Cu cat vor fi platiti membrii comisiei de selectare a consultantului in vederea vanzarii actiunilor pe care le mai detine statul la Romtelecom

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Duminică, 4 august 2013, 10:25 Economie | Telecom


Sediu Romtelecom
Foto: AGERPRES
​Hotararea de Guvern privind vanzarea actiunilor pe care le mai detine statul la Romtelecom a fost publicata vineri, 2 august, in Monitorul Oficial. Actul prevede si indemnizatiile pe care le vor primi membrii comisiei, dar si ai secretariatului tehnic, care vor selecta consultantul ce va oferi statului toata asistenta necesara vanzarii pachetului de 45,99% din actiuni. in documente se mentioneaza ca indemnizatia membrilor comisiei de evaluare si selectare a consultantului, inclusiv a presedintelui comisiei se stabilieste intr-un cuantum lunar de maxim 2500 lei.

 • "(6) La finalizarea procesului de vanzare de actiuni la Societeta Comerciala 'Romtelecom' - SA, fiecare dintre membrii comisiei de evaluare si selectare a consultantului si ai secretariatului tehnic va beneficia, pentru activitatea desfasurata, in functie de sumele aprobate in bugetul privind activitatea de privatizare al Ministerului pentru Societatea informationala, de cate o indeminzatie, astfel:
 • a) indemnizatia membrilor comisiei de evaluare si selectare a consultantului, inclusiv a presedintelui comisiei se stabilieste intr-un cuantum lunar de maxim 2500 lei;
 • b) membrii secretariatului tehnic beneficiaza de o indemnizatie lunara reprezentand pana la 50% din indemnizatia lunara a membrilor comisiei de evaluare si selectare a consultantului" se mentioneaza in Hotararea de Guvern publicata vineri in Monitorul Oficial.

Hotararea privind Romtelecom din Monitorul Oficial
Foto: Captura Monitorul Oficial
Amintim ca Guvernul a adoptat in sedinta de miercuri, 24 iulie, o Hotarare care prevede reluarea finalizarii procesului de privatizare a Romtelecom prin vanzarea pachetului minoritar de actiuni pe care Statul Roman, prin Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI), le detine in companie. Aceste actiuni au o valoare nominala de 10 lei fiecare, echivalentul sumei de 146.460.920 lei, reprezentand in total 45,99% din capitalul social al Romtelecom.

Hotararea prevede selectarea de catre Ministerul pentru Societatea Informationala, in conditiile legii, a unui consultant specializat, banca de investitii sau consortiu format dintr-o banca de investitii si consultant juridic, care sa aiba capacitatea de a presta si servicii de investitii financiare pe piata de capital in vederea finalizarii privatizarii companiei Romtelecom.

Atributiile consultantului vor consta in acordarea de asistenta specializata, inclusiv juridica,  pe tot parcursul procesului de privatizare, elaborarea tuturor documentelor si efectuarea tuturor proceselor a caror necesitate apare pe parcursul procesului de privatizare, inclusiv cele care au menirea de a optimiza procesul de privatizare ( divizari, fuziuni, conversie etc.), elaborarea strategiei de privatizare si propunerea metodei de privatizare. Cheltuielile de privatizare constand in plata consultantului, pregatirea si realizarea privatizarii etc. urmeaza sa fie suportate de la bugetul de stat, in functie de sumele aprobate cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului pentru Societatea Informationala.

In vederea organizarii procesului de selectie, a evaluarii ofertelor consultantilor si a selectarii consultantului, conform etapelor prevazute in OG 34/2006, Ministerul va constitui o comisie avand un secretariat tehnic, a carei structura, componenta, atributii si drepturi, mod de  lucru se vor stabili prin ordin de ministru. Toate cheltuielile legate de remunerarea comisiei de evaluare si selectare a consultantului pentru intreaga activitate desfasurata vor fi suportate de catre Ministerul pentru Societatea Informationala, in limitele sumele bugetului aprobat cu aceasta destinatie in cadrul bugetului MSI, la finalizarea procesului de vanzare a actiunilor Romtelecom S.A., din sumele incasate din vanzarea acestora.

 • "Este a treia oara cand statul demareaza procesul de finalizare a privatizarii Romtelecom, insa, de data aceasta o vom duce la bun sfarsit, intr-un mod profesionist si transparent si ne vom focaliza pe obtinerea celor mai bune rezultate. Credem ca vanzarea de actiuni si iesirea Statului Roman din actionariat, avand in vedere ca investitorul privat detine majoritatea actiunilor, este varianta viabila, din toate punctele de vedere. In acest moment, optiunea noastra principala de privatizare este cea legata de listarea actiunilor la bursa din Bucuresti. Consultantul selectat ne va ajuta insa sa identificam metoda optima de finalizare a privatizarii Romtelecom, care sa permita maximizarea profitului pentru Statul Roman", a declarat pe 24 iulie Dan Nica, ministrul pentru Societatea Informationala.

Finalizarea procesului de privatizare este considerata oportuna in contextul economic actual si al profitabilitatii companiei care, iar in anul 2012 a inregistrat un profit de 312.633.865 lei la o cifra de afaceri de 2.728.800.306 lei. Totodata, prin acordurile stand-by de tip preventiv incheiate cu FMI, privatizarea intra in categoria masurilor elaborate prin reformele structurale menite sa asigure cresterea economica, considerandu-se ca o incredere sporita in randul investitorilor, cuplata cu privatizarile planificate in cadrul programului, vor aduce noi investitii straine directe (ISD) si intrari de capital bancar.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2022 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  ce comisie va treabă ? (Duminică, 4 august 2013, 10:29)

  taranistu [utilizator]

  puneți-o pă Bursă!
  • +8 (8 voturi)    
   Statul da cu piciorul la 32 mil Euro/an profit net (Duminică, 4 august 2013, 10:39)

   dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui taranistu

   - Profit total Romtelecom = 312.6 mil. lei = 71 mil. Euro
   - Actiuni detinute de stat la Romtelecom = 46%

   Profitul statului de pe urma Romtelecom este 46% din cele 71 mil. Euro adica 32 mil. Euro, bani la care tara vrea sa dea cu piciorul prin privatizarea totala a acestei companii de telecomunicatii!

   Ca o comparatie,
   Profitul obtinut de Romania de pe urma Romtelecom in 7 ani este mai mare decit suma de 202 mil. Euro cu care se intentioneaza vinzarea, printre altele, a celor 900 locomotive si 39000 vagoane ale CFR Marfa.
   • +6 (6 voturi)    
    Nu putem noi munci cit pot fura ei (Duminică, 4 august 2013, 11:32)

    linarel [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

    a devenit deja o obligatie a mirlanilor din guvern/parlament , daca nu pot fura atunci vind orice pe bani de tigari si daca nici asa nu se poate atunci fac cadou sute de mil de euro - bani sau active- ce apartin RO .
    Si daca nici asa nu se poate, atunci incropesc o lege pe genunchi la secretara .

    Se vede clar ca nu mai au bani, nu gindesc , viziune zero,... .
    Ei raporteaza cresteri si tara e pe minus , am mai vazut RO "duduind " - tariceneee se aude ...
   • +4 (6 voturi)    
    Lasa-i ba sa vanda toata tara, ce ai... (Duminică, 4 august 2013, 15:37)

    serbanb [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

    astia for sa vanda Romania si tu te pui cu ei... nu esti intreg??? trebuie vanduta urgent toata tara. Si p-urma ce te superi? Noi nu ne vindem tara, o vand ei. Hai la plaja pana-i gratis.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by