UPDATE Ministerul Justitiei vrea sa cheltuiasca 4,4 milioane de euro pentru un portal online care sa ofere acces liber la legislatie / Juristul Bogdan Manolea atentioneaza ca statul va plati pentru o parte din ceea ce are deja

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 6 august 2013, 13:45 Economie | Telecom


Cum va arata interfata N-LEX
Foto: Captura caiet de sarcini MJ
 documente
(06 Aug 2013) PDF, 640KB
Ministerul Justitiei a demarat in aceasta luna o licitatie pentru implementarea cu fonduri UE a unui portal online care sa permita accesul liber la legislatia nationala si interconectarea cu portalul european N-Lex, contract in valoare de peste 4,4 milioane de euro, conform unui anunt publicat in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Printre altele se vrea achizitionarea unei baze de date nationale legislative care sa cuprinda fisa actelor normative si forma actualizata a actelor normative si dezvoltarea unei aplicatii electronice care sa permita accesul neîngradit la baza nationala legislativa. Juristul Bogdan Manolea atentioneaza ca statul va plati pentru o parte din ceea ce are deja si atunci va avea baze de date concurente platite din bani publici.

 • "Prin acest contract se doreste achizitionarea unei baze de date nationale legislative care sa cuprinda fisa actelor normative si forma actualizata a actelor normative, dezvoltarea unei aplicatii electronice care sa permita accesul neîngradit la baza nationala legislativa, implementarea acesteia din urma în aplicatia software dezvoltata si interconectarea cu portalul N-Lex, precum si instruirea personalului de specialitate IT din cadrul Ministerului Justitiei cu privire la administrarea noii aplicatii electronice. În cadrul proiectului vor fi furnizate si echipamentele hardware, de comunicatii si licentele software necesare implementarii cu succes a solutiei informatice", se mentioneaza in anuntul din SEAP.

Cum motiveaza Ministerul Justitiei nevoia implementarii portalului N-Lex

Ministerul Justitiei motiveaza lansarea acestui proiect prin faptul ca "in prezent, nu exista o modalitate de accesare gratuita a legislatiei nationale, in forma actualizata si consolidata, de altfel o conditie esentiala pentru asigurarea cunoasterii si respectarii legii de catre fiecare individ" dar si prin nevoia de a raspunde unei obligatii europene.

 • "Daca in faza initiala a proiectului european, portalul N-Lex oferea acces la bazele legislative nationale ale doar patru state membre, in momentul de fata numarul acestora a ajuns la 23, Romania nefacand inca parte din acest proiect european.
 • Astfel, acest proiect va raspunde, de asemenea, cerintelor existente la nivel european in ceea ce priveste accesul la legislatie, conform obligatiilor asumate de Romania in calitate de stat membru al UE, inclusiv în ceea ce priveşte interconectarea aplicaţiei legislative naţionale cu portalul N-Lex", se mentioneaza in Caietul de Sarcini al acestei licitatii (vezi documentul atasat).

Valoarea estimata totala fara TVA a contractului este de: 15.616.500 lei (3.549.688 euro). Valoarea estimata totala a contractului cu TVA inclusa depaseste 4,4 milioane de euro.

 • Juristul Bogdan Manolea: Nu ne intereseaza ca statul va plati ceea ce are deja

Contactat de HotNews.ro, juristul Bogdan Manolea a atentionat ca statul ar putea plati ceea ce are deja.

"Nu ne intereseaza:
 • ca de fapt baza de date care vrea sa fie achizitionata deja exista in posesia unei alte institutii publice (Regia Autonoma Monitorul Oficial) si deci o parte din bani se vor muta de fapt dintr-un buzunar in altul. Sau, si mai rau, statul va plati ceea ce deja are si atunci va avea doua baze de date concurente platite din bani publici.
 • ca, desi aplicatia trebuie sa fie actualizata timp de 3 ani, dupa aceasta perioada nu exista niciun model de sustenabilitate macar propus de Ministerul Justitiei (MJ) - astfel incat aceasta aplicatie probabil va muri, asa cum au murit si celelalte
 • ca se vorbeste aiurea pe la conferinte de cloud computing, cata
 • vreme MJ tot baga banii in servere (a.k.a fiare)
 • ca va crea o aplicatie care deja exista pe piata facuta de actori privati
 • ca exista un potential conflict cu datele cu caracter personal aparute (in mod bizar) in Monitorul Oficial Partea 1 - conflict care nici nu este adus in discutie".

Juristul a amintit ca este vorba de aparitia unui nou sistem, in conditiile in care "Ministerul de Justitie mai avea unul (creat prin 2009)- http://legislatie.just.ro/ - acum indisponibil. Si mai avea unul si in 1999. Nici acela nu mai exista".

Bogdan Manolea pune in discutie si daca prin acest proiect se ofera cu adevarat acces deschis la datele legislative:

"Reprezentantii Ministerului au auzit ei cite ceva legat de interoperabilitate, XML si date deschise, dar din pacate nu suficient. Era foarte simplu sa scrie negru pe alb ca "Intreaga baza de data legislativa va fi disponibila in mod integral spre descarcare, intr-un format deschis, de catre orice utilizator de Internet. Aceasta baza de data va fi actualizata zilnic/saptaminal".

Caietul de sarcini zice in schimb:

"Toate datele prezentate utilizatorilor vor trebui sa respecte specificaţiile "open-data" referitoare la formatul datelor pentru libera re-utilizare." Dar ce inseamna specificatiile open data? HTML? Da, HTML-ul poate fi unul din ele.

- sau "Pentru consumatorii de servicii electronice, nivelul de prezentare va oferi functionalitati de interconectare sub forma unui conector disponibil in format XML/SOAP." - dar de fapt ai acces doar la un anumit set de date, de exemplu nu poti lua automat ultimele acte normative dupa o anumita data".


In prezent
actele legislative publicate in Monitorul Oficial pot fi accesate gratuit pe internet si sunt disponibile, în varianta pentru citire, timp de 10 zile de la publicarea respectivelor acte.
 • Termene si conditii in aceasta licitatie:

Revenind la licitatia lansata de Ministerul Justitiei, in privinta conditiilor de eligibilitate se precizeaza ca ofertantii interesati trebuie sa demonstreze ca au la dispozitie personalul corespunzator pentru natura si dimensiunile acestui proiect, conform cerintelor documentatiei de atribuire. In privinta capacitatii financiare, se solicita ca media cifrei de afaceri globale pe anii 2010, 2011 si 2012 sa fie de minim 15.600.000 Lei.

Termenul limita pentru depunerea cererilor de documente sau pentru acces la documente este 13 septembrie 2013, iar termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 16 septembrie 2013. Deschiderea ofertelor ar urma sa aiba loc la data de 17 septembrie 2013.

UPDATE
In urma articolului publicat de HotNews.ro, Ministerul Justitiei a facut mai multe precizari legate de nevoia implementarii acestui proiect in aceasta forma:

 • "În acest moment, România este singurul Stat Membru care nu are dezvoltat sau în curs de dezvoltare conectarea bazei de date legislative naţionale la sistemul N-Lex, în condiţiile în care România şi-a asumat participarea la proiectul european privind accesul neîngrădit la legislaţia comunitară a tuturor cetăţenilor, încă de la momentul aderării.
 • La data de 24 iulie 2009, Guvernul României a aprobat Memorandumul 1827 cu tema „ Realizarea unei baze de date legislative electronice cu acces gratuit şi conectarea acestuia la sistemul N-Lex”. Conform memorandumul sus menţionat, în anul 2008, la propunerea Departamentului pentru Afaceri Europene, au fost organizate mai multe reuniuni de lucru la care au fost invitaţi toţi actorii implicaţi, respectiv Ministerul Justiţiei, Regia Autonomă Monitorul Oficial, Consiliul Legislativ, Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, dar „în cadrul acestor reuniuni s-au evaluat soluţiile posibile din perspectiva gestionării instituţionale a participării României la acest proiect dar, atât în cazul Regiei Autonome Monitorul Oficial cât şi în cazul Consiliului Legislativ, asumarea s-a dovedit a fi imposibilă din raţiuni ce privesc efortul financiar necesar”. Prin acelaşi Memorandum, în condiţiile în care la sfârşitul lunii iunie 2009 Departamentul pentru Afaceri Europene a comunicat Ministerul Justiţiei imposibilitatea implicării în proiect a celorlalte două instituţii publice (Regia Autonomă Monitorul Oficial şi Consiliul Legislativ), Ministerul Justiţiei a acceptat propunerea de preluare a responsabilităţii derulării proiectului. Memorandumul prevede, de asemenea,, propuneri de măsuri financiare pentru susţinerea pe termen lung a proiectului, respectiv, ”susţinerea cheltuielilor pentru actualizarea bazei de date, ulterior perioadei de implementare a proiectului”.
 • Conform Legii 202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al României, art. 18 “Regia Autonomă Monitorul Oficial editează Monitorul Oficial al României atât în format tipărit, cât şi în format electronic, pe care îl pune la dispoziţia tuturor categoriilor de utilizatori contra cost.”, art. 19 “Regia Autonomă Monitorul Oficial realizează un produs electronic conţinând actele publicate, care poate fi accesat gratuit pe internet şi este disponibil, în varianta pentru citire, timp de 10 zile de la publicarea respectivelor acte. Sumarele monitoarelor oficiale sunt accesibile permanent.” Mai mult, o propunere legislativă de modificare a Legii 202/1998 prin care se acorda liberul acces al cetăţenilor la baza de date a Monitorului Oficial, a fost respinsă de Camera Deputaţilor, for decizional, la data de 16 aprilie 2013.
 • În acest moment, aplicaţiile existente pe piaţă, realizate de către actorii privaţi, pun la dispoziţia cetăţeanului legislaţia română, contra cost, iar obligaţia României faţă de Comisia Europeană este de a pune la dispoziţie legislaţia română în mod gratuit.
 • Soluţia tehnică de a cumpăra hardware-ul necesar şi nu servicii de cloud computing, a fost adoptată la momentul depunerii cererii de finanţare a proiectului din fonduri structurale, anul 2010, dată la care serviciile de cloud computing nu erau atât de bine puse la punct, nefiind considerată la acel moment o soluţie considerată viabilă. În plus, cloud computing-ul public este o ramură a tehnologiei hardware nouă, care din motive de securitate, nu este pe deplin acceptată de instituţiile publice deoarece această tehnologie presupune ca un provider de astfel de servicii  să găzduiască marea majoritate a documentelor respectivei instituţii.
 • Actualizarea, după expirarea celor 3 ani de zile, se va face ca la orice software, prin achiziţionarea serviciilor de actualizare, care vor putea fi puse la dispoziţie de către orice furnizor care în acest moment dezvoltă o astfel de aplicaţie.
 • Datele publicate în Monitorul Oficial partea I nu pot fi considerate date personale fiind publicate tocmai pentru a fi cunoscute de public şi opozabile. Setul de date solicitat prin caietul de sarcini care va fi publicat este cel cerut şi de portalul N-Lex şi conţine legislaţia în integralitatea acesteia.
 • Baza de date legislativă, în format consolidat, va fi actualizată periodic, în funcţie de periodicitatea cu care legislaţia nou apărută este publicata in Monitorul Oficial, dar nu mai târziu de 3 zile lucrătoare de la data apariţiei, iar accesul la baza de date în format deschis va fi posibil, inclusiv în mod programatic prin intermediul unui serviciu web".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5214 vizualizari

 • +6 (8 voturi)    
  o singura intrebare : (Marţi, 6 august 2013, 14:25)

  nash pandelica [utilizator]

  asesoft, ghitza ?!

  de transformatoare nu e nevoie, in programul asta ?
 • +9 (11 voturi)    
  e-Romania (Marţi, 6 august 2013, 14:28)

  bogK011 [utilizator]

  Nu știu ce fac auditorii și verificatorii din partea Comisiei Europene, însă România a devenit o gaură neagră pentru fondurile europene pentru societatea informațională, cheltuite pe softuri care totalizează cu certitudine miliarde de euro - ținând cont de alocările MEN, MCSI, POS-uri et.

  Aproape că nu există școală "europeană", autoritate locală, minister, AJOFM, universitate etc. care să nu fi realizat prin POSDRU, POSCCE, LLL, LINGUA etc. tot felul de rețele, platforme, portaluri, site-uri obscure. Acestea sunt adesea abandonate după lansare, neactualizate și fără utilitate efectivă și durabilă pentru studenți, șomeri și contribuabili în general.

  Singurul "beneficiu" pare să-l reprezinte mereu onorariile în mii de euro lunar pentru manageri și experți și încasările furnizorilor de soft și echipamente privați, abonați la contracte cu statul. Iar toate aceste "fonduri europene" absorbite de cei bine conectați sunt în ultimă instanță banii contribuabililor din toate țările UE.
  • +3 (5 voturi)    
   Corect! (Marţi, 6 august 2013, 15:00)

   denvarel [utilizator] i-a raspuns lui bogK011

   Tara asta are foarte putine surse oficiale de informatii. Desi a cheltuit multi bani pentru tot felul de portaluri, websiteuri samd.
   Neactualizarea lor, vina autoritatilor. Poti avea cel mai bun management de continut/cel mai performant, fara continut este NULL.

   Uite: atat ii duce capul: http://www.vl.edu.ro/
   Se ia o galeata, se umple cu informatii, unele utile, altele perimate, se amesteca bine, se arunca total aleatoriu intr-un sistem de management al continutului avand grija sa fie afisate in formate cat mai variate posibil: pdf, html, doc, zip si, daca este posibil, toate in aceeasi pagina.
   La marea gramada browniana! Confuzia este urmarita deliberat! Pentru ca cineva sa profite de ea.
 • +4 (6 voturi)    
  Da (Marţi, 6 august 2013, 14:47)

  xrogo [utilizator]

  ai dreptate,dar ai observat ca UE este interesata sa ne dea aceste fonduri,pentru ca ,de multe ori ,mai mult de jumatate se reintorc la ei prin diferiti consultanti sa firme specializate?
  • +2 (4 voturi)    
   corect (Marţi, 6 august 2013, 15:01)

   bogK011 [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   Da, uneori aceste proiecte și investiții se fac cu consultanți și experți cooptați din UE cu onorarii pe măsură.
  • -1 (3 voturi)    
   serios? (Marţi, 6 august 2013, 15:56)

   xna [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   serios? ai vreo dovada?
 • +6 (6 voturi)    
  ce castigam? (Marţi, 6 august 2013, 14:55)

  Dedalus [utilizator]

  A)
  "media cifrei de afaceri globale pe anii 2010, 2011 si 2012 sa fie de minim 15.600.000 Lei. "

  DE CE?

  b)
  Personal corepsunzator

  Adica, nu ar putea sa-l angajeze dupa aia, trebuie sa aiba o sleahta de programatori platiti degeaba, pe care - ce fericire! I-ar putea plati in sfarsit si ca sa faca ceva

  RIDICOL!

  c) PORTAL

  CE Portal?! Portal e ala spre alte situri, probabil e vorba despre o baza de date accesibila ojn-line


  Nu ar fi mai simplu sa primeasca toata lumea acces la baza de date a monitoului official ? Si din pagina aia sa fie pus un simplu link spre EUR-LEX, caer oricum e gratis?!

  Cred ca sunt unii care profita de pe urma incompetentei funciotnarilor de la MJ, incompetent care tare mi-e teama e cam simulate...

  _____

  Pretul supradimenionat va fi tinut sus in licitatie de conditia cifra de afaceri.

  Din toata aceasta poveste pierdem o grmada de bani si nu ne alegem cu nimic.

  Este un exemplu classic de "criminalitate de gulere albe" - greu de dovedit.
 • +1 (5 voturi)    
  dedicatie pt fratii Iane (Marţi, 6 august 2013, 15:20)

  scharke [utilizator]

  Indaco Systems, Iane, deputaţi USL
  • +1 (1 vot)    
   Cred ca gresesti (Marţi, 6 august 2013, 16:06)

   Mjay [utilizator] i-a raspuns lui scharke

   Indaco nu are cifra de afaceri din caietul de sarcini. Daca ar fi o dedicatie, nu este pentru Indaco.
   In plus ei vand astfel de servicii, de ce ar fi interesati sa le dea gratuit?
  • 0 (2 voturi)    
   so, uat? (Marţi, 6 august 2013, 16:18)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui scharke

   Indaco a fost FOARTE bun - am reusit pe el sa gasesc o GRAMADA de legi, intr-un domeniu care ma interesa - si chiar legi vechi, despre care lumea nici macar nu mai stia ca exista!
   Putin imi pasa cine il face - sa-l faca BINE!!
   Si sa fie FREE!!
 • -5 (9 voturi)    
  concurenta, bat-o vina... (Marţi, 6 august 2013, 15:34)

  Codruta N [utilizator]

  Se pare ca accesarea "free" a datelor il cam deranjeaza pe Dl. Manolea?

  La CE imi foloseste ca pot sa "citesc" o lege 10 zile dupa ce apare? Poate mie imi trebuie una din 1999 - si nu stiu cum sa dau de ea - imi trebuie un motor de cautare BUN. Si poate vreau chiar sa citez undeva un articol din legea aia - deci imi trebuie SI sa pot "scrie", nu doar "citi"!
  • -1 (1 vot)    
   m-am lamurit (Marţi, 6 august 2013, 21:15)

   gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

   pana acum credeam ca esti doar o "gica contra" dar de fapt esti o habarnista care-ti dai cu parerea despre tot si toate. din ce-ai scris mai sus se vede ca esti de o mediocritate crasa, dura. spunea cineva ca prostul ca sa realizeze ca e prost are nevoie de un dram de inteligenta.
 • +3 (3 voturi)    
  Monitorul Oficial si legile care-l guverneaza (Marţi, 6 august 2013, 19:25)

  dana_s [utilizator]

  Spuneti ca Romania ... si-a asumat accesul neingradit la alegislatia comunitara a tuturor cetatenilor, inca din 2007.

  Insa Romania NU ofera nici macar accesul neingradit la legislatia NATIONALA.

  RA Monitorul Oficial nu permite publicarea gratuita, publica, a pdf-urilor reprezentand publicatia oficiala a statului roman - Monitorul Oficial.

  In schimb, pe portalul UE accesul este liber la intreaga legislatie comunitara, in toate limbile europene.

  Pe site-ul Uniunii Europene http://eur-lex.europa.eu/ gasim editiile complete ale Jurnalului Oficial in format pdf civilizat (din care poti extrage portiuni de texte pentru a le cita, daca ai nevoie).

  Importanta este si precizarea:
  "In conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 216/2013 al Consiliului din 7 martie 2013 privind publicarea electronica a Jurnalului Oficial al Uniunii Europene (JO L 69, 13.3.2013, p. 1), de la 1 iulie 2013 numai editia electronica a Jurnalului Oficial este autentica si produce efecte juridice."

  Care este echivalentul acestui Regulament in Romania ?
  La noi, RA Monitorul Oficial ne omoara cu stilul lor de a "furniza" pdf-uri. Penibil. Stat in stat.
 • +2 (2 voturi)    
  Mai bine... (Marţi, 6 august 2013, 19:50)

  dana_s [utilizator]

  Mai bine ati investi in asanarea legislatiei.
  Sunt mii de acte normative in vigoare, nu le mai stie nimeni. Avem o legislatie stufoasa, instabila, cu inadmisibil de multe modificari ale modificarilor.
  Opriti-va din legiferare si faceti un pic de ordine: comasati, compactati legile, reglementati cu cap, pentru perioade indelungate de timp, republicati imediat dupa modificare.
 • 0 (0 voturi)    
  4.4 milioane... (Miercuri, 7 august 2013, 12:30)

  dan_ [utilizator]

  Observ ca nimeni nu se sesizeaza la valoarea absurda a fondurilor alocate. Se investesc 4.4 milioane pentru o treaba care se poate face chiar de la zero, fara a reutiliza baza de date a monitorului oficial, cu sub o suta de mii de euro.
  • 0 (0 voturi)    
   hmm (Joi, 8 august 2013, 17:57)

   mumuishere [utilizator] i-a raspuns lui dan_

   cu 100k cumperi SAN-urile,switch-urile, firewall, load balancer-ele. ca dupa aia se supara lumea ca "e prea incarcata reteaua si nu merge". Sau poate serverele, rack-urile, kvm-urile si UPS-urile (de un tape nu mai ajung banii)? Sau poate baza de date? Sau poate serverul de aplicatie? Ca doar nu vrei sa faci o aplicatie cu 10k useri concurenti in PHP? Sau un DMS? Un Oracle Database Firewall pentru un audit trail? Pentru ca vrei sa stii cine si cand a facut modificarile in sistem! Un Tivoli Storage Manager? Ca ce faci daca pica baza? Ramai fara legi? Sau le scrii manual pe dischete? Alege. Ce ai cumpara din toate astea cu 100k? Ah! Open source? Ti l-am spart a doua zi !
   Hai sa fim seriosi. Sa vinzi 20 de milioane de carduri de sanatate cumparate cu 40 de centi la doi virgula si ceva euro... acolo e distractia adevarata. Aici bugetul, fata de cerinte, este cat se poate de bine estimat. Chiar e destul de greu sa te incadrezi in el...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by