Directorul general al RCS&RDS, Alexandru Oprea, a decis in 18 martie 2013 modificarea obiectului secundar de activitate al societatii prin introducerea urmatoarelor activitati: productia, transportul, distributia si comercializarea energiei electrice, conform unui anunt publicat in Monitorul Oficial. Cel mai mare operator de comunicatii prin cablu a cumparat in urma cu cateva luni, proiectul unui parc solar din satul bihorean Gepiu, facut de firma locala Novitas Electro, acesta fiind al saptelea proiect solar cumparat in ultimul an, dar primul din Bihor, conform publicatiei eBihoreanul.ro.

RCS&RDS intra pe piata energiei electriceFoto: Captura Monitorul Oficial

"Parcul are o putere de 4 MW, insa valoarea lui depinde de mai multi factori, inclusiv de tipul de panouri folosite. In cel mai scump caz, ar putea costa un milion de euro pentru productia unui megawatt", a explicat pentru eBihoreanul.ro Valentin Micoriciu, patronul Novitas Electro, care sustine ca a vandut proiectul pentru ca nu-si permite sa-l finanteze, refuzand, evident, sa spuna cati bani a primit pentru el.

Parcul din Gepiu se va intinde pe o suprafata de 113.700 metri patrati, urmand sa aiba 11.980 de panouri fotovoltaice. Pentru magnatul Zoltan Teszari, acesta este al saptelea proiect solar cumparat in ultimul an, dar primul din Bihor. In toate acestea, RCS&RDS va produce 23,4 MW, scrie publicatia.

Interesul RCS&RDS pentru parcurile solare se explica prin schema de sprijin pentru producatorii de energie regenerabila, scrie publicatia bihoreana. Conform legislatiei romanesti, pentru fiecare megawatt produs prin energia solara, proprietarul parcului primeste patru certificate verzi, instrumente ce sunt apoi vandute furnizorilor de electricitate, care anual trebuie sa adune o cota anume.

Practic, sistemul certificatelor verzi (ale caror costuri au fost stabilite intre 27 si 55 de euro) este modalitatea europeana de subventionare a firmelor ce produc energie regenerabila. In ultimul timp, la nivel mondial acest sistem este tot mai criticat, cu argumentele ca parcurile solare nu produc locuri de munca, ocupand in schimb suprafete mari de terenuri agricole. Sunt motive pentru care si in Romania se discuta despre scaderea valorii certificatelor verzi.

RCS&RDS este cel mai mare operator de comunicatii prin cablu din tara. In 2012, conform datelor raportate la Ministerul de Finante, operatorul a avut o cifra de afaceri de 2,04 milioane lei (circa 460 milioane euro, in scadere cu 4,04%) si a trecut pe profit de 19,7 milioane de euro, dupa o pierdere de 2,95 milioane euro in 2011. La sfarsitul anului trecut, RCS&RDS avea datorii de aproape 840 de milioane de euro, iar numarul salariatilor a crescut cu 28% pana la 8845 angajati.