​Apple a transmis marti catre presa invitatii la un eveniment ce va avea loc in data de 10 septembrie, la sediul companiei din Cupertino, California, unde toti se asteapta sa fie prezentat noul model iPhone, terminal care a revolutionat piata de telefoane mobile, potrivit The Verge. Zvonurile care au circulat in ultimele luni indica faptul ca Apple ar putea lansa doua modele de iPhone, unul mai avansat iPhone 5S, si o versiune mai ieftina, iPhone 5C, adaptata pentru pietele emergente. Este de asemenea asteptat sa se anunte data cand va fi lansat oficial noul sistem de operare iOS7.

Invitatie eveniment Apple - 10 septembrieFoto: The Verge

Invitatia contine mesajul: "Acest lucru ar trebui sa lumineze viata fiecaruia". Pe 10 august, blogul tehnologic AllThingsD.com a informat in premiera, pe surse, ca Apple va organiza un eveniment in 10 septembrie pentru a-si prezenta noul iPhone.

Daca zvonurile sunt adevarate, scrie The Verge, noul iPhone 5S ar putea dispune de un senzor de recunoastere a amprentei digitale, o camera foto avansata de 12 sau 13 megapixeli (fata de 8 megapixeli la iPhone 5) si ar putea fi prezentata si o varianta de culoare aurie. In privinta design-ului, noul varf de gama al iPhone ar urma sa aiba un aspect similar cu actualul iPhone 5. Marea surpriza ar putea fi tocmai lansarea unui model low-cost, cu o carcasa din plastic, cu multiple culori, terminal adaptat pietelor emergente.

Daca iPhone ramane unul dintre principalele atuuri ale Apple, cota sa pe piata mondiala a smartphone-urilor se erodeaza in fata concurentei terminalelor mai ieftine pe care ruleaza sistemul de operare Google/Android. Apple a refuzat pana in prezent sa lanseze un iPhone cu pret redus.

UPDATEReutersinformeaza ca Apple a invitat jurnalistii chinezi la un eveniment care va avea loc pe 11 septembrie, in Beijing, la cateva ore dupa mult asteptata prezentare a unor noi modele de iPhone in SUA.

Ar fi pentru prima data cand Apple sustine conferinte de presa aproape simultane, in SUA si China, cea mai mare piata de telefonie mobila in functie de numarul de clienti, unde Apple a pierdut semnificativ cota de piata in fata rivalilor precum Samsung Electronics.

Se speculeaza deja ca Apple ar putea anunta mult asteptatul acord cu China Mobile, care este cel mai mare operator de telefonie mobila din lume dupa numarul de clienti, si singurul mare operator din China cu care Apple nu are semnat un acord comercial.

Alti analisti se asteapta insa ca evenimentul Apple sa fie dedicat lansarii unui nou produs.

Apple si China Mobile nu au facut pana la acest moment nici un comentariu legat de acest eveniment.

Apple a coborat pe locul sapte in topul producatorilor cu cele mai multe vanzari de smartphone-uri pe piata chineza in trimestrul al doilea din acest an, conform datelor firmei de cercetare Canalys.

Se asteapta ca Apple sa prezinte un iPhone low-cost in cadrul unui eveniment care va avea loc pe 10 septembrie, la sediul producatorului american din Cupertino, California. Unii analisti sustin ca Apple are nevoie de un iPhone mai ieftin cu care sa poata concura in piete emergente, precum China, unde majoritatea clientilor nu-si permit sa cumpere iPhone-uri.

In al treilea trimestru al exercitiului financiar (aprilie-iunie), Apple a inregistrat un profit net de 6,9 miliarde dolari, in scadere cu 22% in cifre anualizate. Profitul scazuse in trimestrul precedent pentru prima oara in zece ani, cu 18%. Profitul pe actiune, care constituie referinta pentru piata, a depasit totusi cu 16 centi previziunea medie a analistilor, pana la 7,47 dolari. Cifra de afaceri a crescut si ea mai mult decat estimarile, cu 0,9%, la 35,3 miliarde de dolari, in conditiile in care analistii previzionau 35,1 miliarde.

Apple a inregistrat vanzaril foarte solide de smartphone-uri: iPhone-ul s-a vandut in 31,2 milioane de exemplare in acest trimestru, un pic mai putin decat in precedentul (37,4 milioane) dar mai bine decat cu un an in urma (26 milioane).