Cosmote, Orange, RCS&RDS, Vodafone si 2K Telecom au primit luni licentele de telefonie pentru care au platit 682,1 milioane de euro in urma licitatiei din 2012

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Luni, 29 iulie 2013, 12:16 Economie | Telecom


Cat au platit operatorii telecom pentru licentele de telefonie castigate in 2012
Foto: ANCOM
Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a inmanat luni licentele de utilizare a frecventelor radio reprezentantilor Cosmote, Orange, RCS&RDS,  Vodafone si 2K Telecom, operatori care au obtinut resurse de spectru in urma licitatiei organizate in 2012, a anuntat luni autoritatea. Cei 5 operatori au primit licente de utilizare a spectrului in benzile de 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz si 2600 MHz, frecvente radio destinate comunicatiilor mobile de voce si  date de banda larga, pentru perioada 6 aprilie 2014 - 5 aprilie 2029, pentru care au platit taxe de licenta in valoare de peste 682,1 milioane de euro.


Licentele alocate operatorilor reflecta obligatiile prevazute in caietul de sarcini cu privire la acoperirea cu servicii de comunicatii si calitatea serviciilor furnizate, precum aceea de a asigura, pana la anumite termene, acoperirea cu servicii de voce a unor zone locuite de cel putin 98% din populatia Romaniei, in cazul operatorilor care detin retele 2G/3G sau 3G si au obtinut spectru in benzile de 800 MHz si/sau 900 MHz, si respectiv 30% din populatie in cazul 2K Telecom, care a obtinut spectru in banda de 2600 MHz. Totodata, operatorii trebuie sa asigure acoperirea cu servicii de date de banda larga, cu o viteza de transfer a datelor la utilizator in directia descendenta (downlink) de cel putin 2 Mbps si cu o probabilitate de 95% a receptiei indoor a unor zone locuite de cel putin 60% din populatie (respectiv 30% in cazul 2K Telecom), in termenele prevazute.

De asemenea, operatorii care au dobandit spectru in benzile de frecvente sub 1 GHz (800 MHz si/sau 900 MHz) - Cosmote, Orange, RCS&RDS si Vodafone - au obligatia de a acoperi cu prioritate un numar de localitati nedeservite in prezent de retele de comunicatii de banda larga, astfel incat 676 de astfel de localitati rurale vor beneficia de servicii de date de banda larga cu o viteza de transfer la utilizator in directia descendenta de cel putin 384 kbps, pana la data de 5 aprilie 2016. In plus, licentele ii obliga pe operatori sa limiteze indisponibilitatea retelei la maximum 35 de minute pe o perioada de 6 luni.

Fiecare titular al licentelor acordate de ANCOM are obligatia de a incheia acorduri de roaming national pentru furnizarea accesului la numarul unic pentru apeluri de urgenta 112 cu ceilalti titulari ai licentelor de utilizare a frecventelor radio, astfel incat apelurile catre 112 sa poata fi efectuate chiar si atunci cand utilizatorul nu se afla in aria de acoperire a retelei la care este abonat. In plus, titularii trebuie sa incheie acorduri pentru perioade de pana la trei ani in cazul solicitarilor venite de la operatorii a caror acoperire cu propria retea de acces radio atinge 30% din populatie, facand astfel posibila, temporar, furnizarea de servicii de comunicatii electronice in ariile geografice neacoperite de reteaua de acces radio a solicitantului serviciului de roaming national.

Trei dintre operatorii carora ANCOM le-a atribuit licentele de utilizare a frecventelor radio, Cosmote, RCS&RDS si 2K Telecom, si-au asumat obligatia gazduirii operatorilor mobili virtuali (MVNO), cu practicarea unor tarife rezonabile si proportionale in raport cu serviciile furnizate. Pentru prima solicitare a unui acord de acces MVNO de un anumit tip, termenul maxim de negociere in vederea incheierii unui contract de acces va fi de 6 luni. De asemenea, titularii licentelor vor asigura implementarea prevederilor contractului de acces MVNO, astfel incat furnizarea serviciilor de comunicatii electronice sa poata incepe in termen de 4 luni de la data incheierii acordului.

Informatii suplimentare

In a doua jumatate a anului 2012, ANCOM a organizat licitatia prin care au fost acordate drepturile de utilizare a frecventelor radio in benzile de 800, 900, 1800 si 2600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicatii mobile - voce si date, pana in anul 2029. Pentru prima data in Romania licentele de spectru s-au acordat printr-o procedura de selectie competitiva. Pretul de pornire pentru fiecare bloc din cele patru benzi a fost stabilit prin hotarare de Guvern, taxele de licenta stabilite in urma licitatiei avand o valoare totala de 682.136.036 euro.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2451 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by