​Scopul memorandumului semnat cu Huawei este acela de a da un semnal politic de sprijinire a unui investitor important in Romania, a declarat marti Dan Nica la forumul economic China- Europa Centrala si de Est. Ministrul nu precizat ce scrie exact in acest memorandum, la insistentele jurnalistilor acesta declarand: "Nu exista nici un fel de facilitati fiscale. Tot memorandumul este in stricta conformitate cu legislatia UE ca de altfel toate documentele semnate".

Dan NicaFoto: AGERPRES

HotNews.ro l-a intrebat marti pe Ministrul Nica ce scrie in Memorandumul de intelegere cu Huawei Technologies pe care l-a semnat cu o zi inainte la Guvern, iar raspunsul a fost unul general.

  • "Putini dintre voi stiu dar Huawei are un centru de operare in Bucuresti in care sunt administrate mai multe retele de telefonie mobila din Europa. Cateva sute de tehnicieni romani coordoneaza si intervin cand apar nefunctionalitati. Cei de la Huawei vor sa ajunga la 1000 de angajati in acest centru si sa-si dezvolte capacitatile de cercetare si dezvoltare in Romania. Raspunsul primit din partea lor este ca vor sa ofere si burse. Am inteles ca este vorba de 20.000 de dolari pentru studentii care se pregatesc in domeniul comunicatiilor si le vom acorda toata asistenta ai tot programul lor de investitii sa fie fara probleme si birocratie", a declarat Ministrul Nica.

Dar ce scrie totusi in acel Memorandum? In ce consta sprijinul Guvernului? Sunt prevazute facilitati fiscale? au insistat jurnalistii.

  • "In principiu, cam asta scrie", a spus Nica. "Va referiti la spijin material? Nu exista asa ceva. Nu exista nici un fel de facilitati fiscale. Tot memorandumul este in stricta conformitate cu legislatia UE ca de altfel toate documentele semnate", a mai precizat ministrul.

Vlad Doicaru, director conturi integrate al Huawei Romania, a detaliat luni pentru HotNews.ro planurile de investitii ale companiei in Romania:

  •     1. Extinderea investitiilor in Centrul de servicii globale din Bucuresti. Intentionam ca pana in 2018 numarul angajatilor din acest centru sa creasca de la peste 400 in prezent pana la la 1000 de angajati. Investitia este in extinderea cu noi functionalitati a centrului existent. Nu este un centru nou. Practic se adauga functionalitati noi centrului existent si noi angajati.
  •     2. O alta componenta este partea de Corporate Social Responsability (CSR). Intentionam sa lansam niste programe educationale in parteneriat cu Universitatile din Romania. Vrem ca un astfel de eveniment sa aiba loc in vara anului viitor pentru 15 studenti de la mai multe Universitati, nu neaparat tehnice, care vor fi invitati in China si sa intre in contact cu mediul chinezesc, cultura si cu compania.
  •     3. Lansarea unui program de burse pentru studenti din Universitatile tehnice. Valoarea burselor pe care vrem sa le acordam este de 20.000 dolari in 2014. Vor primi burse pentru finalizarea studiilor pe teme de inovatie tehnologica care implica si tehnologia Huawei.
  •     4. O alta componenta vizeaza traininguri si scolarizari pentru cel putin 100 de angajati ai partenerilor comerciali locali cu care lucram zilnic in diverse proiecte.
  •     5. Intentionam sa demaram un program de internship anual in cadrul Huawei Romania pentru aproximativ 80 de studenti din anii terminali.

Declaratiile au fost facute inainte de semnarea Memorandumului, Doicaru precizand ca nu a vazut personal Memorandumul, dar ca din cate a inteles sunt lucruri generale de sprijin pentru Huawei.

"In Memorandum nu este detaliat suportul. Nu sunt detaliate masuri concrete, ci un suport necesar in functie de specificul actiunilor noastre. De la caz la caz poate fi vorba de facilitatrea unei discutii la o Universitate sau punerea in legatura cu persoane relevante din domeniul pe care noi investim", a spus acesta.

Citeste si:Vlad Doicaru, Huawei Romania, despre Memorandumul de intelegere cu Guvernul: Vom investi in extinderea centrului de servicii globale din Bucuresti, care va ajunge la 1000 de angajati pana in 2018