Romtelecom si Cosmote, venituri cumulate de 260,1 milioane de euro in trimestrul doi din acest an, in scadere cu 4,9% si respectiv 2,1%

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 8 august 2013, 15:33 Economie | Telecom

Nikolai Beckers, noul sef Romtelecom si Cosmote
Foto: Hotnews
Veniturile Romtelecom au scazut cu 4,9% la 148,7 milioane euro in trimestrul doi din acest an, comparativ cu acelasi trimestru al anului trecut, conform datelor publicate joi de grupul elen OTE. Numarul clientilor de telefonie fixa a scazut cu 4,9% pana la 2,2 milioane linii, insa numarul clientilor la serviciile de internet si televiziune a cerscut cu 4,8% si respectiv 7,3%. Operatorul de telefonie mobila Cosmote, parte a aceluiasi grup OTE, a inregistrat venituri de 111,4 milioane de euro in trimestrul incheiat la 30 iunie 2013, in scadere cu 2,1%, in timp ce numarul de clienti (SIM-uri valabile) a scazut cu 6,1% pana la 6,03 milioane utilizatori.

La data de 30 iunie 2013, Romtelecom avea peste 1,22 milioane de clienti la serviciile de internet broadband si peste 1,29 milioane de abonati la serviciile TV (DTH, IPTV si Cablu), in crestere cu 4,8% si respectiv 7,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

  • "Romtelecom a avut o pozitie financiara stabila in trimestrul al doilea, cu venituri de aproape 150 milioane de euro si o EBITDA Pro Forma de 34,9 milioane euro, in concordanta cu strategia companiei de crestere a serviciilor de date si televiziune. Romtelecom si-a mentinut tendinta din anii precedenti, aceea de a se concentra pe serviciile de divertisment", a declarat Anastasios Tzoulas Directorul Executiv Financiar al Romtelecom.

Potrivit acestuia, "compania si-a concentrat atentia asupra pachetelor de servicii, ceea ce a dus la cresterea ratei de penetrare a serviciilor de internet in baza de clienti de servicii de voce la aproape 55%, in timp ce serviciile TV au inregistrat o rata de penetrare de 57% din baza serviciilor de voce".

De cealalta parte, Cosmote Romania a inregistrat venituri in scadere dar EBITDA (castiguri operationale inaintea dobanzilor, taxelor si amortizarilor) a crescut cu 3,4% in trimestrul doi din 2013 comparativ cu acelasi trimestru al anului anterior. Marja EBITDA a atins 27% in trimestrul incheiat la 30 iunie 2013, in crestere cu 1,4 puncte procentuale fata de trimestrul similar din 2012.

Compania subliniaza ca "veniturile din servicii au scazut cu 2,2% comparativ cu T2 2012, exclusiv pe fondul scaderii tarifelor de terminare a apelurilor din septembrie 2012. Comparativ cu trimestrul anterior (T1 2013), veniturile din servicii au crescut cu 5% in T2 2013. ARPU (venitul mediu per utilizator) a scazut cu 1,7% in S1 2013 comparativ cu S1 2012, ca urmare a scaderii valorii ARPU pentru apelurile primite, afectata de scaderea tarifelor de interconectare".

  • "Trimestrul al doilea din 2013 a fost definit de o constanta competitie acerba si de praguri de reglementare care au avut un impact direct asupra business-ului. In ciuda acestor provocari, Cosmote Romania a continuat sa faca progrese de la un trimestru la altul, demonstrandu-si strategia de dezvoltare sustenabila. Ramanem concentrati pe programul nostru de investitii in zone cheie, pentru a crea valoare pentru toate partile implicate", a spus Konstantinos Apostolou, Chief Financial Officer Cosmote Romania.  

Din totalul celor 6,03 milioane de clienti (n.a SIM-uri valabile), 25,3% reprezinta proportia abonatilor. In trimestrul doi din 2013, baza de clienti 3G a crescut cu 27,5% comparativ cu trimestrul similar din 2012, a mai comunicat compania.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

689 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version