Este necesara cresterea prezentei operatorilor mari in punctele nationale de schimb de trafic IP intre retele (interexchange-uri) - aceasta este una dintre concluziile unui studiu efectuat de autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) cu privire la interconectarea IP a retelelor de comunicatii electronice din Romania, pe baza unor intrebari transmise catre 30 de furnizori de internet. RCS&RDS, cel mai mare furnizor de internet din tara, nu a raspuns intrebarilor ANCOM. Interconectarea IP asigura interoperabilitatea retelelor si serviciilor operatorilor, in special pentru furnizarea de servicii de acces la internet, transmisii de date, a noilor servicii de transmisiuni video (IPTV, VoD, streaming video) si audio (VoIP nomadic).

Probleme la interconectarea IPFoto: ANCOM

Peste 70% dintre participantii la studiul ANCOM considera ca prezenta operatorilor mari in interexchange-urile nationale este o necesitate, pentru ca acest lucru ar permite incheierea acordurilor de interconectare de tip IP peering cu acestia (acorduri ce nu includ obligatia de a transporta trafic pentru o terta parte). In schimb, nu toti operatorii mari vad necesara prezenta lor in interexchange-urile nationale din motive operationale si comerciale.

In cazul schimbului unui volum mare de trafic, furnizorii prefera ca interconectarea sa se realizeze in mod direct. Pe de alta parte, interconectarea intr-un punct de interexchange este o optiune convenabila pentru furnizori in cazul unui volum mic de trafic schimbat.

In privinta acordurilor de interconectare de tip IP peering, cei mai multi operatori respondenti (76%) au optat pentru incheierea acordurilor sub forma de contracte scrise, care asigura un nivel satisfacator al calitatii serviciului si prin care pot fi stabilite aspecte precum procedurile tehnice de interconectare si tratare a congestiilor.

  • 42% dintre respondenti spun ca s-au lovit de refuzul de interconectare in reteaua altor operatori

58% dintre respondenti nu au intampinat probleme in negocierea acordurilor de interconectare la momentul incheierii contractelor. Cu toate acestea, au fost semnalate probleme in incheierea acordurilor (n.a. 42% dintre respondenti) din cauza unor aspecte tehnice (precum lipsa de porturi disponibile) sau a unor aspecte comerciale (precum un trafic debalansat intre operatori sau tarife considerate nejustificat de mari).

"In acest context, trebuie mentionat ca un caz de refuz al realizarii interconectarii IP a fost adus la cunostinta ANCOM in 2012, cand Romtelecom a solicitat printr-o adresa catre autoritate sa constatate neindeplinirea de catre RCS&RDS a obligatiei generale de negociere in vederea interconectarii retelelor si sa dispuna obligarea RCS&RDS la negocierea cu buna-credinta in vederea incheierii unui acord de interconectare de tip IP peering care sa reglementeze atat schimbul de trafic internet intre retelele Romtelecom si RCS&RDS, permitand accesul reciproc dinspre/catre toate destinatiile publice din reteaua IP a partilor si a clientilor lor, cat si marirea capacitatii de interconectare a retelelor IP a partilor (peering-ul existent).

In urma analizarii tuturor circumstantelor si a sustinerilor invocate de parti, ANCOM a emis o decizie privind solutionarea litigiului dintre cei doi operatori, prin care s-a constatat neindeplinirea de catre RCS&RDS a obligatiei generale de negociere prevazute de dispozitiile art. 12 alin. (1) lit.b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2011 si a impus S.C. RCS&RDS negocierea cu buna-credinta, in conditiile stabilite de respectiva decizie, in vederea incheierii unui acord de interconectare de tip IP peering care sa reglementeze atat schimbul de trafic internet intre retelele ROMTELECOM si RCS&RDS, permitand accesul reciproc dinspre/catre toate destinatiile publice din reteaua IP a partilor si a clientilor lor, cat si marirea capacitatii de interconectare a retelelor IP a partilor". se arata in studiul ANCOM (vezi documentul atasat).

Studiul realizat de ANCOM a furnizat unele informatii relevante pentru o intelegere mai exacta a aspectelor implicate de interconectarea IP intre furnizorii de servicii de acces la internet din Romania, dificil de analizat data fiind multitudinea de furnizori de servicii de acces la internet, precum si complexitatea sistemului de interconectare.

Interconectarea IP asigura interoperabilitatea retelelor si serviciilor operatorilor, in special pentru furnizarea de servicii de acces la internet, transmisii de date, a noilor servicii de transmisiuni video (IPTV, VoD, streaming video) si audio (VoIP nomadic). Pentru ca permite o mai mare flexibilitate in gestionarea fluxurilor de date, interconectarea pe suport IP urmeaza sa inlocuiasca, pe termen mediu, interconectarea clasica pe suport TDM, utilizata preponderent in prezent pentru furnizarea serviciilor de telefonie. ANCOM urmareste evolutiile din segmentul interconectarii IP pentru a asigura mentinerea unei competitii corecte pe pietele aferente comunicatiilor electronice.

Studiul ANCOM a avut ca obiectiv evaluarea si cuantificarea problemelor (de natura comerciala, tehnica etc.) cu care se confrunta furnizorii de servicii de acces la internet in incheierea si implementarea acordurilor de interconectare IP si a fost realizat pe baza a unui chestionar adresat furnizorilor de servicii de comunicatii electronice.

Dintre cei 30 de furnizori de servicii de acces la internet carora li s-a transmis chestionarul au raspuns 12. In plus, 14 furnizori au raspuns din proprie initiativa (lista completa a operatorilor respondenti se regaseste in Anexa2 a studiului). ANCOM a precizat pentru HotNews.ro ca intrebarile au fost adresate si catre RCS&RDS, dar ca nu s-au primit raspunsuri din partea acestui furnizor de internet.