cu facturare per kilobyte utilizat).

De la 1 iulie 2013, utilizatorii vor plati maxim 24 de centi/minut pentru efectuarea unui apel, maximum 7 centi/minut pentru receptionarea unui apel, maximum 8 centi pentru transmiterea unui SMS si maximum 45 de centi per megabyte (MB) pentru descarcarea de date sau navigarea pe internet in timpul calatoriilor peste granita (cu facturare per kilobyte utilizat).

Aceste tarife maximale vor scadea si mai mult de la 1 iulie 2014, cand utilizatorii ar urma sa plateasca in roaming maxim 19 de centi pe minut pentru efectuarea unui apel, maximum 5 centi pe minut pentru receptionarea unui apel, maximum 6 centi pentru transmiterea unui SMS si maximum 20 de centi per megabyte (MB) pentru descarcarea de date sau navigarea pe internet.