Oficiali ai Ministerului Afacerilor Externe (MAE) si ai TeamNet International, o firma apropiata lui Sebastian Ghita, au prezentat vineri intr-o conferinta de presa proiectul E-Viza, un portal electronic pentru facilitarea obtinerii vizelor in Romania de catre cetatenii straini, care va fi functional in aprilie 2014. Contractul, finantat din fonduri UE, are o valoare de aproape 17 milioane de lei (fara TVA). Intrebati daca sistemul ce va fi instalat in 135 de posturi consulare include si licente Windows XP, sistem de operare al carui suport tehnic inceteaza in aprilie 2014, oficialul TeamNet a spus ca raspunsuri se pot afla de pe site-urile publice si de la MAE. Oficialii MAE prezenti nu au stiut imediat sa raspunda: "Este o intrebare prea tehnica, trimiteti pe mail si va raspundem". Raspunsul a venit ulterior pe mail: "La implementarea proiectului E-viza va fi utilizata versiunea Windows 7, care beneficiaza de servicii de suport si update din partea companiei producatoare".

Oficiali MAE si TeamNet InternationalFoto: Hotnews
  • VIDEO Ce au raspuns oficialii TeamNet si MAE la intrebarea daca proiectul E-VIZA include si licente Windows XP:

Proiectul E-Viza va fi implementat de asociarea de firme Teamnet International, Quality Business Solutions (QBS) si Asesoft, care au castigat o licitatie in acest sens. Oficial, TeamNet International a facut parte pana in luna septembrie a anului 2011, din grupul Asesoft fondat de omul de afaceri Sebastian Ghita.

Cristian Iovanut, reprezentant al TeamNet International (lider de asociere), a prezentat arhitectura proiectului, modul si graficul de implementare al sistemului, format din mai multe aplicatii, care se vor aplica in 135 de misiuni diplomatice, de catre aproximativ 500 de angajati MAE. Din partea autoritatilor statului au fost prezenti Sorin Moise, secretar general al MAE, Daniel Gosea, director al Directiei Schengen in MAE, Stefan Pop, inspector general in Inspectoratul General pentru Imigrari, si Bogdan Stanescu, director la Directia Consulara in MAE.

HotNews.ro l-a intrebat pe oficialul TeamNet daca Sebastian Ghita mai are vreo legatura cu actionariatul companiei, cate contracte cu statul a castigat TeamNet in acest an si daca sistemul electronic care va fi instalat in posturile consulare presupune si licente de Windows XP, sistem de operare pentru care Microsoft va inceta suportul tehnic din 8 aprilie 2014. Folosirea acestui sistem de operare pe PC-uri ar expune institutiile publice riscurilor de securitate a datelor in fata atacurilor informatice.

  • "Aveti contactul biroului de presa. Orice intrebare care nu are legatura cu proiectul e-Viza nu o consider oportuna sa fie discutata cu aceasta ocazie", a raspuns Cristian Iovanut, reprezentant TeamNet, cu privire la intrebarile legate de contractele castigate cu statul.

Dar in ceea ce priveste licentele folosite in proiectul E-Viza?

  • "Vom livra licentele solicitate de Ministerul Afacerilor Externe in Caietul de Sarcini si prin oferta depusa de noi. Sunt absolut sigur ca daca doriti sa stiti astfel de raspunsuri, sunteti un om de presa, va puteti informa de pe site-urile publice", a mai spus oficialul TeamNet.
  • VIDEO Prezentarea proiectului e-Viza de catre Cristian Iovanut, reprezentant al TeamNet:

Intrebati cu privire la acest aspect, oficialii MAE nu au stiut ce sa raspunda si au promis sa revina cu raspunsuri daca facem solicitare pe e-mail.

  • "Acest portal va avea doua principale avantaje. Unul - va crea un acces mult mai facil la aplicatiile de viza. Cei interesati isi vor putea cmpleta cererea de viza de oriunde vor gasi acces la internet si vor trimite aceasta cerere in portalul intern, astfel incat atunci cand aplicantul se prezinta la ghiseul consulatului, consulul va sti intr-o mare masura ce tip de viza doreste aplicantul. Doi - acest portal va avea si o componenta de informatii, astfel incat aplicantul sa stie exact cand vine in fata consulului ce documente justificative trebuie sa prezinte in sustinerea cererii de viza. In acest fel, scurtarea timpului de procesare are in vedere ca aplicatul de viza va avea un dosar complet si nu va mai fi necesar sa se intoarca acasa sau sa obtina alte documente suplimentare. Din acest punct de vedere el este un plus de valoare fata de ziua de ceea se intampla acum cu privire la durata cererii de viza care difera de tipul vizei. Cu privire la licente nu este competenta noastra, ca beneficiar, sa spunem, dar daca adresati intrebarea si in scris cu cea mai mare placere va raspundem", a declarat in conferinta Bogdan Stanescu, director al Directiei Consulare in MAE.
  • "Este o intrebare mult prea tehnica, va dati seama ca nu avem cum sa avem acum aceste informatii aici, dar vi le trimitem", a spus si Daniel Gosea, director al Directiei Schengen in MAE.

Asigurari ca vom primi acest raspuns au venit si de la Sorin Moise, secretar general al MAE.

Intr-adevar, dupa conferinta, oficialii MAE au comunicat catre HotNews.ro ca poiectul nu implica achizitia de licente Windows XP:

  • "La implementarea proiectului E-viza va fi utilizata versiunea Windows 7, versiune care beneficiaza de servicii de suport si update din partea companiei producatoare. Totodata, in cadrul proiectului E-viza compania prestatoare va livra ultimele versiuni de sisteme de operare existente pe piata, la acest moment, pentru care producatorii ofera suport si update, conform cerintelor Caietului de sarcini".

Intre timp, HotNews.ro a verificat si prevederile din Caietul de Sarcini al acestei licitatii (vezi documentul atasat) in care se precizeaza ca:

  • "Toate statiile de lucru de la posturile consulare vor fi livrate cu minim sistem de operare tip Windows 7 Professional OEM sau echivalent. Se vor oferi licentele de utilizare a platformei software tip sistem de operare desktop pentru 275 utilizatori interni ai Sistemului e-VIZA".

Ce servicii va oferi portalul E-Viza:

Conform datelor din Caietul de sarcini, "sistemul e-Viza va reprezenta un serviciu public alternativ la actuala modalitate de creare a dosarului in vederea solicitarii vizei Schengen pentru Romania. Acest Sistem va fi accesibil via online atat de catre publicul aplicant cat si de catre angajatii posturile consulare romane, facilitand crearea dosarelor aplicantilor chiar de acestia, cu sprijinul, la nevoie, al angajatilor serviciilor consulare.

e-Viza va avea rol de interfata cu actualul sistem de gestiune a vizelor Schengen pentru Romania - SNIV, asigurand utilizatorilor aplicanti servicii de pre-aplicare in vederea obtinerii vizei si de post-aplicare dupa decizia care este responsabilitatea sistemului SNIV. Totodata, sistemul va avea si o puternica componenta de raportare in sprijinul personalului MAE pentru obtinerea a diverse informatii utile vizand procesele de pre si post aplicare.

Principalele facilitati care trebuie sa fie oferite de catre Portalul e-Viza sunt:

Pentru utilizatorii aplicanti:

- Informare privind legislatia in domeniu si procedurile de rigoare privind constituirea dosarului de pre-aplicare in vederea obtinerii vizei;

- Pregatirea dosarului de pre-aplicare pentru viza:

- Selectare a serviciului consular cu care aplicantul va colabora in vederea obtinerii vizei;

- Ghid;

- Aplicare pentru un tip de viza din cele disponibile.

- Planificare a intilnirilor la sediul serviciului consular cu unul din angajatii acestuia;

- Calcul privind taxele aferente emiterii vizei;

Pentru angajatii serviciilor consulare romane:

- Suport acordat utilizatorilor in constituirea dosarului de pre-aplicare in vederea obtinerii vizei (posibilitati de vizualizare si adaugare/modificare a datelor - daca e cazul);

- Finalizarea electronica a cererii de viza,

- Raportare privind activitatea dosarelor de pre-aplicare ale utilizatorilor;

- Eficientizarea intalnirilor cu utilizatorii la sediul serviciului consular;

- Calculul taxelor ce trebuiesc platite de aplicant

- Raportarea directa si imediata in cadrul apllicatiei a partii financiare

- Integrarea aplicatiei cu sistemul de plata POS la ghiseu

Pentru administratorii sistemului informatic E-Viza:

- Facilitati avansate de monitorizare a infrastructurii hardware-software a sistemului E-Viza;

- Facilitati administrative privind salvarea si restaurarea datelor;

- Facilitati centralizate si avansate de securitate puse la dispozitie prin intermediul infrastructurii complexe de securitate;

- Posibilitati de audit specific IT privind activitatea in cadrul portalului E-Viza.

Citeste aici comunicatul oficial al MAE privins lansarea E-Viza.

  • Ministrul Dan Nica a discutat joi cu oficialii Microsoft Romania problema PC-urilor cu Windows XP din institutiile publice

Statul a platit peste 106,6 milioane lei pe licente Microsoft in 2013, "o parte importanta" fiind licente de Windows XP, sistem de operare lansat in urma cu 12 ani, pentru care Microsoft nu va mai oferi suport tehnic, inclusiv actualizari de securitate, din 8 aprilie 2014, conform datelor comunicate HotNews.ro de Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI).

"Licentele de Windows XP reprezinta o parte importanta a achizitiei pentru ca au fost institutii care aveau calculatoare pe care nu putea rula decat acest sistem. Lipsa de suport inseamna ca ar putea aparea probleme de securitate cibernetica si suntem intr-un dialog accelerat cu Microsoft pentru a ne asigura ca toate institutiile care folosesc Windows XP nu vor avea probleme de securitate", a declarat pentru HotNews.ro ministrul Dan Nica.

Citeste si:EXCLUSIV Ministrul Dan Nica discuta joi cu oficialii Microsoft Romania problema PC-urilor cu Windows XP din institutiile publice, sistem de operare pentru care suportul tehnic inceteaza pe 8 aprilie 2014