Ministrul pentru Societatea Informationala Dan Nica si-a exprimat miercuri parerea ca Veritel.ro, aplicatia oficiala prin care romanii pot afla care sunt cele mai avantajoase oferte de telefonie si internet in fucntie de criteriile selectate, nu este completa. "Ar tebui sa mi se spuna si care este calitatea serviciilor sau acoperirea. Daca aflu care-i tariful cel mai mic pentru traficul pe care-l am fara sa iau in calcul locurile unde il voi folosi s-ar putea sa am o problema mare. Comparatorul ar trebui sa fie insotit de o harta asumata de autoritatea de reglementare in comunicatii in care sa se prezinte acoperirea serviciilor oferite", a spus acesta.

Comparatorul oficial de tarife telecomFoto: Captura Veritel.ro

In replica, Catalin Marinescu, presedintele autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM) a spus ca acest lucru va fi dezvoltat anul viitor.

  • "Se va dezvolta. Dupa lansarea acestui comparator, cred ca urmatorul pas va fi ca operatorii sa simplifice ofertele. Daca se selecteaza o utilizare medie sunt milioane de combinatii de oferte si intelegem confuzia consumatorilor. Anul viitor vom avea si vom publica si hartile de acoperire, care sunt o baza pentru strategia nationala de broadband 2014-2020", a declarat Catalin Marinescu, in cadrul conferintei internationale “Infrastructura de comunicatii – la ordinea zilei in Europa”, organizate de ANCOM.

O aplicatie web in care romanii vor putea verifica si calitatea serviciilor de internet va fi lansata in 2014

Marinescu a mai anuntat ca anul viitor va fi lansata si o aplicatie web prin care romanii vor putea masura calitatea serviciilor de internet.

  • "Cu aplicatia pentru masurarea calitatii serviciilor de internet suntem in faza de depunere a ofertelor. Va fi disponibila anul viitor, iar vis-a vis de penalitatile pe care le pot suferi operatorii in cazul in care nu asigura ceea ce spun in contract, una dintre acestea este posibilitatea denuntarii contractului de catre utilizatori", a declarat Catalin Marinescu.

Incepand de luna trecuta, consumatorii romani pot sa compare peste 3,5 milioane de oferte de telefonie fixa, mobila si internet in banda larga disponibile in aplicatia online pentru compararea ofertelor telecom Veritel.ro, gestionata de Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM). Utilizatorii pot afla in trei pasi care sunt cele mai avantajoase oferte pentru ei: aleg categoria de servicii, introduc estimarile proprii de consum si primesc o lista cu primele 25 de planuri tarifare care corespund criteriilor selectate, ordonate in ordinea crescatoare a pretului. Aplicatia a fost dezvoltata de grupul UTI, care a castigat o licitatie in acest sens, contract in valoare de peste 1,06 milioane lei (fara TVA) finantat cu fonduri europene.