​EXCLUSIV Taxa anuala pe domeniile .ro se va incadra cel mai probabil in media perceputa in statele membre UE, adica 5-7 euro - Ministerul Comunicatiilor

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Luni, 30 decembrie 2013, 12:27 Economie | Telecom


Taxe anuale pe nume de domenii in Europa
Foto: ICI
Cuantumul taxei anuale pe care vor trebui sa o plateasca proprietarii de nume de domenii .ro se va incadra cel mai probabil in media perceputa in statele membre UE, adica 5-7 euro, au declarat pentru HotNews.ro oficialii Ministerului Comunicatiilor (MSI). Amintim ca in aceasta luna, autoritatile au scos in dezbatere un proiect de Hotarare de Guvern ce prevede introducerea unei taxe anuale care sa fie platita de proprietarii numelor de domenii .ro.

 • Pe scurt: Ce taxa vor sa introduca autoritatile pentru domeniile .ro

Proprietarii de nume de domenii de internet .ro vor plati o taxa anuala de reinnoire, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern afisat in consultare publica pe pagina de internet a Ministerului Comunicatiilor (MSI), la inceputul acestei luni.

Fata de practica existenta, proiectul vizeaza modificarea taxei unice pentru inregistrarea domeniilor '.ro' in taxa anuala. In acest sens taxa anuala de inregistrare si reinnoire al unui nume de domeniu .ro se stabileste, la propunerea Registrului (n.a RoTLD, un departament in cadrul ICI - Institutul de Cercetare in Informatica), prin ordin al ministrului pentru Societatea Informationala si poate fi platita anual sau in avans pentru maxim 2 ani.

Documentul mentioneaza ca "pentru numele de domenii existente inregistratorii au obligatia reinnoirii acestora in termen de maxim 3 luni de la data publicarii in Monitorul Oficial a ordinului dar pentru numele de domenii inregistrate in ultimele 24 de luni, reinnoirea se face in momentul in care dreptul de folosinta a numelui de domeniu este egal cu 24 luni, pe considerentul ca taxa se poate plati pentru 2 ani in avans".

 • Ce nivel al taxei este luat in calcul de autoritati

Ce nivel va avea aceasta taxa unica, platita initial la inregistrare si apoi anual prin reinnoire? Aceasta este una dintre intrebarile adresate de HotNews.ro catre Ministerul Comunicatiilor (MSI) si ICI in data de 5 decembrie 2013, a doua zi dupa afisarea proiectului de HG privind inregistrarea domeniilor .ro.

Raspunsurile au venit in data de 17 decembrie 2013, la o zi dupa ce Ministerul Comunicatiilor a organizat o dezbatere publica pe tema acestui proiect de act normativ.

In cele ce urmeaza vom reda raspunsurile detaliate oferite de cele doua institutii dar si problemele ridicate in dezbaterea publica.

Valoarea taxei:

"In normele de aplicare si in urma analizelor de detaliu se va stabili cuantumul taxei. Din primele estimari taxa nu va depasi suma de 10 Euro", se arata in raspunsurile ICI transmise de Ministerul Comunicatiilor catre HotNews.ro.

Cu privire la aceasta intrebare, oficialii MSI au declarat ca: "cel mai probabil, cuantumul taxei unice se va incadra in media perceputa in statele membre UE, adica 5-7 euro".

 • Cat este taxa anuala pe numele de domenii in alte tari din Europa

ICI a oferit si cateva exemple privind nivelul acestei taxe anuale in UE si in alte tari din regiune. Astfel, taxa anuala pentru un nume de domeniu .eu este de 4 euro, in Austria taxa anuala pentru un nume de domeniu este 7,5 euro, in Cehia este 4,56 euro, in Estonia este 15 euro, in Finlanda este 12 euro, in Franta este 4,8-5,8 euro, in Ungaria este 6,62 euro, in Italia este 4 euro, in Letonia este 7,11 euro, in Lituania este 7,24 euro, in Polonia este 9,6 euro, iar in Slovenia este 8 euro, conform datelor ICI.

 • Cate nume de domenii .ro sunt in situatia de reinnoire?

"Din aproximativ 710.000 domenii inregistrate un numar de 620,000 sunt incluse in zona .ro avand atasate servere de nume. Din aceste cifre rezulta ca un procent de 12% din domenii nu intra in zona. Procentul de domenii nefolosite nu poate fi estimat intrucat exista posibilitatea de a rezerva nume de domenii urmand a le introduce in anumite proiecte", au precizat pentru HotNews.ro oficialii ICI.

 • Autoritatile iau in calcul prelungirea termenelor propuse pentru reinnoirea numelor de domenii .ro

O alta problema sesizata de HotNews.ro este termenul de maxim 3 luni pe care-l au la dispozitie proprietarii de domenii .ro de la data publicarii actului normativ in Monitorul Oficial, pentru a-si reinnoi numele de domenii .ro. De altfel, aceasta problema a fost ridicata si la dezbaterea publica organizata in data de 16 decembrie 2013, de catre reprezentantii inregistratorilor/registrarilor (firmele prin intermediul carora se inregistreaza numele de domenii .ro la solicitarea inregistrantilor).

"Termenul de implementare a taxei, daca nu va suparati, nu poate sa fie doar de 3 luni. Din punctul meu de vedere, al partenerului ICI, nu am cum sa-mi anunt 10.000 sau 30.000 de clienti in 3 luni", a declarat reprezentantul unei firme de inregistrare domenii .ro.

 • Ministerul spune ca ICI a propus initial termenul de 1 martie 2014 pentru reinnoirea numelor de domenii .ro

"Apreciem ca termenul de trei luni este destul de scurt si practic este greu de actualizat in aproximativ 70 zile lucratoare cele 700.000 domenii. ICI Bucuresti a solicitat prelungirea termenului intre 12-18 luni", se arata in raspunsurile ICI.

Pe de alta parte, oficialii Ministerului Comunicatiilor au subliniat in dreptul acestui raspuns ICI ca: "prima propunere primita oficial de la ICI avea ca termen de reinnoire pentru proprietarii de domenii data de 1 martie 2014".

 • Unii propun ca perioada pentru care se poate inregistra un domeniu sa fie prelungita de la 2 ani la 10 ani

Printre propunerile primite deja de Ministerul Comunicatiilor cu privire la proiectul de act normativ se numara si aceea "de a prelungi perioada pentru care se poate inregistra un domeniu .ro de la maximum 24 de luni la maximum 120 de luni adica 10 ani".

O alta propunere semnalata ministerului este ca "acest ordin sa intre in vigoare abia peste cel putin un an, pentru a lasa timp celor care au domenii cumparate pe viata si reinnoirea domeniilor deja existente sa fie facuta dupa ce suma platita deja ar acoperi taxa anuala pentru un anumit numar de ani, deci sa se ceara alti bani abia dupa ce suma platita deja ar acoperi numarul de ani aferent taxei anuale ce se doreste a fi introdusa".

 • Ce raspunde ICI celor care spun ca aceasta taxa ar fi ilegala si atacabila in instanta in conditiile in care ei au cumparat un domeniu pe viata si acum se trezesc cu o noua taxa?

Cu privire la acest subiect, ICI sustine ca nu este specificat nicaieri faptul ca atribuirea unui domeniu s-ar face pe viata.

 • "ICI Bucuresti nu a mentionat niciodata, in niciun document scris sau electronic ca inregistrarea unui domeniu este o actiune de atribuire pe viata. Aceasta situatie este similara cu cea din alte tari. Cum cunoasteti, Romania este ultima tara din Europa care nu a trecut inca la procedura de reinnoire a domeniilor pe perioade limitate", se arata in raspunsurile ICI.

Unii cititori HotNews.ro au semnalat faptul ca prin introducerea acestei taxe s-ar face discriminare intre cei care au nume de domenii de 10 ani si alti care le-au cumparat recent - in urma cu 1 an sau 2 ani. Cum comenteaza ICI?

 • "Suma maxima achitata la achizitionarea unui domeniu este de 53 USD. Actul legislativ va tine seama de asigurarea unui echilibru echitabil intre cei care cumpara un domeniu ￯astazi￯ si cei care il au deja de multi ani, prin termenul de gratie acordat reinnoirii domeniului (ICI a propus 4 ani)", se arata in raspunsul Institutului.

Juristul Bogdan Manolea: O clauza de modificare a contractului in mod unilateral este considerata o clauza abuziva conform legislatiei romanesti in vigoare

Posibilele probleme legale ale acestui proiect de act normativ au fost semnalate in cadrul dezbaterii publice si de catre juristul Bogdan Manolea, cel care este si director executiv al ApTI (Asociatia pentru Tehnologie si Internet).

 • "Credem ca nu v-ati gandit suficient la problemele juridice ale contractului actual in special la faptul ca o clauza de modificare a contractului in mod unilateral este considerata o clauza abuziva conform legislatiei romanesti in vigoare deci va exista si posibilitatea ca aceasta clauza sa fie declarata ilegala de catre instanta si toate persoanele fizice care au inregistrat un astfel de contract sa poata sa obtina domenii", a spus juristul Bogdan Manolea, in cadrul dezbaterii ce a avut loc in 16 decembrie la sediul MSI.

In general, reprezentantii firmelor de inregistrare domenii care au participat la aceasta dezbatere si-au exprimat intai de toate nemultumirea fata de faptul ca au aflat de acest proiect de act normativ din presa si de pe Facebook, in loc sa fie consultati si informati de catre ICI, institut cu care sunt in parteneriat comercial. Cei prezenti, reprezentanti ai registrarilor dar si ai ANISP (asociatia nationala a furnizorilor de internet), au fost in principiu de acord cu introducerea unei taxe anuale insa au subliniat nevoia de prelungire a termenelor si de transparenta si fundamentare pe costuri a introducerii taxei.

Ce a mai semnalat juristul Bogdan Manolea:

 • "- Cred ca sunt doua chestiuni de forma extrem de importante. (...) participam la intalnirile ICANN si la nivel international nu se pune problema platii anuale, nu ca noi am avea ceva impotriva, in schimb ceea ce se discuta si nu vad in proiectul asta si este una din problemele principale este modul de organizare a Registrului .ro. Tot modelul ICANN se bazeaza pe multiparticipare si nu pe decizii luate de o singura institutie fara consultari publice. Majoritatea numelor de domenii nu sunt administrate doar de o institutie guvernamenala, ci de un consortiu in care sectorul privat partcipa la dezbaterea acestor aspecte inainte de a fi reglementate, si aici aveau dreptate cei care se considera clientii si nu partenerii ICI.
 • - Modul de organizare a RoTLD ca entitate care reprezinta interesele internetului din Romania si nu a ministerului este principala problema care trebuie reglementata in proiectul de HG si care nu este.
 • - A doua problema de fond este legata de transparenta - RoTLD nu este transparent - nu stim ce buget s-a incasat in fiecare an din numele de domenii, nu stim unde s-au dus banii din buget, nu stim cate au fost inregistrate, ce decizii de blocare a domeniilor au fost luate. Nu stim nimic de fapt, nu este unn raport anual in care noi toti sa aflam ce se intampla cu domeniile.ro.
 • - Cateva chestiuni punctuale vizeaza articolele 11 si 12 referitoare la suspendarea si blocarea numelor de domenii. Cred ca nu au fost gandite suficient, in special din punctul nostru de vedere un nume de domeniu astazi inseamna un ziar online dpndv, iar un ziar online nu poate fi suspendat sau blocat. Exceptiile sunt extrem de mici iar jurisprudenta in domeniul Curtii Europene a Drepturilor omului sugereaza acest lucru. Ca atare, un procuror nu poate cere blocarea numelui de domeniu pentru ca persoana respectiva beneficiaza de prezumtia de nevinovatie pana in momentul in care se dovedeste ca el este vinovat si instanta cere ca sa i se ia numele de domeniu.
 • - Cu privire la sistemul taxei anuale din punctul nostru de vedere decizia este corecta, in schimb trebuie sa discutam in detaliu ce facem cu domeniile inregistrate pana acum. Cel mai important ar fi sa fie verificate datele de contact, atat si nimic mai mult, deci nu sa ceri o taxa anuala ci doar sa vezi daca omul sau firma care a inregistrat domeniul mai exista sau nu si apoi dupa 5 ani puteti sa introduceti plata anuala si pentru cei care au inregistrat domenii .ro.
 • - De asemenea, pentru o piata concurentiala, credem ca RoTLD nu ar trebui sa inregistreze domenii .ro. Lucrul acesta ar trebui sa fie permis exclusiv prin intermediul partenerilor RoTLD, tocmai pentru a nu crea o concurenta neloiala.
 • - De asemenea credem ca taxa ar trebui sa fie stabilita printr-un proces transparent, nu de catre minister, ci tot de un fel de board al RoTLD unde se discuta aceste subiecte.
 • - Transferul dreptului de folosinta ar trebui sa fie operat contra unei sume modice si nu contra unei sume de reinregistrare a domeniului".

In cadrul dezbaterii oficialii ICI si ai MSI nu au oferit detalii privind veniturile si cheltuielile inregistrate din activitatea de administrare de domenii .ro asa cum s-ar fi asteptat o parte dintre participanti, precizand ca intalnirea a avut loc pentru a strange cat mai multe observatii pe marginea acestui proiect. Secretarul de stat in Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI), Bebe Ionica, a propus la finalul dezbaterii ca "in baza acestor discutii sa facem un grup de lucru de 4-5 oameni, si impreuna sa gandim Hotararea de Guvern".

 • Ce venituri si cheltuieli a avut ICI din administrarea domeniilor .ro in anii 2011 si 2012. Estimarile pentru 2013

Venituri si cheltuieli ROTLD
Foto: ICI
Detaliile ICI privind veniturile si cheltuielile din administrarea domeniilor .ro au fost transmise HotNews.ro de catre Ministerul Comunicatiilor a doua zi dupa aceasta dezbatere, asa cum am mai mentionat.

Conform acestor informatii, in anul 2011, veniturile totale ale ICI au depasit 20,32 milioane lei, din care 10,42 milioane lei (51,3%) au fost venituri generate din activitatea RoTLD. In 2012, veniturile totale ale ICI au depasit 18,8 milioane lei, din care veniturile generate din activitatea RoTLD au depasit 10,84 milioane lei, adica 57,68%.

Datele ICI mai arata ca in anul 2011 veniturile ROTLD au depasit 10,42 milioane lei, in timp ce cheltuielile s-au ridicat la 7,61 milioane lei. In 2012, veniturile RoTLD au depasit 10,84 milioane lei, in timp ce cheltuielile au fost de 10,34 milioane lei.

Pentru acest an, ICI estimeaza ca RoTLD va inregistra venituri de aproximativ 10 milioane lei, iar cheltuielile se vor ridica la aproape 9 milioane lei.

 • "Spre o imagine clara a activitatii ROTLD in ansamblu va informam asupra veniturilor cercetarii in ultimii ani: in perioada 2005-2010 veniturile totale au fost de 136,485 mii lei, din care venituri din activitatea de Cercetare - Dezvoltare 74,209 mii lei, reprezentand 54,37 % din totalul veniturilor incasate. In consecinta, veniturile din ROTLD au reprezentat 45, 63% din activitatea institutului. Incepand cu anul 2010, in bugetul de stat, an de an, sumele alocate finantarii proiectelor nationale de cercetare pe care ICI Bucuresti le-a castigat prin competitii au cunoscut diminuari semnificative in contextul masurilor de austeritate", se mentioneaza in raspunsurile ICI.

ICI, despre activitatea RoTLD din care obtine venituri:

"ROTLD furnizeaza servicii de inregistrare si administrare domenii '.ro'. Inregistrarea unui nume de domeniu nu consta doar in inregistrarea numelui intr-o baza de date ci si in furnizarea accesului la sistemul DNS pentru orice tip de aplicatie asociata cu acel nume, indiferent ca este acces pentru email, pentru web sau alt serviciu accesibil prin Internet.

Pentru aceasta, registrul mentine in functiune un sistem de nameservere care sunt apelate la orice acces Internet pentru o adresa ce contine numele respectiv de domeniu. ICI are in prezent trei nameservere instalate in ICI, un nameserver la Universitatea Viena, un nameserver la registrul .de din Frankfurt si un nameserver furnizat de ISC in SUA. Nameservrul furnizat de ISC din SUA este pe baza unui acord cu plata anuala. Sistemul de nameservere reprezinta o resursa critica pentru functionarea accesului Internet in spatiul de adresare '.ro'.

In afara de sistemul de nameservere, pentru a putea furniza servicii de inregistrare si administrare domenii .ro, sunt in functiune un numar mare de servere de aplicatii, care asigura urmatoarele servicii:
 • Sistem de baze de date (postgresql si mongodb) pentru inregistrarea de domenii;
 • Server WHOIS pentru afisarea publica a datelor detinatorilor de domenii;
 • Server web de furnizare servicii de inregistrare domenii, afisarea regulilor si contractului de inregistrare, formulare pentru detinatorii domeniilor de inregistrare sau transfer domenii; interfata de acces pentru alte servicii: plati online, administrare domenii, serviciul WHOIS;
 • Accesul inregistratorilor (partenerilor acreditati de ICI) la sistemul de inregistrare si administrare domenii prin protocol EPP (Extensible Provisioning Protocol) si REST;
 • Accesul inregistratorilor prin panou de control pentru inregistrarea si administrarea domeniilor;
 • Accesul registrantilor (detinatorilor de domenii) la panoul de control pentru administrarea domeniilor proprii (modificare date de contact, modificare nameservere, obtinere cod de securitate pentru transfer etc.);
 • Servere de test folosite de inregistratori pentru servicii de tip EPP si REST;
 • Servere interne folosite de personalul ROTLD pentru admnistrarea domeniilor;
 • Sistem de notificari trimise la inregistranti si/sau inregistratori referitoare  la programarea la stergere, stergerea efectiva sau starea procesului de transfer drept de folosinta a unui domeniu;
 • Sistem de facturare si evidenta platilor;
 • Sistem de distributie a mesajelor la nivelul aplicatiilor folosind protocolul STOMP si solutia ActiveMQ;
 • Sistem de loguri si monitorizare real-time a activitatii pe domeniile .ro;
 • Aplicatii dedicate arhivarii si backup-ului pe statii dedicate
 • Sistem de 'help desk';
 • Sistem de management a masinilor virtuale VMWare.

venituri si cheltuieli ROTL, estimari pentru 2013
Foto: Hotnews
Trebuie mentionat ca pentru aceeasi aplicatie exista mai multe servere in functiune, unele folosite in mod operational, altele pentru dezvoltare de aplicatii si altele pentru efectuare de teste si validare functionalitate.

De aceea, in scopul asigurarii unui nivel ridicat de siguranta in functionare, ICI,  ca registru de domenii Internet, acorda a mare atentie acestui aspect, realizand investitii de mare valoare in ultimii 5 ani:

 • Realizarea unei infrastructuri redundante de comunicatii a registrului astfel incat sa nu existe niciun singur punct de defectiune care sa afecteze conectivitatea la servere si aplicatii, folosirea unui sistem redundant de detectie si prevenire a intruziunilor si atacurilor din exterior;
 • Realizarea accesului la servere prin VPN (virtual private network) pentru cresterea sigurantei accesului si reducerea riscului unui acces neautorizat;
 • Realizarea unui sistem de monitorizare a infrastructurii de comunicatii si a serverelor: monitorizare incarcare unitate centrala, memorie interna, banda de retea utilizata, acces la porturi etc.;
 • Realizarea unui sistem de alertare prin email si prin SMS (in caz de urgenta) atunci cand apar defectiuni hardware sau software, precum si la repararea defectiunilor;
 • Realizarea unui sistem de tip 'Auto call attendant' pentru imbunatatirea relatiilor cu publicul, care permite apelantului sa fie transferat direct la persoana tehnica ce se ocupa de problema pentru care se cer lamuriri, fara interventia unui operator uman;
 • Realizarea unui sistem de plata online prin card bancar, atat pentru persoane din tara cat si din strainatate;
 • Realizarea unui nou sistem de inregistrare domenii .ro cu performante imbunatatite, care ofera atat interfata EPP cat si REST partenerilor pentru inregistrarea de domenii .ro;
 • Realizarea unui sistem de monitorizare servere web;
 • Registrul national de domenii .ro are conectivitate IPV6 din mai 2012;
 • Instalarea unui firewall specializat pentru atacuri de tip web (WAF - Web Application Firewall) in fata serverelor web cu acces public;
 • Realizarea de audit-uri de securitate, teste de penetrare si remedierea eventualelor vulnerabilitati detectate;
 • Infrastructura convergenta materializata intr-un sistem de virtualizare integrat de tip 'cloud computing' privat;
 • Realizarea unui nou sistem de inregistrare si administrare domenii, pus in functiune in februarie 2013, in care au fost implementate noi masuri de crestere a nivelului de securitate a sistemului;".

Pentru mai multe detalii legate de proiectul de Hotarare de Guvern privind inregistrarea domeniilor .ro citeste si:

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6290 vizualizari

 • +14 (14 voturi)    
  minunat, vom avea salarii ca în occident (Luni, 30 decembrie 2013, 13:09)

  visio [utilizator]

  așteptam ziua asta de 24 ani...
 • +17 (17 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 30 decembrie 2013, 13:31)

  [anonim]

 • +13 (13 voturi)    
  Jupuiala (Luni, 30 decembrie 2013, 13:31)

  Ghrt [utilizator]

  O resimt ca o jupuiala. Am dat 53 USD la inregistrarea domeniului in 2009. Daca luam un domeniu .COM as fi platit 9 USD anual, suma acoperea utilizarea domeniului pana in 2015.
  Ma trezesc dupa 4 ani ca voi avea de achitat o taxa anuala, eventual chiar mai mare decat pe domeniile .com.
  Cred ca ar trebui sa se tina cont de doua lucruri:
  - taxa sa acopere doar o parte din cheltuielile reale ale ICI cu administrarea domeniilor - altfel taxele vor creşte periodic si aberant pentru motive false, cum se intampla la Registrul Comertului;
  - domeniile deja inregistrate sa fie obligate la reinnoire doar dupa o durata caculata in functie de taxa deja platita raportata la noua taxa anuala.
  Nu de alta, dar pot sa accept o teapa de 2 ani cu zambetul pe buze insa domeniul meu va avea extensia .EU sau .COM dupa aplicarea nesimtirii asteia. Sa vedem cate domenii mai raman din cele 700.000, si cate se vor mai inregistra pe viitor.
  • +9 (9 voturi)    
   Comunistii (Luni, 30 decembrie 2013, 14:09)

   nano2k [utilizator] i-a raspuns lui Ghrt

   Comunistii nu au nevoie de internet, de aici trebuie intelese lucrurile.
 • +9 (9 voturi)    
  Migrarea domeniilor .ro (Luni, 30 decembrie 2013, 14:40)

  strutul [utilizator]

  Vom vedea o migrare masiva catre domeniile .eu/.com

  Modul in care a "dezbatut" public ICI este este unul arogant. Eu, furnizor de servicii, daca am de schimbat modul de taxare, in loc sa ma duc la clienti (ICI are baza de date adresele de email pentru contact), sa le trimit un email de invitare/informare, aleg postez pe site-ul meu. Evident ca nu ICI nu va tine cont de nici o sugestie (sau doar de cele care nu le vor afecta veniturile). Dar, cum suntem in UE, trebuie sa ne "facem" ca am facut "dezbatere".

  A "dezbate". In Romania notiunea de a "dezbate" se rezuma la arunca pe piata un proiect si o adresa de mail. Asta poate numita cel mult "consultare". A "dezbate" e un proces mai complicat (ex: sa am un feedback la observatiile trimise, sa vad si sa adnotez ce au trimis altii, etc).
 • +10 (10 voturi)    
  See you in court! (Luni, 30 decembrie 2013, 14:47)

  Trojan.H [utilizator]

  Pretul pt. un domeniu cumparat de la ROTLD e 64 $ cu tva. Asta inseamna 7-10 ani cumparati de la bun inceput cu banii jos. Grupul Infractional Organizat va fi atacat in instanta. Din nou.
 • +10 (10 voturi)    
  Cheltuieli... (Luni, 30 decembrie 2013, 16:42)

  Wasile [utilizator]

  Dude, like, WTF? Nu vreau să mă dau prea rotund, dar cheltuieli 10 milioane RON pentru întreținerea unui TLD sunt... măricele, ca să nu zic enorme.

  Să calculăm:
  - hosting propriu pentru 3 NS-uri: circa 5.000 RON pe lună.
  - hosting la Viena: circa 5.000 RON pe lună
  - hosting la Frankfurt: circa 5.000 RON pe lună
  - hosting la ISC: circa 10.000 RON pe lună
  - alte servere and stuff: circa 10.000 RON pe lună
  - amortizări: circa 30.000 RON pe lună
  - salarii la 5 x NetAdmin: circa 20.000 RON pe lună
  - salarii la 10 x Support: circa 20.000 RON pe lună
  - salarii management și contabilitate și stuff: circa 20.000 RON pe lună.
  - teste de securitate, conferințe, whatevăr: circa 20.000 RON pe lună.

  Total: circa 150.000 RON / lună, adică 1,8 milioane RON pe an - ce naiba mai face până la 10,35 milioane RON??
  • +6 (6 voturi)    
   Nu aţi aflat încă? (Luni, 30 decembrie 2013, 17:13)

   Wan Ted [utilizator] i-a raspuns lui Wasile

   Vacaţe în Tahiti şi trai neneancă pe banii fraierilor!
 • +3 (3 voturi)    
  taxa teapa (Luni, 30 decembrie 2013, 17:10)

  gigi1 [utilizator]

  si cei care au cumparat recent la pret de 10 ani ce fac? mai platesc de la anul taxa anuala? inca o taxa teapa de la cel mai cinsit guvern.
 • +2 (2 voturi)    
  comunistii din usl (Luni, 30 decembrie 2013, 17:49)

  Plasmaticus [utilizator]

  Ating 2 obiective:
  1. Iau bani degeaba pt mafia lor
  2. Ce atata libertate de exprimare pe net? Libertatea incurca o guvernare de tip fascist.
 • +3 (3 voturi)    
  Un motiv in penunt la domeniu, nu si la bani! (Luni, 30 decembrie 2013, 18:31)

  TreiClase [utilizator]

  Le voi da inapoi toate domeniile si voi cere restituirea sumei ramase, unde va fi cazul; am domenii cumparate/inregistrate in urma 2,3,5 ani... Le platesc 9€/an, nicio problema. Tragem linie, vedem cum ne da, ura si la gara. E plina piata de domenii cu extensii mult mai interesante si mai ieftine, de ce sa platesc pentru a sustine o marlanie a unui guvern interlop? Daca tot vor sa fie originali, sa le numeasca .usl


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by