​Institutul National de Cercetare in Informatica (ICI), care administreaza domeniile de internet .ro, va dezvolta o infrastructura de cloud computing pentru institutiile publice din Romania, dupa ce Ministerul condus de Dan Nica a aprobat o finantare europeana de 16 milioane de euro pentru acest proiect, a anuntat marti Doina Banciu, directorul general al institutului. "Cloud computing-ul" este o noua tehnologie care permite stocarea, procesarea si utilizarea de date (cum ar fi fisiere text, fotografii si fisiere video) si de software pe computere aflate la distanta pe care utilizatorii le pot accesa oricand in baza unei conexiuni la internet utilizand diverse terminale.

Doina Banciu, sefa ICIFoto: Hotnews
  • "Acum 2 ani am inceput constructia unei cladiri pentru centrul de cloud, iar anul acesta am dezvoltat un proiect care se numeste ICIPRO - infrastructura de cloud computing pentru institutiile publice din Romania. Azi dimineata am fost informati de Ministerul Societatii Informationale ca acest proiect va fi finantat cu 16 milioane de euro, ceea ce cred ca este un lucru extrem de important pentru colectivitatea informatica din Romania si pentru diverse structuri ale administratiei publice locale si centrale. Obiectivul central este de a ajuta administratia publica sa ofere servicii coerente si transparente cetatenilor si mediului de afaceri. Cetatenii vor fi direct beneficiarii acestui sistem", a spus marti Doina Banciu, in cadrul forumului China-Europa Centrala si de Est.

Prezent la eveniment, Dan Nica, ministrul Societatii Informationale, a declarat: "vineri va avea loc un eveniment in care vom semna multe proiecte din domeniul IT-ului finantate prin Programul Operational Cresterea Competitivitatii Economice, unul dintre acestea fiind si acesta de cloud computing".

Ce va gazdui infrastructura de tip cloud computing gestionata de ICI

Doina Banciu a spus ca aceasta infrastructura va gazdui aplicatii precum registrul agricol, o biblioteca virtuala de programe software, va avea un subsistem care va permite sisteme open data, precum si doua sisteme de management al documentelor si utilizatorilor care sa ajute administratia publlica.

  • "In 2014 vom pune in acest sistem de tip cloud ce stim sa facem cel mai bine si anume date publice despre domeniile.ro, atat de cerute si de piata romaneasca dar si de alte structuri internationale si ce am realizat - produsele bibliotecii nationale de programe. Prin legislatia care guverneaza functionarea institutiei noastre suntem obligati sa construim o bilbioteca nationala de programe, deci sa punem la dispozitia administratiei publice si altor utilizatori programe existente pe piata romaneasca si nu numai. Intr-o prima faza vom avea un catalog al produselor software care pot fi furnizate administratiei publice", a spus Doina Banciu.

ICI este administratorul domeniilor de internet .ro, al caror numar a ajuns la 700.000 in prezent, institutul avand 165 de angajati, a mai spus Doina Banciu.