Cosmote Romania a anuntat miercuri extinderea retelei 4G acoperind, incepand din aceasta luna, 90% din Capitala, alaturi de Otopeni, Ploiesti, Cluj, Iasi, Sinaia, Busteni si Predeal, si introducand in portofoliu, alaturi de modemuri, telefoane mobile care permit accesul 4G. Reteaua de generatia a patra permite viteze de descarcare de pana la 75 Mbps si viteze de incarcare de pana la 37,5 Mbps.

Bob Konstantinidis, CTO Cosmote si RomtelecomFoto: Cosmote Romania
  • "4G aduce viteze mari si fiabilitate, intr-o lume in continua miscare, in care consumatorii asteapta mai mult decat o navighare pe internet de pe dispozitivele mobile. Oamenii sunt conectati cu prietenii prin intermediul serviciilor OTT, prin Facebook sau alte retele sociale si acceseaza mai mult continut video. Toata aceste servicii sunt mari consumatoare de date - motiv pentru care 4G este absolut necesar, iar noi vom continua dezvoltarea sa in zone urbane si suburbane", a declarat Bob Konstantinidis, directorul tehnic a Cosmote si Romtelecom.

Consumatorii care doresc sa navigheze la viteze 4G pe telefoanele mobile pot alege intre HTC One 32 GB (1.099 RON, TVA inclus), Sony Xperia Z (1.669 RON, TVA inclus), Samsung S4 mini (699 RON, TVA inclus), Samsung Galaxy S4 (1.199 RON, TVA inclus) si Samsung Galaxy S3 LTE (919 RON, TVA inclus), din magazinele operatorului, impreuna cu abonamentul Cosmote Free L (n.a. 31 de euro pe luna), incheiat pe o perioada de 2 ani. De asemenea, asa cum a fost comunicat in luna aprilie a acestui an, serviciile 4G sunt disponibile prin intermediul a doua modemuri, Huawei E3276 si ZTE MF823 la 99 lei, respectiv prin tableta Samsung Galaxy Note LTE 10.1 la 1.424 RON (TVA inclus) cu abonamentul Connect Unlimited+ 30 (n.a. 30 de euro/luna) pe o durata de 2 ani.

Operatorul de telefonie mobila a mai precizat ca reteaua de date 3G cu viteze de descarcare de pana la 43,2 Mbps pentru internet mobil acoprea 194 de orase si peste 2.500 de localitati din Romania, respectiv 60% din populatie. Compania furnizeaza internet la viteze de pana la 21,6 Mbps prin tehnologia HSPA+ in 228 de orase din tara. In total, serviciile 3G acopera 76% din populatia Romaniei, sustine operatorul.

Spre comparatie, liderul pietei locale de telefonie mobila, Orange, a anuntat saptamana trecuta ca a extins in toata Capitala acoperirea retelei 4G, care permite clientilor internet la viteze de descarcare de date de pana la 75 Mbps. Acestia au nevoie de un dispozitiv compatibil (modem, tableta, smartphone) si de un abonament care sa permita accesul la aceasta tehnologie. In prezent, Orange are acoperire 4G in Bucuresti si zona metropolitana din nordul orasului, precum si in statiunile montane de pe Valea Prahovei, unde ofera servicii de internet la viteze de pana la 75 Mbps pentru download si 37,5 Mbps pentru upload.

Vodafone, al doilea mare operator mobil, a anuntat saptamana trecuta ca reteaua 4G acopera 10 mari orase in procente ridicate: Bucuresti 89%, Arad - 90%, Bacau - 98%, Brasov - 98%, Cluj - 97%, Constanta - 58%, Craiova - 99%, Iasi - 95%, Galati - 83% si Timisoara - 98%.