Valentin Mircea, vicepresedinte al Consiliului Concurentei a anuntat joi pe blogul personal ca a decis sa ia o pauza de la Consiliul Concurentei, dupa o activitate de 4 ani si jumatate, inceputa in mai 2009. Printre motivele de ordin personal enumerate de acesta se numara si "o anumita nemultumire personala fata de starea de lucruri din prezent din Consiliul Concurentei si fata de anumite atitudini ale institutiei, care nu corespund, cred eu, misiunii acesteia, procedurilor aplicabile si principiilor mele personale". Valentin Mircea a devenit vicepresedinte al insitutiei in decembrie 2011, propus de Guvern si numit de Presedinte, pentru un mandat de 5 ani.

Mircea ValentinFoto: AGERPRES
  • "Motivele acestei decizii sunt de ordin personal. Pe de o parte, vreau sa ma ocup de acum inainte de studii si cercetari in domeniul concurentei, in principal in cadrul Centrului de Studii in Dreptul Concurentei al Facultatii de Drept din Universitatea Bucuresti si studii post-universitare intr-o universitate din Europa. Lista mea de proiecte este lunga si aceasta include, pe termen mediu, proiectul 'ambitios' al unui tratat de dreptul concurentei.
  • Pe de alta parte exista o anumita nemultumire personala fata de starea de lucruri din prezent din Consiliul Concurentei si fata de anumite atitudini ale institutiei, care nu corespund, cred eu, misiunii acesteia, procedurilor aplicabile si principiilor mele personale.
  • Nu voi intra in detalii cu privire la nemultumirile mele - este vorba de situatii petrecute in ultima perioada, in care autoritatea de concurenta fie nu si-a facut datoria asa cum trebuia (cel putin in opinia mea), fie a actionat fara a avea argumente valabile. Desi sunt constient de faptul ca pot exista greseli de apreciere - in egala masura acestea pot fi si ale mele - sunt de parere ca exista limite iar persoanele care ocupa functii publice trebuie sa actioneze intotdeauna conform 'fisei postului', cu fermitate si cu respectarea stricta a normelor, indiferent de opiniile subiective sau orice elemente de context care nu  legatura directa cu respectiva cauza", spune acesta pe blogul personal. 

Desi nu o spune explicit, din anuntul postat pe blogul sau reiese ca acesta si-ar fi dat demisia:

  • "Avand in vedere ca am detinut o functie publica este firesc ca la finalul acestui mandat sa prezint tuturor si un scurt raport de activitate", precizeaza acesta.

Acesta precizeaza pe blog ca a contribuit alaturi de colegii sai la "modificarea si modernizarea legislatiei de concurenta, care era in urma fata de cea de la nivelul Uniunii Europene si din care lipseau instrumente si prevederi utile, folosite frecvent la nivel comunitar si la cresterea si accelerarea activitatilor de investigare a faptelor anti-concurentiale.

UPDATEValentin Mircea a declarat pentru HotNews.ro:

"Mi-am anuntat luni demisia din cadrul Consiliului Concurentei, dar aceasta nu este inca operationala avand in vedere ca trebuie asigurata tranzitia in vederea finalizarii cazurilor de investigatie pe care le-am gestionat. Sper ca pana la finalul acestei luni sa se incheie aceasta tranzitie si sa-mi prezint efectiv demisia, care va intra in vigoare imediat dupa publicarea decretului in Monitorul Oficial. Activitatea Plenului Consiliului Concurentei, autoritatea decizionala a institutiei, nu va fi afectata".

"Pentru numirea unui inlocuitor", a mai spus acesta, "Colegiul Consultativ va face o propunere, Guvernul emite un aviz cu privire la acea persoana, dupa care in Comisiile juridice si economice din Senat si Camera Deputatilor se analizeaza respectivul candidat, iar apoi se inainteaza Presedintelui Romaniei care emite sau nu decretul de numire a acelei persoane".

Valentin Mircea a fost consilier de concurenta in cadrul Consiliului Concurentei in perioada mai 2009 - decembrie 2011. Este licentiat in drept al Universitatii din Bucuresti si detine o diploma de studii generale in dreptul francez la Universitatea Sorbona. In anul 2004 a infiintat firma de avocatura Mircea si Asociatii.