Romania este unul dintre cele noua state membre UE a caror cerere de amanare a deschiderii benzii de 800 MHz pentru dezvoltarea serviciilor de internet mobil 4G a fost agreata de catre Comisia Europeana, se arata intr-un comunicat dat marti de Executivul European. In cazul Romaniei, s-a aprobat amanarea implementarii acestei masuri pana la jumatatea anului 2014. Banda de 800 MHz face parte din asa-numitul 'dividend digital', spectrul de frecvente eliberat in urma trecerii de la tehnologia de televiziune analogica terestra la cea digitala terestra (DVB-T) si jumatate dintre statele membre UE au solicitat amanare in utilizarea benzii de 800 MHz pentru serviciile wireless de banda larga din cauza unor motive exceptionale, ratand termenul de 1 ianuarie 2013 convenit initial.

Comisia si-a exprimat acordul, cu reticenta, in ceea ce priveste noua din cele 14 cereri. Deschiderea benzii de 800 MHz este un element esential pentru extinderea utilizarii serviciilor de banda larga wireless care se bucura de popularitate.

Potrivit Comisiei Europene, una dintre consecintele amanarilor inregistrate in statele membre este faptul ca telefoanele, considerate de cetateni aparate esentiale, nu sunt pe deplin functionale in Europa. Producatorii de telefoane nu includ cipurile radio adecvate necesare pentru conectarea in Europa deoarece numarul tarilor care au autorizat acelasi spectru de frecvente la timp este insuficient.

Comisia si-a exprimat acordul de amanare in cazul Spaniei, Ciprului, Lituaniei, Ungariei, Maltei, Austriei, Poloniei, Romaniei si Finlandei si a respins derogarile in cazul Slovaciei si Sloveniei deoarece in aceste tari intarzierile au fost cauzate de organizarea procesului de autorizare si nu de imprejurari exceptionale care nu au permis punerea la dispozitie a benzii.

In cazul Greciei, Letoniei si Republicii Cehe este necesara o evaluare suplimentara. Belgia si Estonia au inregistrat intarzieri, dar nu au solicitat o derogare, in timp ce Bulgaria a notificat utilizarea in continuare a benzii din motive de securitate publica si aparare.

Context

Banda de 800 MHz face parte din asa-numitul 'dividend digital', spectrul de frecvente eliberat in urma trecerii de la tehnologia de televiziune analogica la cea digitala. In special, aceasta banda de frecvente are potentialul de a sustine serviciile de banda larga wireless pe intreg teritoriul unei tari, inclusiv in zonele indepartate si zonele rurale. Pana in prezent, numai unsprezece state membre au anuntat ca au permis efectiv utilizarea benzii de 800 MHz pentru comunicatii in banda larga wireless (a se vedea tabelul din anexa). In demersurile lor, statele s-au bazat pe conditiile tehnice de utilizare indicate in Decizia CE de armonizare a benzii de 800 MHz din 2010.

Printre criteriile pentru evaluarea cererilor de derogare s-au numarat: dificultatea de a elibera imediat banda de 800 MHz folosita de serviciile de radiodifuziune, problemele legate de coordonarea transfrontaliera a frecventelor (in special cu tarile din afara UE) ceea ce a ingreunat eliberarea benzii.

Desi beneficiaza de derogare, statele membre au obligatia de a se asigura ca utilizarea in continuare si in mod temporar a benzii de 800 MHz (in scopul radiodifuziunii, de exemplu) nu impiedica dezvoltarea benzii largi wireless in banda respectiva in statele membre vecine.