UPDATE Unda verde pentru aparitia unei noi platforme TV: Guvernul a aprobat strategia de tranzitie la televiziunea digitala terestra

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 19 iunie 2013, 21:03 Economie | Telecom


Oficiali ai MSI si SNR, explicand la CNA in octombrie 2012, cum investitii de 100 de milioane de euro cu garantii de stat risca sa fie pierdute
Foto: Hotnews
 documente
(20 Iun 2013) PDF, 88KB
(20 Iun 2013) PDF, 60KB
Strategia privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra a fost aprobata miercuri in sedinta de Guvern, proiectul urmand sa se desfasoare pana pe 17 iunie 2015, dat fiind faptul ca, dupa aceasta data, transmisiile terestre analogice nu vor mai fi protejate de tarile vecine, informeaza Agerpres. Practic, de la acea data, receptionarea printr-o simpla antena, din eter, a programelor TV analogice nu va mai fi posibila. In loc va fi construita, in urma unor licitatii, o noua platforma de televiziune digitala terestra, care va concura cu cablul si satelitul. Pana atunci insa, autoritatile au decis sa permita operatorului care transmite programele televiziunii publice in format analogic (n.a SNR) sa extinda la nivel national un proiect pilot inceput de cativa ani in Bucuresti si Sibiu, care a inghitit deja milioane de euro.

Potrivit Agerpres, actul normativ urmareste asigurarea masurilor necesare pentru realizarea tranzitiei la sisteme digitale de furnizare a serviciilor de programe de televiziune prin intermediul operatorului care transmite in prezent programele televiziunii publice in format analogic. Proiectul se va desfasura pana pe 17 iunie 2015, conform obligatiilor asumate de Guvernul Romaniei fata de Uniunea Internationala de Telecomunicatii.

Aceasta data este obligatorie, deoarece transmisiile terestre analogice nu vor mai fi protejate de tarile vecine, care au implementat sau sunt in curs de implementare a serviciilor digitale, explica Executivul.

Proiectul de Hotarare a Guvernului pentru aprobarea Strategiei privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra si implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel national fusese avizat de Consiliul National al Audiovizualului pe 14 mai, dupa cum a relatat HotNews.ro la acel moment.


Tara noastra poate implementa, la nivel national, patru multiplexe digitale terestre in banda UHF (ultra high frequency) si unul in banda VHF (very high frequency), ramanand ca la nivel regional/local sa existe posibilitatea alocarii unor multiplexe digitale terestre suplimentare in functie de posibilitatile tehnice.

Strategia prevede ca 'operatorul care transmite in prezent programele televiziunii publice in format analogic (Societatea Nationala de Radiocomunicatii n.r.) va implementa un proiect de extindere, la nivel national, a experimentului existent de televiziune digitala in standard DVB-T'.

Proiectul pilot va utiliza frecventele radio alocate pentru reteaua actuala de televiziune analogica TVR 2 din UHF, cu impunerea unor conditii de preluare si transmisie 'free to air', in conditii economice transparente si nediscriminatorii pentru programele publice de televiziune.

Transmisia analogica pe cale radio terestra a programului public TVR 2 va inceta treptat, pe regiuni, pe masura implementarii proiectului, respectiv prin transmisia in sistem digital, dupa un calendar agreat de catre Consiliul National al Audiovizualului (CNA), Autoritatea Nationala de Administrare si Reglementare pentru Comunicatii (ANCOM) si operator. Intreruperea transmisiei programului public TVR 2 necesara implementarii strategiei nu va depasi 20 de zile calendaristice.

SNR va beneficia de un acord din partea ANCOM pentru extinderea proiectului pilot actual de televiziune digitala terestra, pana la data prevazuta pentru incetarea totala a transmisiilor analogice, respectiv 17 iunie 2015. De acelasi tip de acord pot beneficia, in aceleasi conditii transparente, concurentiale si nediscriminatorii, si alti operatori in limitele tehnice permise de planurile de frecvente analogice/digitale.

De asemenea, potrivit strategiei, cu incepere de la 1 august 2013 va fi lansata o campanie de informare si mediatizare a procesului de tranzitie de la televiziunea terestra analogica la televiziunea terestra digitala.

Cel tarziu la data de 17 iunie 2015 va inceta orice emisie analogica de televiziune terestra. In perioada de tranzitie, pana la data de 17 iunie 2015, se va asigura de catre SNR si transmisia in paralel (simulcast) a programului public TVR1 in sistem analogic in banda VHF.

 • Unul dintre motivele pentru care SNR va dezvolta in toata tara, fara o licitatie, o platforma DVB-T: Investitii de circa 100 de milioane de euro cu garantii de stat risca sa fie pierdute

Unul dintre cele mai importante motive pentru care Ministerul pentru Societatea Informationala, condus de Dan Nica (PSD), a decis sa legifereze dezvoltarea la nivel national, fara o licitatie, a unui proiect pilot de televiziune digitala terestra inceput de SNR (Radiocom) este si nivelul investitiilor facute de aceasta companie de stat pentru momentul inevitabil al incetarii emisiei TV analogice - respectiv 17 iunie 2015.

Iata ce declara Gabriel Grecu, directorul general al SNR, in luna octombrie 2012 cand s-a prezentat la Consiliul National al Audiovizualului (CNA) pentru primirea unui aviz pe acest proiect:

 • "SNR opereaza in prezent doua retele analogice de televiziune cu acoperire nationala pentru televiziunea publica iar proiectul prevede sa-si contnue dezvoltarea pe o retea digitala care sa permita pregatirea populatiei pentru aceasta tranzitie. In perioada 2002-2008 SNR a derulat o serie de programe de retehnologizare a acestor retele care permite ca printr-o investitie destul de mica sa se realizeze modernizarea acestor emitatori pentru standardul digital de emisiune. Investitia facuta in perioada 2002-2008 a insemnat un efort financiar pentru statul roman pentru ca sunt dezvoltari cu garantii ale Ministerului de Finante iar a nu continua aceasta noua etapa de dezvoltare aduce riscul ca cele doua retele sa devina nefunctionale in digital si o investitie cu credite care trebuie rambursate pana in 2017 sa fie pusa in pericol", a declarat Gabriel Grecu, directorul general al SNR.

In luna decembrie 2012
, Doina Micu, sefa departamentului TV in SNR, sustinea ca multiplexul digital, care va fi extins la nivel national de compania sa, va transmite 12-14 canale TV, canale TV ale TVR si canale TV private care vor fi stabilite de catre CNA.

 • "Toate multiplexele se vor scoate la licitatie simultan si tranzitia se va face prin acest proiect pilot. Ne propunem sa participam la licitatiile ANCOM pentru castigarea a cel putin unei licente de televiziune digitala terestra. Ar fi un minus pentru noi daca nu vom castiga aceasta licenta dar in nici un caz investitia nu va fi pierduta. Investitia va fi continuata fie de catre noi fie in asociere cu titularii de licente, pentru ca e mult mai simplu sa continui o investitie deja implementata decat sa o iei de la zero", a declarat Doina Micu.

Cat va costa extinderea la nivel national a proiectului pilot al SNR?

"Undeva intre 20-22 de milioane de euro. Bugetul este al nostru", a spus la acea data Doina Micu.

UPDATE: Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) a anuntat joi, 20 iunie, aprobarea acestei strategii si a publicat actele avizate - vezi documentele atasate
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5372 vizualizari

 • -6 (6 voturi)    
  televiziunea digitala terestra (Miercuri, 19 iunie 2013, 22:26)

  buncrestin [utilizator]

  din pacate guvernul e cu vreo 10 ani in intarziere. digitalul terestru este o tehnologie depasita, dar care era moarta in fasa...
  • +7 (7 voturi)    
   greșești, nu e nimic depășit (Joi, 20 iunie 2013, 1:45)

   Googol [utilizator] i-a raspuns lui buncrestin

   în toată europa civilizată există digital terestru. e practic un pachet gratis de programe, de bază, alternativa la ceea ce oferă rds, dolce, etc. la noi nu s-a vrut să se facă la timp pt. că privații ar fi pierdut sume colosale.
  • +2 (2 voturi)    
   Asa de moarta (Joi, 20 iunie 2013, 8:24)

   bobo21 [utilizator] i-a raspuns lui buncrestin

   incat toata Europa a trecut la ea, inclusiv Republica Moldova. Doar noi si inca vreo doua tari am mai ramas cu televiziunea analogica terestra.
 • -5 (5 voturi)    
  O gainarie SNR cu sprijinul PSD (Joi, 20 iunie 2013, 1:16)

  Hansen [utilizator]

  Si ce castigam? nimic.
  Numarul televizoarelor care receptioneaza semnal de la SNR este infim, piata fiind acoperita de distributia prin satelit si prin cablu pe intreg teritoriul national.
  SNR primeste un buget "cu dedicatie", cu care vor mai trai cativa ani cativa sinecuristi "de partid". Firma nu este decat o "gaura neagra", care nu aduce nici o valoare utilizatorului final ci numai toaca de la TVR taxele stranse cu japca de la public.
  Oare UE chiar nu are nimic de spus privind banii de la buget care sunt in fapt un ajutor de stat, in conditiile in care competitia nu este libera?
  Oare asa ceva ne trebuia, cand tocmai a mai aparut un distribuitor de servicii audiovizuale prin satelit (ORANGE), intr-o piata cu sute de operatori in competitie?
  Cu o fractiune din cat vor suge lipitorile, distribuitorii existenti ar fi acoperit imediat si cu mare bucurie orice caz de "esec al pietei".
  Este ciudat (dar poate nu) dece tace Consiliul Concurentei si nici presa nu se ocupa de aceste afaceri "pe fata".
  • +2 (2 voturi)    
   Ai gandit tare mult (Joi, 20 iunie 2013, 8:32)

   bobo21 [utilizator] i-a raspuns lui Hansen

   Nu e normal ca numarul televizoarelor ce receptioneaza SNR sa fie infim, din moment ce actuala transmisiune digitala a SNR e doar un experiment in Bucuresti si Sibiu? Cand se va lansa la nivel national, iti garantez ca alta va fi situatia.

   Cata lume crezi ca isi permite financiar 25+ Lei lunar pentru cablu TV sau 50+ Lei pentru Orange? Da, televiziunea digitala terestra chiar trebuie. Nu esti tu buricul pamantului, astfel incat toate serviciile sa fie adaptate nevoilor tale.

   Poti sa te plangi la UE cat vrei, Romania si-a luat angajamentul chiar in fata UE de a trece la televiziune digitala terestra, pentru a elibera spectrul radio spre a fi folosit apoi in alte prostii de genul internetului mobil (vorba aia, la ce ne trebuie din moment ce exista deja cablu si Orange, nu-i asa?).
   Daca Romania NU trece la digital, se declanseaza procedura de "infingement".
   • 0 (0 voturi)    
    Tu ai vut-o! (Joi, 20 iunie 2013, 13:41)

    Hansen [utilizator] i-a raspuns lui bobo21

    Dupa statisticile ANCOM, in RO numarul de gospodarii care folosesc TV dar nu platesc abonament (cea mai mare parte iau semnalul de la SNR, in varianta analogica sau digitala) este de 398.025. Mai sunt 195.304 gospodarii care nu au acum nici un fel de TV.
    Deci, serviciul de televiziune digitala terestra poate adresa cel mult 600.000 gospodarii.
    Sa ne imaginam ca guvernul asigura - prin licitatie - serviciu TV de baza catre cei 600.000 care nu pot accesa serviciul contra plata (din diverse cauze) prin operatorii existenti si suporta pretul tranzitiei.
    Costul initial la operatorii existenti (cablu sau TV prin satelit) care ar fi mai mult decat incantati sa-si extinda baza de clienti in acest mod nu poate fi mai mare de 20 euro X 600.000 = 12 milioane euro maxim (cei inteligenti pot compara cu costul propus pentru finantarea DVB-T/2). Pentru costurile lunare - "de abonament" - actualele fonduri din care se infrupta SNR sunt mai mult decat acoperitoare. In plus, bugetul national nu mai trebuie sa sustina un sistem (SNR) total depasit tehnic si moral. De, dinozaurii trebuie sa mai si dispara din cand in cand.
    Dar ar mai trebuie si sa se doreasca economisirea banului public.
    Cine are dubii, sa citeasca studiul GALLUP existent pe situl ANCOM (http://www.ancom.org.ro/uploads/links_files/Gallup_programe_TV_persoane_fizice.pdf).
    A bon entendeur, salut!
 • +1 (3 voturi)    
  nelamuriri (Joi, 20 iunie 2013, 11:46)

  libelulul [utilizator]

  buna ziua

  pe intelesul romanilor de rand, care nu au pregatire de specialitate, ce inseamna mai exact tv digitala terestra? si care ar fi avantajele pt consumator? ma poate ajuta cinva? ca autorii articolului au presupus ca toata lumea are studii de specilitate si nu s-au mai obosit sa explice si asta. multumesc pt atentie
  • 0 (0 voturi)    
   lamuriri (Joi, 20 iunie 2013, 14:02)

   JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui libelulul

   Pe latimea unei singure frecvente standard de televiziune actuala de 8Mhz, se va transmite un flux de date digital (numeric, de "unuri si zerouri") ce, cu ajutorul compresiei digitale, va contine mai mult de un singur canal de televiziune, cum este transmis in prezent prin modulatia standard radio-electrica analogica. In functie de standardul digital de transmisie care va fi adoptat (DVB-T sau DVB-T2), dar si a nivelului de compresie, deci si a calitatii video transmise pentru fiecare canal din multiplexul digital, numarul acestora poate varia, intre 6 si 12 canale standard definition (SD) sau mai putine high definion (HD). Nu mai contabilizam aici si eventualele servicii interactive sau chiar radio care pot fi impachetate intr-un astfel de serviciu. Deci, pe scurt, ideea de baza: mai multe canale TV in loc de unul singur pe o singura frecventa. Plus de asta, tipicul semnalului digital prevede ca nu va mai exista nivel vizual alterat al semnalului video, utilizatorul final, daca va avea suficient semnal radioelectric receptionat la antena, fie va receptiona canalele TV la calitate video maxima transmisa, fie nu le va receptiona deloc, mai pe "romaneste", adio celebrilor "purici".
   • 0 (0 voturi)    
    :) (Joi, 20 iunie 2013, 14:20)

    libelulul [utilizator] i-a raspuns lui JustinCase

    multumesc, JustinCase. competenta explicatia, desi pt mine era suficienta propozitia cu mai multe canale pe o singura frecventa :)) asta inteleg si eu, profanul. si daca mai este si gratis cum spunea cineva mai devreme...
    • 0 (0 voturi)    
     Totul e o afacere (Joi, 20 iunie 2013, 17:41)

     JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui libelulul

     Nu va fi totul gratis. Probabil se va decide ca un singur multiplex, din 5 nationale, sa fie gratis: posturile publice + cele mai importante canale comerciale si una/doua statii locale. Restul, mai mult ca sigur vor fi codate si vor face parte dintr-un serviciu cu plata operat de cine trebuie... Si pe langa asta mai e de dat bani si pe STB-ul digital: daca se va alege norma de transmisie DVB-T, atunci ala va fi mai ieftin, iar oferta de canale mai saraca, plus avantaj ca au fost deja vandute o serie de televizoare cu acest tip de decodor incorporat si atunci nu mai este cazul achizitionarii lui pentru respectivii; insa daca se va alege norma DVB-T2, dispozitivu` va fi mai scump dar si grila mai bogata, plus dezavantajul ca inca nu s-au vandut decat foarte putine televizoare cu decodor DVB-T2 incorporat si atunci va fi "musai" la achizitie pentru cine vrea sa receptioneze, asta daca nu vrei sa-ti cumperi un TV nou pe de-antregul....


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by