Televiziunea in format Ultra HD (Ultra High Definition TV), in care imaginea este de patru ori mai clara decat cea in format Full HD, face primii pasi in Europa. Fiindca tehnologia este la inceput, continutul este putin, iar televizoarele costa zeci de mii de euro. Lucrurile incep insa sa se miste si doi mari operatori de sateliti, SES si Eutelsat, au lansat mai multe canale Ultra HD demonstrative in cadrul targului international de comunicatii IBC din Amsterdam.

Estimari privind evolutia Ultra HD TVFoto: SES

Distanta de vizionare in format HD

Distanta de vizionare in format HD

Foto: SES Astra

Ultra High Definition (UHD) este un nou standard digital, in care imaginea are o rezolutie de 8 milioane de pixeli (3840x2160), de patru ori mai mare decat rezolutia Full HD (1920x1080 pixeli), ceea ce inseamna mai multa claritate si culori mai bogate si intense. Pentru ca sunt de 4 ori mai multi pixeli decat intr-o imagine Full HD i se mai spune si 4K. Televizoarele 4K Ultra HD au aparut deja si in Romania, dar preturile ajung la zeci de mii de euro: Samsung UHD TV de 85 inci - 154.999 lei ori Sony de 84 de inci - 110.000 lei.

In plus exista problema continutului foarte sarac filmat in format Ultra HD.

  • "Disponibilitatea continutului Ultra HD este inca scazuta, dar acest lucru se schimba repede. In prezent sunt 150-200 de filme si show-uri filmate in format Ultra HD, dar radiodifuzorii si-au exprimat deja interesul sa filmeze in format Ultra HD evenimentele majore din sport care vor avea loc in 2014 - Cupa Mondiala de Fotbal din Brazilia si Jocurile Olimpice de la Soci", a declarat Ferdinand Kayser, Chief Commercial Officer al companiei SES, in cadrul targului IBC, organizat in perioada 12-17 septembrie in Amsterdam.

Ultra HD

Ultra HD

Foto: SES Astra

Cu aceasta ocazie, SES a prezentat doua canale Ultra HD demonstrative in noul standard de codificare video de inalta eficienta (HEVC). Canalele Ultra HD demonstrative vor fi transmise de pe principala pozitie orbitala europeana SES de la 19,2 grade est.

Unul dintre canalele Ultra HD este dezvoltat de SES in parteneriat cu Sky Deutschland si Harmonic pentru a transmite o gama variata de continut UHD format din sport, filme artistice si documentare de succes. Receptia se va face prin intermediul primelor decodoare de uz casnic prezentate de Humax si Technicolor conectate la un televizor Sony 4K cu diagonala de 213 cm.

Cel de-al doilea canal Ultra HD a fost creat de SES si Institutul Fraunhofer Heinrich Hertz pentru a difuza continut Ultra HD in noul standard HEVC, dar la o frecventa mai ridicata a cadrelor.

SES transmite la nivel mondial, printr-o flota de 53 de sateliti, 5.600 de canale TV dintre care 1.500 sunt HD. Satelitii SES deservesc mai mult de 276 de milioane de gospodarii la nivel mondial.

Estimarile prezentate de Ferdinand Kayser indica faptul ca pana in anul 2025, 111 milioane de gospodarii din Europa vor avea televizoare pe care vor viziona continut Ultra HD, dintre care 42 de milioane de gospodarii vor fi din Estul Europei.

ASTRA este denumirea de marcă pentru un sistem de sateliţi de comunicare geostaţionari, operat de SES, care asigură în principal servicii DTH. In Romania, cei mai importanti clienti ai SES Astra sunt Orange TV şi CME.

Primul post de televiziune in format Ultra HD a inceput sa fie transmis in Europa de catre francezii de la Eutelsat Communications, care opereaza 32 de sateliti la nivel mondial.

La editia din aces an a IBC 2013, Eutelsat a lansat inca doua canale TV in format Ultra HD. Unul in standard HEVC, dezvoltat in parteneriat cu ATEME, va avea o frecevnta de 30 de cadre pe secunda si va transmite continut Ultra HD inclusiv de la Fox International Channels si National Geographic Channel.

Celalalt canal Ultra HD prezentat de Eutelsat a fost dezvoltat in parteneriat cu Samsung pentru a promova continutul Ultra HD pe televizoarele acestui producator in toate magazinele sale.

Estimarile firmei de cercetare IHS Electronics & Media indica faptul ca pana in 2020 la nivel mondial vor fi 213 canale UHD, 140 de milioane de gospodarii cu cel putin un televizor Ultra HD si peste 50 de milioane de set-top box-uri UHD.