Toate proiectele de informatizare sau care implica solutii IT&C de peste 2,5 milioane lei initiate de institutiile publice si de companiile de stat vor fi avizate de un Comitet din care face parte si SRI

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 4 decembrie 2013, 15:59 Economie | Telecom


SRI va aviza proiectele majore IT&C
Foto: Hotnews
Un Comitet Tehnico-Economic pentru Societatea Informationala, din care face parte si Serviciul Roman de Informatii (SRI), va aviza de acum inainte strategiile si proiectele de informatizare ale institutiilor publice in vederea asigurarii interoperabilitatii sistemelor informatice, dar si proiectele IT pentru care se solicita garantii guvernamentale, potrivit unei Hotarari de Guvern aprobate in data de 27 noiembrie 2013 si publicate miercuri in Monitorul Oficial.

Intrebat anterior despre motivele prezentei SRI intr-un astfel de Comitet, Dan Nica, Ministrul pentru Societatea Informationala, a declarat ca in perioada urmatoare nu se vor mai aproba proiecte majore IT fara o componenta de securitate cibernetica, proiecte care vor fi avizate si de SRI, care este autoritatea nationala in materie de securitate cibernetica


Comitetul Tehnico-Economic pentru Societatea Informationala are urmatoarele atributii principale:

a) contribuie la elaborarea directiilor strategice pentru dezvoltarea societatii informationale in Romania, in corelare cu cele ale Agendei Digitale Europa 2020;
b) avizeaza strategiile si proiectele de informatizare ale institutiilor publice in vederea asigurarii interoperabilitatii sistemelor informatice si a eliminarii finantarilor multiple si suprapunerilor functionale.
c) avizeaza proiectele care implica solutii IT&C si pentru care se solicita garantii guvernamentale;
d) avizeaza conformitatea proiectelor care implica solutii IT&C cu obiectivele Strategiei Agenda Digitala pentru Romania si cu Strategia Nationala de Securitate Cibernetica, initiate de institutiile publice astfel cum sunt definite de Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare precum si de companiile/societatile nationale sau societatile comerciale la care statul este actionar unic ori majoritar;
e) contribuie la evaluarea implementarii Strategiei Agenda Digitala pentru Romania la nivelul administratiei publice;

Actul normativ detaliaza in ce consta avizul Comitetului in cazul strategiilor si proiectelor de informatizare ale institutiilor publice si in cazul proiectelor care implica solutii IT&C cu obiectivele Strategiei Agenda Digitala pentru Romania si cu Strategia Nationala de Securitate Cibernetica:

Art.4. - (1) Specificatiile tehnice aferente caietelor de sarcini, respectiv Proiectele Tehnice si Studiile de Fezabilitate pentru proiectele prevazute la art.3 lit. b si d se supun avizului Comitetului Tehnico-Economic, astfel:
a) inainte de demararea procedurii de achizitie publica, proiectele ce implica solutii IT&C cu o valoare nominala sau cumulata mai mare de 2 500 000 RON;
b) inainte de depunerea cererii de finantare la autoritatile competente, proiectele ce implica solutii IT&C cu o valoare nominala sau cumulata mai mare de 2 500 000 RON finantate din fonduri europene;

Reprezentantii Ministerului Afacerilor Interne si ai Ministerului Justitiei nu mai fac parte din acest Comitet, ca in proiectul de HG initial

HotNews.ro a scris despre acest proiect de Hotarare de Guvern inca din data de 18 septembrie 2013, cand a fost supus dezbaterii publice. Comparativ cu proiectul initial, se observa faptul ca s-a modificat structura acestui Comitet. Mai exact, reprezentantii Ministerului Afacerilor Interne si ai Ministerului Justitiei nu mai fac parte din noua structura, insa au fost inclusi reprezentanti ai ANRMAP.

Iata componenta actuala:

(1)  Membri cu statut permanent, cu rang de secretar de stat reprezentanti ai:

    a) Ministerului pentru Societatea Informationala - presedinte
    b) Cancelariei Primului - Ministru
    c) Ministerului  dezvoltarii regionale si administratiei publice
    d) Ministerului Finantelor Publice: un reprezentant desemnat de Ministerul Finantelor Publice si un reprezentant desemnat de Ministrul delegat pentru Buget;
    e) Ministerului Educatiei Nationale;
    f) Ministerului Fondurilor Europene;
    g) Serviciului Roman de Informatii;
    h) Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice;


(2) Membri cu statut de invitat, cu rang de secretar de stat sau similar, din cadrul celorlalte autoritati publice, atunci cand agenda de lucru vizeaza problematici din domeniul de competenta.
(3) La invitatia presedintelui, la intrunirile Comitetului Tehnico-Economic pot participa si alte persoane, cu competente in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor, in calitate de consultanti.

In exercitarea atributiilor sale Comitetul Tehnico-Economic emite avize conforme, insotite dupa caz de recomandari cu caracter obligatoriu, cu majoritatea simpla a membrilor sai.

Avizele conforme vor face parte integranta din dosarul achizitiei publice, ca anexa la caietul de sarcini, se mai mentioneaza in actul publicat miercuri in Monitorul Oficial.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2311 vizualizari

 • -2 (2 voturi)    
  Adica ca sa ne intercepteze SRI-ul (Miercuri, 4 decembrie 2013, 18:05)

  dumitrica [utilizator]

  Daca SRI-ul decide ce softuri sa foloseasca orice institutie de stat isi poata baga acolo un programel care scurge catre SRI tot felul de informatii online. Adica cum vinde careva niste terenuri cu 40 mil. Euro/hectar ca sa se faca o autostrada spre Alexandria cum SRI-ul detecteaza ca terenul apartine de fapt lui Dragnea prin niste intermediari.
 • 0 (0 voturi)    
  ghita (Miercuri, 4 decembrie 2013, 19:00)

  easy [utilizator]

  cauta mai degraba ras[unsul la comisia sri a parlamentului si vezi cine o conduce, asa o sa afli si unde merg proiectele si cui se acorda contractele

  intrebare ajutatoare: siveco & ghita srl
 • +1 (1 vot)    
  Ce-i cu sumele astea? (Joi, 5 decembrie 2013, 0:16)

  bigbrother [utilizator]

  Adica doar ce depaseste jumatate de milion de euro va fi luat la puricat? Ca si cum un proiect nu poate fi spart in mai multe parti a.i sa nu se ajunga la acea suma..astia inca nu s-au invatat cu "inventivitatea" proverbiala romaneasca?

  Daca motivatia tine de interoperabilitate, ar trebui luate la mana si contractele existente si aplicatiile existente. Inca sunt socat de cand am PFA ce brambureala extrema este in sistemul informatic de stat din Romania, cum nicio informatie nu este niciodata disponibila acolo unde trebuie si cand trebuie, cum pentru fiecare lucru trebuie completate zeci de hartii, facute drumuri, timp pierdut si nervi. As vrea sa vad guvernantii trecand prin aceeasi experienta ca un om de rand, sa vedem daca le convine.

  Inteleg ca anumite sisteme informatice de siguranta nationala sa fie verificate de SRI si e normal sa fie asa, cine administreaza aplicatii stie ce nebunie este cu securitatea datelor. Dar pentru restul aplicatiilor, nu asta e solutia.

  Pentru ministrul Nica: solutia este informatizarea in cloud, intr-un mod transparent, facil si securizat pentru toate institutiile. Se rezolva astfel si problema de interoperabilitate, se poate securiza informatia mult mai bine decat local, se asigura un sistem unitar la nivelul intregului aparat de stat si mai ales, vom avea si noi mai putine fire de par alb in cap din interactiunea cu statul roman.

  Si zau ca nu trebuie reinventata roata, la cati bani s-au aruncat pe geam pana acum puteam avea solutii informatice care mai ca nu faceau si cartofi prajiti, in rest rezolvau in mod transparent si usor toate problemele si solicitarile din Romania. Totul tine de vointa politica si as indrazni sa spun, de interesele celor implicati in aceste decizii.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by