Grupul german Deutsche Telekom, care in Romania controleaza indirect Romtelecom si Cosmote, a anuntat duminica seara achizitia GTS Central Europe, unul dintre principalii furnizori de servicii de telecomunicatii bazate pe infrastructura din regiune, pentru suma de 546 milioane de euro. GTS detine si opereaza retele extinse de fibra optica si centre de date in Cehia, Ungaria, Polonia, Romania si Slovacia. Tranzactia trebuie sa primeasca aprobarea autoritatilor de reglementare.

Deutsche Telekom, sediul central din BonnFoto: Deutsche Telekom

Prin achizitia GTS, Deutsche Telekom isi intareste pozitia pe segmentul business to business si isi imbunatateste abilitatea de a oferi servicii de telecomunicatii la nivel pan-european dar si servicii integrate in tari unde in prezent are o infrastructura fixa de acces la internet limitata.

  • "Investim impotrica curentului. GTS reprezinta nou pas in dezvoltarea pozitiei noastre de operator cu servicii integrate fix-mobile. Intarirea pozitiei noastre prin intermediul clientilor de business este de asemenea un element cheie al strategiei companiei", a declarat Timotheus Höttges, directorul financiar al Deutsche Telekom.

GTS Central Europe este unul dintre principalii furnizori de servicii de telecomunicatii bazate pe infrastructura din Europa centrala si de Est. GTS detine si opereaza retele extinse de fibra optica si centre de date in Cehia, Ungaria, Polonia, Romania si Slovacia si are un portofoliu de servicii axat pe clientii companii. In 2012, GTS a obtinut venituri de 347 milioane de euro si un EBITDA de 87 milioane euro, excluzand activele din Slovacia pe care GTS le va pastra ca parte a acestei tranzactii.

GTS are 130 de angajati in Romania unde veniturile sale au fost de 20 milioane euro in 2012, scadere de 15% fata de 2011. Profitul operational EBITDA a urcat insa cu 10%, spre cinci milioane euro.

DT cumpara GTS de la un consortiu de fonduri internationale, printre care Columbia Capital, HarbourVest Partners, Innova Capital si M/C Partners, care au investit in companie in ultimii sase ani.