Vodafone intentioneaza sa lanseze in Romania si Egipt pana la sfarsitul acestui an un serviciu de transfer de bani si plati de pe orice telefon mobil, numit M-Pesa, care este deja oferit in opt tari din lume, scrie publicatia indiana Business Standard, citand oficialii Vodafone India. Contactati de HotNews.ro, oficialii Vodafone Romania au confirmat ca se lucreaza la dezvoltarea de solutii de plati prin intermediul telefonului mobil, pentru piata romaneasca, fara a oferi alte detalii. In India, clientii pot sa-si depoziteze si sa-si retraga bani din conturi, sa transfere bani catre orice alt client M-Pesa, fara a fi nevoie de telefoane inteligente (smartphone-uri), sa depuna sume in orice in orice cont bancar, sa-si plateasca facturile telefonice ori sa cumpere produse din anumite magazine agreate.

Serviciul M-Pesa in IndiaFoto: Captura Mpesa.in

M-Pesa este un serviciu de transfer de bani, care practic iti transforma telefonul mobil intr-un cont bancar, potrivit datelor Vodafone India. In aceasta tara, servicul este oferit de Vodafone in parteneriat cu ICICI Bank ltd.

Practic, orice client al Vodafone cu varste de peste 18 ani poate sa-si deschida un cont M-Pesa. Acesta trebuie sa mearga in anumite magazine ale companiei, sa completeze un formular, sa furnizeze copii certificate dupa documentele de identitate si poze si sa depuna o suma minima de bani (200 de rupii, echivalentul a 10 lei). Odata inregistrat, acesta primeste prin SMS parola PIN din 4 caractere, cu care poate apoi sa-si activeze serviciul.

Pe baza acestui PIN, acesta poate apoi sa trimita bani catre alti clienti M-Pesa sau catre orice cont bancar, sa-si plateasca factura de telefonie, sau factura la utilitati. In India aceasta implica o retea de magazine M-Pesa. Atat trimiterea cat si receptionarea banilor sunt confirmate prin SMS. Cel care receptioneaza banii trebuie sa mearga la un astfel de magazin, sa prezinte agentului SMS-ul primit si sa ridice banii.

Pentru a trimite bani, un utilizator M-Pesa apeleaza un numar scurt (*400#), introduce numarul mobil al celui caruia vrea sa-i trimita banii, introduce suma pe care vrea sa o transfere, apoi PIN-ul, tasteaza "1" pentru a confirma sau "2" pentru a anula comanda si primeste un SMS de confirmare.

Video Cum functioneaza serviciul in Africa de Sud:

VIDEO Cum functioneaza serviciul M-Pesa in Kenya:

Contactati de HotNews.ro, oficialii Vodafone Romania au precizat: “In prezent, lucram la dezvoltarea de solutii de plati prin intermediul telefonului mobil, pentru piata romaneasca. In acest moment, este prematur sa oferim detalii despre functionalitatile produsului sau sa estimam data lansarii”.