Apelurile telefonice in alte retele vor costa mai putin in 2014: Cu cat scad tarifele de interconectare

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 12 decembrie 2013, 13:47 Economie | Telecom


Peste 70% din utilizatorii din Romania isi limiteaza apelurile nationale de pe telefonul mobil din cauza ca sunt preocupati de costurile prea mari ale comunicarii, iar apelurile 'in retea' au ajuns sa reprezinte aproape 90% din totalul traficului de apeluri la puncte mobile, spune autoritatea de reglementare in comunicatii, care a anuntat joi cu cat vor scadea tarifele de interconectare in 2014. In urma observatiilor primite in consultarea publica a masurilor, tarifele maxime pentru terminarea apelurilor vor fi de 0,14 eurocenti/minut pentru terminarea la puncte fixe - in scadere de la 0,67 eurocenti/minut - si 0,96 eurocenti/minut - in scadere de la 3,07 eurocenti/minut, pentru terminarea apelurilor la puncte mobile. Masura va fi consultata si la nivel european.

Tariful de interconectare este platit de un operator de telefonie pentru terminarea apelurilor clientilor proprii in alte retele si se regaseste in tarifele finale percepute clientilor. Autoritatea a propus in luna august a acestui an, ca de la 1 ianuarie 2014 tariful maxim pentru terminarea apelurilor la puncte fixe sa scada de la 0,67 eurocenti/minut la 0,15 eurocenti/minut, iar tariful maxim pentru terminarea apelurilor la puncte mobile de la 3,07 eurocenti la 0,86 eurocenti/minut.

Masura de reglementare a fost aspru criticata de oficialii Orange, Vodafone si Cosmote, care au avertizat, prezentand o analiza KPMG, ca propunerea de reducere a tarifelor de interconectare in telefonia mobila la nivelul de 0,86 eurocenti/minut pentru Romania va duce la o reducere anuala a veniturilor industriei de peste 200 de milioane de euro care va afecta investitiile.


Pe de alta parte, RCS&RDS a reactionat precizand ca "este total incorect ca investitiile operatorilor sa fie suportate de clientii altor retele", si subliniind ca "utilizatorii vor beneficia de reduceri de peste 150 de milioane euro anual in urma reducerii acestor tarife in forma propusa de ANCOM pe baza unui model de calcul bazat pe costuri aplicat si in alte state UE".


Comisia Europeana si autoritatile de reglementare din tarile UE, notificate cu privire la noile tarife din Romania

In urma observatiilor operatorilor, ANCOM a stabilit noi tarife de interconectare: 0,14 eurocenti/minut pentru terminarea la puncte fixe - in scadere de la 0,67 eurocenti/minut - si 0,96 eurocenti/minut - in scadere de la 3,07 eurocenti/minut, pentru terminarea apelurilor la puncte mobile.

Autoritatea a stabilit si noi plafoane tarifare pentru serviciile auxiliare de interconectare oferite de toti furnizorii de retele de comunicatii, respectiv pentru serviciile de tranzit national al apelurilor, serviciile de linii inchiriate segmente terminale si serviciile de backhaul pe suport Ethernet, furnizate de societatea Romtelecom.

Tarifele au fost determinate de ANCOM pe baza unor modele de calculatie a costurilor si vor intra in vigoare dupa finalizarea etapei obligatorii de consultare europeana. Pentru a obtine valorile corecte ale tarifelor de terminare, ANCOM a calculat costurile eficiente ale furnizarii serviciilor, utilizand ipoteze de lucru in conformitate cu legislatia din Romania, informatiile transmise de furnizorii de retele, precum si cele mai bune practici de modelare de la nivelul Uniunii Europene.

Reducerea tarifelor de terminare la telefonie este necesara pentru a stimula concurenta in piata serviciilor de telefonie. Desi rata de penetrare a telefoanelor inteligente este comparabila in Romania cu cea din Franta sau Germania, peste 70% din utilizatorii din Romania isi limiteaza apelurile nationale de pe telefonul mobil din cauza ca sunt preocupati de costurile prea mari ale comunicarii. Apelurile 'in retea' au ajuns sa reprezinte aproape 90% din totalul traficului de apeluri la puncte mobile.

  • "Barierele intre retele, reprezentate in special de nivelurile mari ale tarifelor de terminare, descurajeaza comunicarea intre utilizatorii unor retele diferite. Noile tarife de terminare propuse de ANCOM reflecta in mod realist consumul de resurse necesar furnizarii serviciilor si vor asigura o dezvoltare sanatoasa a concurentei, in beneficiul utilizatorilor", a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.  

Noile tarife vor deveni obligatorii pentru toti furnizorii de retele din Romania identificati cu putere semnificativa pe pietele de terminare a apelurilor la puncte fixe si mobile. La fel ca pana acum, tarifele de terminare nu sunt diferentiate in functie de tehnologia utilizata (de exemplu, 2G sau 3G, PSTN sau IP), de intervalul orar in care au loc apelurile sau de originea lor (puncte fixe, puncte mobile, retele nationale sau internationale).

Tariful de terminare se factureaza exclusiv in cazul apelurilor in afara retelei si reprezinta pretul pe care reteaua apelata il solicita pentru acceptarea apelului. Intrucat acest pret se regaseste in tariful perceput utilizatorului final care initiaza apelul, practicarea unor tarife de terminare excesive in raport cu costurile furnizarii eficiente a serviciilor poate prejudicia concurenta la nivelul pietei cu amanuntul si denatureaza comportamentul de consum al utilizatorilor.

ANCOM urmeaza sa notifice Comisiei Europene si autoritatilor nationale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene setul de masuri propuse, impreuna cu motivele care stau la baza acestor masuri. Comisia Europeana si celelalte autoritati de reglementare vor putea transmite ANCOM comentarii si observatii in termen de o luna de la data notificarii, de care ANCOM va trebui sa tina seama in cel mai inalt grad.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2611 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by