​PRO TV si SNR sunt in prezent singurele companii care au in functiune amplasamente de emisie in tara prin care ofera experimental televiziune digitala terestra (DVB-T), a precizat pentru HotNews.ro Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM). Televiziunea digitala terestra reprezinta posibilitatea receptionarii semnalului de televiziune digitala din eter, cu o antena de receptie, de exemplu de tip Yagi, si a unui televizor cu tunner DVB-T incorporat sau un set-top box DVB-T. Gratie acestor proiecte pilot ale celor doua companii, cu echipamentele de receptie mentionate anterior, romanii pot viziona acum un numar redus de posturi TV fara sa mai plateasca un abonament la cablu, satelit sau IPTV.

Proiecte DVB-T in RomaniaFoto: ANCOM

Decizia PRO TV, discutata joi, 25 iulie, in cadrul Consiliului National al Audiovizualului (CNA), de a percepe tarife de retransmisie la difuzarea pe cablu a fost motivata de postul de televiziune si prin faptul ca se afla intr-un proces de modificare a strategiei de distributie in vederea trecerii la transmisia digital terestra.

  • "Decizia noastra este motivata de faptul ca Pro TV se afla intr-un proces de modificare a strategiei de distributie in vederea trecerii la transmisia digital terestra si implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel national dupa un concept care ne va ajuta sa minimalizam impactul digitalizarii asupra business-ului. Schimbarile strategiei de distributie nu vor afecta continutul", se arata in adresa Pro TV trimisa CNA pe 11 iulie 2013.

HotNews.ro a solicitat Autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM) sa prezinte care sunt proiectele care beneficiaza de acordul autoritatii pentru experimentarea televiziunii digitale terestre in standard DVB-T in tara.

Datele ANCOM (vezi poza) indica faptul ca in prezent sunt patru companii care detin astfel de acorduri: SC Digital Terestrial Television, SC Pro TV SA, SC Rom Media SRL si SNR (Societatea Nationala de Radiocomunicatii). Doar PRO TV si SNR au proiecte in functiune.

  • Despre Televiziunea Digitala Terestra

Principalele platforme prin care cei mai multi dintre noi receptionam in prezent televiziune platind un abonament sunt cablul, satelitul si internetul (IPTV). Totusi, in anumite zone din Bucuresti, Sibiu si Brasov se poate receptiona gratuit televiziune digitala, din eter, printr-o antena, de exemplu de tip Yagi (preturi de la 60 lei). Iti mai trebuie un televizor cu tunner DVB-T incorporat sau un set-top box DVB-T. Aceasta este televiziunea digitala terestra, un proiect pilot care va fi extins la nivel national pana pe 17 iunie 2015, conform unei Hotarari de Guvern publicate pe 3 iulie in Monitorul Oficial. Pana in iunie 2015, 70% din populatie va putea receptiona gratuit 14 programe de televiziune in format Standard Definition (HD) sau 2 programe HD (High Definition) si 6-7 programe SD, au precizat pentru HotNews.ro oficialii SNR, operatorul care transmite acum programele televiziunii publice si care dezvolta acest pilot.

Amintim ca potrivit strategiei privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra publicate in aceasta luna in Monitorul Oficial, dupa data de 17 iunie 2015, receptionarea printr-o simpla antena, din eter, a programelor TV analogice nu va mai fi posibila. In loc va fi construita, in urma unor licitatii, o noua platforma de televiziune digitala terestra, care va concura cu cablul si satelitul. Pana atunci insa, autoritatile au decis sa permita operatorului care transmite programele televiziunii publice in format analogic (n.a SNR) sa extinda la nivel national un proiect pilot inceput de cativa ani in Bucuresti si Sibiu, care a inghitit deja milioane de euro.