​Hotararea de Guvern privind vanzarea actiunilor pe care le mai detine statul la Romtelecom a fost publicata vineri, 2 august, in Monitorul Oficial. Actul prevede si indemnizatiile pe care le vor primi membrii comisiei, dar si ai secretariatului tehnic, care vor selecta consultantul ce va oferi statului toata asistenta necesara vanzarii pachetului de 45,99% din actiuni. in documente se mentioneaza ca indemnizatia membrilor comisiei de evaluare si selectare a consultantului, inclusiv a presedintelui comisiei se stabilieste intr-un cuantum lunar de maxim 2500 lei.

Sediu RomtelecomFoto: AGERPRES
  • "(6) La finalizarea procesului de vanzare de actiuni la Societeta Comerciala 'Romtelecom' - SA, fiecare dintre membrii comisiei de evaluare si selectare a consultantului si ai secretariatului tehnic va beneficia, pentru activitatea desfasurata, in functie de sumele aprobate in bugetul privind activitatea de privatizare al Ministerului pentru Societatea informationala, de cate o indeminzatie, astfel:
  • a) indemnizatia membrilor comisiei de evaluare si selectare a consultantului, inclusiv a presedintelui comisiei se stabilieste intr-un cuantum lunar de maxim 2500 lei;
  • b) membrii secretariatului tehnic beneficiaza de o indemnizatie lunara reprezentand pana la 50% din indemnizatia lunara a membrilor comisiei de evaluare si selectare a consultantului" se mentioneaza in Hotararea de Guvern publicata vineri in Monitorul Oficial.

Hotararea privind Romtelecom din Monitorul Oficial

Hotararea privind Romtelecom din Monitorul Oficial

Foto: Captura Monitorul Oficial

Amintim ca Guvernul a adoptat in sedinta de miercuri, 24 iulie, o Hotarare care prevede reluarea finalizarii procesului de privatizare a Romtelecom prin vanzarea pachetului minoritar de actiuni pe care Statul Roman, prin Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI), le detine in companie. Aceste actiuni au o valoare nominala de 10 lei fiecare, echivalentul sumei de 146.460.920 lei, reprezentand in total 45,99% din capitalul social al Romtelecom.

Hotararea prevede selectarea de catre Ministerul pentru Societatea Informationala, in conditiile legii, a unui consultant specializat, banca de investitii sau consortiu format dintr-o banca de investitii si consultant juridic, care sa aiba capacitatea de a presta si servicii de investitii financiare pe piata de capital in vederea finalizarii privatizarii companiei Romtelecom.

Atributiile consultantului vor consta in acordarea de asistenta specializata, inclusiv juridica, pe tot parcursul procesului de privatizare, elaborarea tuturor documentelor si efectuarea tuturor proceselor a caror necesitate apare pe parcursul procesului de privatizare, inclusiv cele care au menirea de a optimiza procesul de privatizare ( divizari, fuziuni, conversie etc.), elaborarea strategiei de privatizare si propunerea metodei de privatizare. Cheltuielile de privatizare constand in plata consultantului, pregatirea si realizarea privatizarii etc. urmeaza sa fie suportate de la bugetul de stat, in functie de sumele aprobate cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului pentru Societatea Informationala.

In vederea organizarii procesului de selectie, a evaluarii ofertelor consultantilor si a selectarii consultantului, conform etapelor prevazute in OG 34/2006, Ministerul va constitui o comisie avand un secretariat tehnic, a carei structura, componenta, atributii si drepturi, mod de lucru se vor stabili prin ordin de ministru. Toate cheltuielile legate de remunerarea comisiei de evaluare si selectare a consultantului pentru intreaga activitate desfasurata vor fi suportate de catre Ministerul pentru Societatea Informationala, in limitele sumele bugetului aprobat cu aceasta destinatie in cadrul bugetului MSI, la finalizarea procesului de vanzare a actiunilor Romtelecom S.A., din sumele incasate din vanzarea acestora.

  • "Este a treia oara cand statul demareaza procesul de finalizare a privatizarii Romtelecom, insa, de data aceasta o vom duce la bun sfarsit, intr-un mod profesionist si transparent si ne vom focaliza pe obtinerea celor mai bune rezultate. Credem ca vanzarea de actiuni si iesirea Statului Roman din actionariat, avand in vedere ca investitorul privat detine majoritatea actiunilor, este varianta viabila, din toate punctele de vedere. In acest moment, optiunea noastra principala de privatizare este cea legata de listarea actiunilor la bursa din Bucuresti. Consultantul selectat ne va ajuta insa sa identificam metoda optima de finalizare a privatizarii Romtelecom, care sa permita maximizarea profitului pentru Statul Roman", a declarat pe 24 iulie Dan Nica, ministrul pentru Societatea Informationala.

Finalizarea procesului de privatizare este considerata oportuna in contextul economic actual si al profitabilitatii companiei care, iar in anul 2012 a inregistrat un profit de 312.633.865 lei la o cifra de afaceri de 2.728.800.306 lei. Totodata, prin acordurile stand-by de tip preventiv incheiate cu FMI, privatizarea intra in categoria masurilor elaborate prin reformele structurale menite sa asigure cresterea economica, considerandu-se ca o incredere sporita in randul investitorilor, cuplata cu privatizarile planificate in cadrul programului, vor aduce noi investitii straine directe (ISD) si intrari de capital bancar.