​Nokia Corporation si Siemens AG au anuntat luni ca au ajuns la un acord definitiv in urma caruia producatorul finlandez de telefoane mobile va prelua participatia de 50% detinuta de grupul german la Nokia Siermens Networks (NSN). Nokia va plati 1,7 miliarde euro pentru controlul integral al Nokia Siermens Networks. Analisti citati de Bloomberg sustin ca achizitia va aduce mai multa stabilitate in cadrul Nokia si ca o eventuala preluare a Nokia devine astfel mai putin probabila. Tranzactia urmeaza sa fie finalizata in al treilea trimestru din acest an, dupa avizul autoritatilor de reglementare.

"Prin aceasta tranzactie, Nokia isi asigura un viitor, indiferent ce se intampla pe piata smartphone-urilor si a telefoanelor cu functii peste cele traditionale, dar mai ieftine decat smartphone-urile. Nokia Siemesn are un viitor pe piata echipamentelor de retea, detinand pozitia a doua intr-o piata concentrata si stabila", a precizat Pierre Ferragu, analist la Sanford C. Bernstein din Londra, citat de Bloomberg.

Nokia, care se lupta sa recupereze terenul pierdut in industria smartphone-urilor, va prelua controlul integral al unei companii ale carei venituri s-au imbunatatit si care a revenit pe profit anul trecut. Sediul central al Nokia Siemens va ramane in Espoo, Finlanda, iar Rajeev Suri va conduce mai departe furnizorul de echipamente telecom. De cealalta parte, Siemens a anuntat ca se va concentra pe zona echipamentelor energetice si a proiectelor din sanatate si infrastructura.

Hannu Rauhala, analist la Pohjola Bank din Helsinki, considera ca in urma acestei achizitii, o eventuala preluare a Nokia devine mai putin probabila. "Acum vor trebui sa cumpere si NSN", a spus acesta pentru Bloomberg.

Nokia Siemens Networks a luat fiinta in aprilie 2007 si a devenit unul dintre cei mai mari furnizori de echipamente de infrastructura telecom la nivel mondial, activand in peste 150 de tari. Neprofitabila pana la inceputul anului trecut, compania si-a imbunatatit situatia financiara in urma unui proces de reducere a costurilor, fiind in grafic cu obtinerea unor reduceri de cheltuieli operationale in valoare de un miliard de euro pana la sfarsitul acestui an.

Nokia si Siemens au renuntat la planurile de a vinde catre fonduri private aceasta companie in 2011 in lipsa unei oferte convingatoare si la sfarsitul lui 2011, NSN a demarat un program de reducere a 17.000 de locuri de munca, respectiv a 23% din forta totala de munca.