​SRI a fost cooptat intr-un Comitet care va aviza toate proiectele de informatizare sau care implica solutii IT&C de peste 2,5 milioane lei initiate de institutiile publice si de companiile de stat - Proiect de Hotarare de Guvern

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 18 septembrie 2013, 20:13 Economie | Telecom


 documente
(18 Sep 2013) PDF, 80KB
(18 Sep 2013) PDF, 101KB
Toate proiectele de informatizare sau care implica solutii IT&C cu valoare de peste 2,5 milioane de lei, initiate de institutiile publice si de companiile de stat sau la care statul este actionar, vor trebui avizate de un Comitet tehnico-economic din care vor face parte si reprezentanti ai Serviciului Roman de Informatii (SRI), conform unui proiect de Hotarare de Guvern. Proiectele trebuie sa fie conforme cu obiectivele Strategiei Agenda Digitala pentru Romania si cu Strategia Nationala de Securitate Cibernetica si avizele conforme vor fi publicate obligatoriu in SEAP la lansarea procedurii de achizitie publica, odata cu documentatia de atribuire a procedurii.

Informatia vine la o zi dupa ce marti a avut loc la sediul Guvernului prima reuniune a Grupului Interministerial Strategic pentru prevenirea si combaterea macrocriminalitatii, infiintat de premierul Victor Ponta, si la care au fost invitati, printre altii, si George Maior, directorul SRI, Teodor Melescanu, directorul SIE, Marcel Opris, seful STS, si Lucian-Silvan Pahontu, directorul SPP.

Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI), condus de Dan Nica (PSD), a afisat in dezbatere publica pe site-ul propriu un proiect de Hotarare de Guvern privind organizarea si functionarea Comitetului Tehnico-Economic pentru Societatea Informationala.

Ce atributii va avea Comitetul Tehnico-Economic pentru Societatea Informationala

Printre atributiile acestui Comitet, care va fi un organism fara personalitate juridica, se numara si avizarea conformitatii proiectelor care implica solutii IT&C cu obiectivele Strategiei Agenda Digitala pentru Romania si cu Strategia Nationala de Securitate Cibernetica, initiate de institutiile publice, precum si de companiile/societatile nationale sau societatile comerciale la care statul este actionar unic ori majoritar.

Toate specificatiile tehnice aferente caietelor de sarcini din licitatii se vor supune avizului Comitetului Tehnico-Economic, astfel:
 • a) inainte de demararea procedurii de achizitie publica, proiectele ce implica solutii IT&C cu o valoare nominala sau cumulata mai mare de 2.500.000 RON;
 • b) inainte de depunerea cererii de finantare la autoritatile competente, proiectele ce implica solutii IT&C cu o valoare nominala sau cumulata mai mare de 2.500.000 RON finantate din fonduri europene;

Alte atributii:
 • - contribuie la elaborarea directiilor strategice pentru dezvoltarea societatii informationale in Romania, in corelare cu cele ale Agendei Digitale Europa 2020;
 • - avizeaza strategiile si proiectele de informatizare ale institutiilor publice in vederea asigurarii interoperabilitatii sistemelor informatice si a eliminarii finantarilor multiple si suprapunerilor functionale.
 • - avizeaza proiectele care implica solutii IT&C si pentru care se solicita garantii guvernamentale;
 • - contribuie la evaluarea implementarii Strategiei Agenda Digitala pentru Romania la nivelul administratiei publice;

Comitetul Tehnico-Economic este alcatuit din:

(1)  Membri cu statut permanent, cu rang de secretar de stat reprezentanti ai:
 • a) Ministerului pentru Societatea Informationala - presedinte
 • b) Cancelariei Primului - Ministru
 • c) Ministrului delegat pentru buget
 • d) Ministerului afacerilor interne
 • e) Ministerului  dezvoltarii regionale si administratiei publice
 • f) Ministerului finantelor publice
 • g) Ministerului educatiei nationale
 • h) Ministerului justitiei
 • i) Ministerului fondurilor europene
 • j) Serviciului Roman de Informatii

(2) Membri cu statut de invitat, cu rang de secretar de stat sau similar, din cadrul celorlalte autoritati publice, atunci cand agenda de lucru vizeaza problematici din domeniul de competenta.
(3) La invitatia presedintelui, la intrunirile Comitetului Tehnico-Economic pot participa si alte persoane, cu competente in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor, in calitate de consultanti.

In exercitarea atributiilor sale Comitetul Tehnico-Economic emite avize conforme, insotite dupa caz de recomandari cu caracter obligatoriu, cu majoritatea simpla a membrilor sai.

Avizele conforme vor fi publicate obligatoriu in SEAP la lansarea procedurii de achizitie publica, odata cu documentatia de atribuire a procedurii.

Comitetul emite avizele, insotite dupa caz de recomandari, in termen de maxim 10 zile lucratoare de la data depunerii documentatiei insotita de materiale justificative.  

Comitetul Tehnico-Economic se intruneste lunar sau ori de cate ori este necesar, la convocarea presedintelui, iar in lipsa acestuia, la convocarea unuia dintre vicepresedintii imputerniciti de catre acesta. Organismul se poate intruni si la solicitarea motivata a unei treimi din numarul membrilor.

Mai multe detalii vezi in Proiectul de Hotarare de Guvern (HG) si in Nota de Fundamentare atasate acestui articol.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6520 vizualizari

 • +5 (7 voturi)    
  Optiuni (Miercuri, 18 septembrie 2013, 20:31)

  benois [utilizator]

  Din doua una: ori primeste unda verde pt coruptie si reprezentantii din SRI, ori se regleaza problema achizitiilor pe IT in sectorul public. Oricum, pragul este destul de ridicat, astfel incat la o analiza mai atenta cu siguranta se va reusi coborarea sub prag macar cu un singur euro pt a reusi evitarea avizului SRI. Ramane de vazut....
 • +8 (10 voturi)    
  Deci... (Miercuri, 18 septembrie 2013, 20:59)

  don giovanni [utilizator]

  ...control total al castigatorilor licitatiilor. Ce proiect nu are componenta IT&C? 2500000 lei sunt nimica toata, un pic mai mult de 500,000 Euro. Sa vezi acum proiecte blocate pana nu au caietele de sarcini facute pentru companiile 'pretene' ale SRI si STS. Care or fi companiile (compania!) pretene cu 'raul, ramul'? Inca o mare porcarie...
 • 0 (10 voturi)    
  bravo (Miercuri, 18 septembrie 2013, 21:28)

  sorin.sava [utilizator]

  Bravo, poate scapam de proiectele inutile realizate de SIVECO si UTI ..
  • +7 (9 voturi)    
   zici ? (Miercuri, 18 septembrie 2013, 22:55)

   t-mesaj [utilizator] i-a raspuns lui sorin.sava

   Nu e pe dos ?!?
 • +10 (12 voturi)    
  Din doua una: (Miercuri, 18 septembrie 2013, 22:38)

  adrian.munteanu [utilizator]

  Din doua una.

  1. Fie se stopeaza conglomeratul Teamnet-Asesoft-XOR (si nu doar ei, dar in principal) care isi securizeaza licitatiile publice cu certificari de tip CISA+CISM/CISSP+PRINCE2/PMI+ITIL Expert level+ business analist+....+..... (Organizatiile responsabile de aceste certificari, cu filiale in Ro dorm pe ele si nu fac nimic pentru a reactiona la incalcarea standardelor si incompatibilitatilor)

  2. Fie numai respectivii vor cistiga de acum incolo orice licitatie publica mai mare de 2,5 lei.
 • +9 (11 voturi)    
  Bine asa !! (Miercuri, 18 septembrie 2013, 23:33)

  andrejk [utilizator]

  Securistii si prietenii lor si-au "securizat" acum toate achizitiile de software si hardware (pe care tot ei le castigau si inainte, dar mai cu fereala ...).

  Prin "proiecte informatice" ineficiente sau de-a dreptul inutile s-au furat si se vor mai fura cei mai multi bani publici (chiar daca proiectele privind infrastructura de transport sunt de valori mai mari, acolo tot trebuie sa ramana ceva palpabil, functional, chiar si dupa umflarea devizelor).
 • +5 (9 voturi)    
  ghita (Joi, 19 septembrie 2013, 0:18)

  easy [utilizator]

  totul converge catre un control total al lui ghita, degeaba va ganditi la alte lucruri productive, sri va intra sub controlul unuia din oamenii de incredere ai sistemului si care probabil va inlocui relicva copy/paste

  daca aveti timp sa iesiti in strada cred ca n-ar fi rau
 • +3 (5 voturi)    
  controlul/adaptarea specificatiilor (Joi, 19 septembrie 2013, 1:23)

  W. [utilizator]

  Este vorba despre control. Cine il are si cine nu atunci cand se fac decizii pe bani multi. Acum la o licitatie (sa zicem pe SEAP) decizia se afla la functionarii din interiorul institutiei/ministerului care o genereaza.
  Nu scrie in proiectul de HG daca comitetul poate interveni sa zicem inainte de atribuirea unui proiect, dar probabil ca aici e cheia. Strict pe specificatiile tehnice sunt slabe sanse sa intervina competent, de foarte multe ori complexitatea cerintelor depaseste cu mult majoritatea membrilor din comitet. Dar comitetul poate plasa caietele de sarcini inainte sa le avizeze catre anumite firme pentru a modifica/adapta specificatiile astfel incat "hinturile" de acolo sa securizeze castigatorul. Pe urma se pot pune pe SEAP si este deja rezolvat.
  Eu zic ca de asta e bun comitetul si pentru acest motiv s-a creat.

  Salutari !
 • +5 (9 voturi)    
  Inca o manevra, din stratagema "Jos Basescu"! (Joi, 19 septembrie 2013, 7:42)

  hotnewsfil [utilizator]

  USL a inventat aceasta smecherie de a intra intr-o legatura 'mai apropiata', justificata legal, cu SRI.
  USL vrea ca astfel sa fie dinamitata autoritatea excusiva a presedintelui asupra SRI, urmarindu-se initierea punerii acestui serviciu sub controlul 'informational' al unui 'comitet', platit si comandat de guvern, adica de USL.
  O lovitura data presedintelui Traian Basescu, o slabire a puterii sale in stat, acesta este scopul politic real al USL, urmarit prin aceasta hotarare a guvernului.
  "Proiecte" importante ce privesc soarta generala a tarii sunt nu numai cele din domeniul IT&C.
  USL va continua prin infiintarea unor asemenea Comitete de Control, in toate domeniile principale de existenta a tarii, inclusiv in lupta cu terorismul, cu coruptia, etc.?
  In situatia actuala , legile si regulamentele de functionare a SRI contin intreaga activitate privind asigurarea Sigurantei Nationale, in toate domeniile de activitate.
  Incercarile de pana acum, aleUSL,de a slabi puterea presedintiei, ramase fara rezultate, cum a fost propunerea de a pune acest serviciu sub 'controlul de fond' al parlamentului, adica al USL, n-au avut succes.
  Iata, se incearca o 'intrare la smecherie', gen Hrebenciuc, printr-o usa intredeschisa, in activitatea SRI. Un prim pas!
  Oricat de pesedist si de nas al lui Ponta ar fi domnul Maior, este imposibil ca acesta sa isi terfeleasca prestigiul deosebit, pe care il are in tara noastra si in toate tarile importante din NATO, daca s-ar lasa pacalit si tarat in aceasta mizerabila manevra politica anti-Basescu, a USL.
  In esenta, infintarea comitetului in cauza este o miscare noua din esentialul politicii USL -"Jos Basescu".
 • +9 (9 voturi)    
  100% manevra (Joi, 19 septembrie 2013, 9:54)

  tntmind [anonim]

  Acum o sa ia numai cine trebuie toate contractele. Cum ar fi: siveco, uti, asesoft, zitec si alte firme prietene.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by