Guvernul a adoptat in sedinta de miercuri, 24 iulie, o Hotarare care prevede reluarea finalizarii procesului de privatizare a Romtelecom prin vanzarea pachetului minoritar de actiuni pe care Statul Roman, prin Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI), le detine in companie, a anuntat miercuri Ministerul pentru Societatea Informationala. Aceste actiuni au o valoare nominala de 10 lei fiecare, echivalentul sumei de 146.460.920 lei, reprezentand in total 45,99% din capitalul social al Romtelecom. Finalizarea procesului de privatizare este considerata oportuna in contextul economic actual si al profitabilitatii companiei care in anul 2012 a inregistrat un profit de 312.633.865 lei la o cifra de afaceri de 2.728.800.306 lei, mentioneaza Ministerul.

Sediu RomtelecomFoto: AGERPRES

Hotararea de Guvern a fost precedata de aprobarea unui Memorandum pe aceeasi tema.

Hotararea prevede selectarea de catre Ministerul pentru Societatea Informationala, in conditiile legii, a unui consultant specializat, banca de investitii sau consortiu format dintr-o banca de investitii si consultant juridic, care sa aiba capacitatea de a presta si servicii de investitii financiare pe piata de capital in vederea finalizarii privatizarii companiei Romtelecom.

Atributiile consultantului vor consta in acordarea de asistenta specializata, inclusiv juridica, pe tot parcursul procesului de privatizare, elaborarea tuturor documentelor si efectuarea tuturor proceselor a caror necesitate apare pe parcursul procesului de privatizare, inclusiv cele care au menirea de a optimiza procesul de privatizare ( divizari, fuziuni, conversie etc.), elaborarea strategiei de privatizare si propunerea metodei de privatizare. Cheltuielile de privatizare constand in plata consultantului, pregatirea si realizarea privatizarii etc. urmeaza sa fie suportate de la bugetul de stat, in functie de sumele aprobate cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului pentru Societatea Informationala.

In vederea organizarii procesului de selectie, a evaluarii ofertelor consultantilor si a selectarii consultantului, conform etapelor prevazute in OG 34/2006, Ministerul va constitui o comisie avand un secretariat tehnic, a carei structura, componenta, atributii si drepturi, mod de lucru se vor stabili prin ordin de ministru. Toate cheltuielile legate de remunerarea comisiei de evaluare si selectare a consultantului pentru intreaga activitate desfasurata vor fi suportate de catre Ministerul pentru Societatea Informationala, in limitele sumele bugetului aprobat cu aceasta destinatie in cadrul bugetului MSI, la finalizarea procesului de vanzare a actiunilor Romtelecom S.A., din sumele incasate din vanzarea acestora.

Finalizarea procesului de privatizare este considerata oportuna in contextul economic actual si al profitabilitatii companiei care, iar in anul 2012 a inregistrat un profit de 312.633.865 lei la o cifra de afaceri de 2.728.800.306 lei. Totodata, prin acordurile stand-by de tip preventiv incheiate cu FMI, privatizarea intra in categoria masurilor elaborate prin reformele structurale menite sa asigure cresterea economica, considerandu-se ca o incredere sporita in randul investitorilor, cuplata cu privatizarile planificate in cadrul programului, vor aduce noi investitii straine directe (ISD) si intrari de capital bancar.

  • "Este a treia oara cand statul demareaza procesul de finalizare a privatizarii Romtelecom, insa, de data aceasta o vom duce la bun sfarsit, intr-un mod profesionist si transparent si ne vom focaliza pe obtinerea celor mai bune rezultate. Credem ca vanzarea de actiuni si iesirea Statului Roman din actionariat, avand in vedere ca investitorul privat detine majoritatea actiunilor, este varianta viabila, din toate punctele de vedere. In acest moment, optiunea noastra principala de privatizare este cea legata de listarea actiunilor la bursa din Bucuresti. Consultantul selectat ne va ajuta insa sa identificam metoda optima de finalizare a privatizarii Romtelecom, care sa permita maximizarea profitului pentru Statul Roman", a declarat Dan Nica, ministrul pentru Societatea Informationala.

Din Nota de Fundamentare la acest act normativ (vezi documentul atasat):

  • "Impactul macroeconomic: Procesul de privatizare derulat de Ministerul pentru Societatea Informationala determina diminuarea implicarii statului in activitatea de administrare a societatii, suplimentarea veniturilor bugetului de stat, precum si la dezvoltarea sectoarelor strategice ale economiei nationale.
  • Impactul asupra mediului de afaceri: Influentele asupra mediului de afaceri sunt pozitive ca urmare a crearii premiselor de dezvoltare a sectoarelor strategice ale economiei nationale si se pot manifesta atat pe orizontala, cat si pe verticala.
  • Impactul social: Administrarea eficienta a participatiilor statului creeaza premisele mentinerii locurilor de munca in sectoarele economiei nationale.
  • Actul normativ nu se refera deloc la impactul financiar asupra bugetului general consolidat, atat pe termen scurt, pentru anul curent, cat si pe termen lung (5 ani)".

Actiunea de finalizare a procesului de privatizare al S.C. Romtelecom S.A. a demarat initial in anul 2005. In anul 2008, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a reluat actiunile de finalizare a privatizarii S.C. Romtelecom S.A., dupa publicarea H.G. 201/2008 pentru modificarea si completarea H.G. nr. 727 din 14 iulie 2005 privind unele masuri pentru finalizarea privatizarii Societatii Comerciale 'Romtelecom' S.A., dar acestea nu au avansat.

Situatia financiara a Romtelecom in ultimii 3 ani releva faptul ca in anul 2010 s-a inregistrat o pierdere de 232.024.620 lei la o cifra de afaceri de 3. 027.936 160 lei , in anul 2011 pierderea se ridica la 884.642.871 lei pentru o cifra de afaceri de 2.803.772.314 lei, in timp ce in anul 2012 s-a inregistrat un profit de 312.633.865 lei la o cifra de afaceri de 2.728.800.306 lei.

  • Guvernul PD-L a esuat in incercarea de a vinde actiunile detinute de stat la Romtelecom catre actionarul majoritar - grupul elen OTE

Amintim ca in luna noiembrie a anului 2010, statul roman (guvernarea PD-L) a anuntat ca intentioneaza sa valorifice pachetul de actiuni de 46% detinut in cadrul Romtelecom si i-a invitat pe reprezentantii OTE, actionarul majoritar in cadrul operatorului, sa vina cu o oferta de pret in acest sens pana la sfarsitul lui 2010.

Dupa mai multe amanari, la sfarsitul lunii mai a anului 2011, grupul OTE a transmis statului roman ca nu poate inainta o oferta pentru actiunile Romtelecom, din motive ce tin de continuarea crizei economice din regiune si din Grecia si de actuala strategie financiara a companiei OTE de a reduce expunerea sa la datorii.

In acelasi timp, OTE a propus autoritatilor romane demararea imediata a operatiunilor de fuzionare dintre Romtelecom si Cosmote si a spus ca va asista Guvernul daca va dori sa listeze pe bursa actiunile detinute la Romtelecom.

Pe 1 iulie 2011, Ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme (PD-L), anunta chiar ca a obtinut un acord scris cu actionarul majoritar pentru listarea actiunilor Romtelecom pe bursa in 12 luni, cu termene foarte clare. Vezi si comunicatul oficial al MCSI dat pe 1 iulie 2011.

Pe 5 august 2011, s-a anuntat ca Stoica si Asociatii este firma de avocatura selectata de Romtelecom pentru a oferi consultanta in procesul de evaluare a principalelor optiuni ale actionarilor (fie fuziunea dintre Romtelecom si Cosmote si listarea noii entitati la bursa sau listarea directa a Romtelecom la bursa). Procedura de selectare a fost facuta de Romtelecom in baza acordului dintre actionarii sai, OTE si MCSI, din 1 iulie 2011.

Tot atunci, se preciza ca in perioada urmatoare, Romtelecom va proceda la selectarea si angajarea bancii de investitii de reputatie internationala, care va realiza studiul privind optiunile mentionate mai sus, care ar urma sa fie finalizat in decembrie 2011.

Pe 9 septembrie 2011, Romtelecom anunta ca Morgan Stanley este banca de investitii aleasa pentru evaluarea beneficiilor procesului propus de fuziune Romtelecom - Cosmote si listare la bursa fata de celelalte optiuni posibile. Banca a fost aleasa in urma procesului de selectie organizat de Romtelecom si a aprobarii rezultatului de catre Adunarea Generala a Actionarilor companiei.

  • "Selectia s-a realizat pe baza acordului dintre accionarii Romtelecom, OTE si MCSI (n.a ministerul Comunicatiilor), din 1 iulie 2011, de a angaja consultanti pentru procesul de evaluare a principalelor optiuni ale actionarilor (fie fuziunea dintre Romtelecom si Cosmote si listarea noii entitati la bursa sau listarea directa a Romtelecom la bursa sau orice alte optiuni posibile). Aceasta banca va incepe negocierea contractului aferent cu Romtelecom", se arata in anuntul operatorului facut la acea data.

Conform informatiilor companiei, in acest proces de selectie au fost invitate primele patru banci de investitii din topul mondial pentru astfel de servicii (JP Morgan, Morgan Stanley, Goldman Sachs si Merrill Lynch Bank of America).

Analiza realizata de Morgan Stanley urma sa indice care ar fi cea mai buna solutie pentru actionari si sa stea la baza deciziei finale. De atunci si pana in prezent nu s-a mai auzit nimic despre rezultatele studiului Morgan Stanley.

Actionarii Romtelecom sunt OTE - principalul operator de telecomunicatii din Grecia - cu 54,01% - si Ministerul Comunicatiilor (MCSI) - 45,99%. Grupul elen OTE controleaza in Romania companiile Cosmote si Romtelecom. Grupul german de comunicatii Deutsche Telekom este actionarul majoritar al OTE cu o participatie de 40% din actiuni.