Memorandumul de intelegere intre Guvernul Romaniei si Huawei Technologies Co. Ltd., aprobat in sedinta Executivului de miercuri, stabileste linii generale de colaborare in domeniul tehnologiei, nu sunt lucruri specifice mentionate, insa intentia noastra este sa investim in cinci directii in urmatorii ani, a declarat pentru HotNews.ro Vlad Doicaru, director conturi integrate al Huawei Romania. O componenta este continuarea investitiilor in centrul de servicii globale din Bucuresti si cresterea numarul de angajati de la peste 400 angajati in prezent pana la 1000 de angajati pana in 2018.

Premierul Ponta alaturi de oficialii Huawei RomaniaFoto: Hotnews

Guvernul va semna luni dupa amiaza intr-o ceremonie oficiala mai multe memorandumuri de intelegere cu oficialii chinezi, printre care si cu cei ai producatorului chinez de telecomunicatii Huawei Technologies, a spus Vlad Doicaru.

Vlad Doicaru, despre cele cinci directii de investitii pe care le are in plan Huawei in Romania:

  • 1. Extinderea investitiilor in Centrul de servicii globale din Bucuresti. Intentionam ca pana in 2018 numarul angajatilor din acest centru sa creasca de la peste 400 in prezent pana la la 1000 de angajati. Investitia este in extinderea cu noi functionalitati a centrului existent. Nu este un centru nou. Practic se adauga functionalitati noi centrului existent si noi angajati.
  • 2. O alta componenta este partea de Corporate Social Responsability (CSR). Intentionam sa lansam niste programe educationale in parteneriat cu Universitatile din Romania. Vrem ca un astfel de eveniment sa aiba loc in vara anului viitor pentru 15 studenti de la mai multe Universitati, nu neaparat tehnice, care vor fi invitati in China si sa intre in contact cu mediul chinezesc, cultura si cu compania.
  • 3. Lansarea unui program de burse pentru studenti din Universitatile tehnice. Valoarea burselor pe care vrem sa le acordam este de 20.000 dolari in 2014. Vor primi burse pentru finalizarea studiilor pe teme de inovatie tehnologica care implica si tehnologia Huawei.
  • 4. O alta componenta vizeaza traininguri si scolarizari pentru cel putin 100 de angajati ai partenerilor comerciali locali cu care lucram zilnic in diverse proiecte.
  • 5. Intentionam sa demaram un program de internship anual in cadrul Huawei Romania pentru aproximativ 80 de studenti din anii terminali.

Care va fi suportul pe care il va primi Huawei Romania pentru continuarea acestor investitii?

"Nu am vazut personal documentul, dar din cate am inteles sunt lucruri generale de sprijin pentru firma noastra. In Memorandum nu este detaliat suportul. Nu sunt detaliate masuri concrete, ci un suport necesar in functie de specificul actiunilor noastre. De la caz la caz poate fi vorba de facilitatrea unei discutii la o Universitate sau punerea in legatura cu persoane relevante din domeniul pe care noi investim", a spus acesta.

Vlad Doicaru a mai spus ca in acest an Huawei a aplicat si pentru schema de ajutor de stat in valoare de 100 milioane euro pentru firmele IT care dezvolta proiecte prin care se creeaza minim 200 locuri de munca.

"Am aplicat in acest an pentru schema de ajutor de stat in valoare de 100 milioane euro pentru firmele IT care dezvolta proiecte prin care se creeaza minim 200 locuri de munca. Nu este finalizat procesul. Am aplicat, sunt niste termeni legali de analiza a dosarului. Daca se va finaliza procesul de validare a aplicatiei nostre va fi un suport generic acordat firmei noastre", a mai spus oficialul Huawei Romania.

UPDATE: Vlad Doicaru a spus ca in cadrul acestei scheme de ajutor de stat, Huawei a aplicat pentru un ajutor de 6 milioane de euro, fara a da alte detalii.

  • Huawei este prezent de 10 ani in Romania si are peste 800 de angajati. In 2012 a deschis un Centru de servicii globale de retelistica in Bucuresti

Huawei este prezent de 10 ani pe piata din Romania si are peste 800 de angajati in tara noastra, din care 70% sunt romani. Compania a deschis in 2012 in Bucuresti un Centru global de servicii de retelistica pentru operatori si retele din diverse tari, in care lucreaza peste 400 de ingineri. In plus, Huawei a dezvoltat si un Centru Comun de Servicii pentru Gestiune (ASSC), una dintre cele mai mari unitati de acest fel din cadrul grupului, care are 245 de angajati, din care 165 sunt experti romani.

In vara acestui an, Huawei a anuntat ca pana in 2018 vrea sa ajunga la o investitie totala de 100 milioane euro in Romania, care se va regasi atat in extinderea centrului, cresterea ca numar de angajati, taxe platite la stat si in proiectele cu partenerii locali.

Furnizorul chinez de echipamente de telecomunicatii si-a propus de asemenea sa ajunga la 1200 de angajati in Romania pana la sfarsitul anului 2014.

Citeste si:Vlad Doicaru, director Huawei Romania: Vom investi 100 de milioane de euro pe piata locala pana in 2018