​Articol actualizat

UPDATE Noi detalii despre accidentul aviatic: Softurile pentru localizarea apelurilor 112 de la STS si pentru coordonarea sistemului de salvare de la Romatsa sunt furnizate de Teamnet, care a facut parte din grupul Asesoft al lui Sebastian Ghita

Marţi, 21 ianuarie 2014, 11:37 Economie | Telecom


Bogdan Padiu
Foto: TeamNet
 documente
(21 Ian 2014) PowerPoint, 4MB
Compania Teamnet International, care a facut parte din grupul Asesoft al lui Sebastian Ghita, este furnizorul a doua servicii critice in situatii de urgenta precum accidentul aviatic din Apuseni. Astfel, Teamnet furnizeaza softul de planificare si coordonare a misiunilor de cautare si salvare de catre Romatsa (Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian), precum si partea software si de localizare GIS pe harta pentru serviciul 112 gestionat de STS. In 2009, data atribuirii contractului cu Romatsa, TeamNet facea parte din grupul Asesoft, al carui pachet majoritar era detinut de Sebastian Ghita. Acum, actionar majoritar al Teamnet este Bogdan Padiu, care este si CEO.

 • Ce spunea Bogdan Padiu, CEO Teamnet, intr-un interviu ZF in decembrie 2013: "Pentru proiectul de management al centrului unic 112 am realizat partea software si de localizare GIS pe harta, parte care reuseste ca in 5 secunde sa localizeze fiecare apel. Unul din principalele beneficii, diferenta intre viata si moarte se masoara in secunde, si e important sa avem un sistem eficient"
 • Sorin Bota, senator PSD:  Romatsa dispune de softuri de milioane de euro, chiar recente si tot degeaba. Probabil le-au achizitionat pentru a putea face statele de plata. Aici chiar sunt vinovati multi „tocatori de bani publici”
 • HotNews.ro a solicitat firmei Teamnet sa ofere mai multe detalii privind modul de functionare a softurilor furnizate catre STS si ROMATSA si vom reveni cu raspunsuri imediat ce le vom primi.

Detalii din SEAP despre contractul cu ROMATSA (Anunt de atribuire (utilitati) numarul 55862/25.02.2009):

Aplicatia software de planificare si coordonare a misiunilor de cautare si salvare de catre Romatsa a fost furnizata de Teamnet International, contract in valoare de 415.000 euro fara TVA, atribuit in luna februarie 2009, arata datele din Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). In 2009, TeamNet facea parte din grupul Asesoft, al carui pachet majoritar era detinut de Sebastian Ghita. Acum, actionar majoritar al Teamnet este Bogdan Padiu, care este si CEO. Contactat de HotNews.ro Bogdan Donciu, Director Departament Operațional Romtasa, nu a dorit sa raspunda intrebarilor, spunand ca nu este abilitat in acest sens.

Atasat gasiti o prezentare a facilitatilor oferite ROMATSA de catre aplicatia software a TeamNet International (prezentare facuta on data de 27-28 aprilie 2009 de catre Mihai Ionita, reprezentant TeamNet)

Contactat de HotNews.ro Bogdan Donciu, Director Departament Operațional Romatsa, nu a dorit sa raspunda intrebarilor, spunand ca abilitat in acest sens este doar directorul general, Aleodor Francu. Directorul general nu a raspuns la numeroarele incercari ale HotNews.ro de contactare.

NOTA HotNews.ro a solicitat si asteapta din partea Romatsa un punct de vedere.

 • UPDATE Bogdan Padiu, CEO Teamnet, intr-un interviu ZF din decembrie 2013: "Pentru proiectul de management al centrului unic 112 am realizat partea software si de localizare GIS pe harta, parte care reuseste ca in 5 secunde sa localizeze fiecare apel. Unul din principalele beneficii, diferenta intre viata si moarte se masoara in secunde, si e important sa avem un sistem eficient"

Detalii din SEAP despre contractul cu STS (Anunt de atribuire numarul 87495/20.07.2010):


Serviciul de Telecomunicatii Speciale - Unitatea Militara 0572 Bucuresti a atribuit in data de 28.06.2010 catre Teamnet International un contract de furnizare Infrastructura GIS (Geographic Information System) pentru interoperabilitatea agentiilor de urgenta interconectate la Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta (SNUAU), in valoare de 8,4 milioane lei (fara TVA).

Rolul Romatsa in situatii de urgenta

Romatsa se implica in operatiuni de cautare si salvare, potrivit datelor prezentate pe site-ul administratiei. "Romatsa furnizeaza servicii cautare si salvare prin informarea organizatiilor/structurilor desemnate in legatura cu aeronavele aflate in dificultate, care au nevoie de ajutor pentru cautare si salvare si acorda asistenta la cerere acestor organizatii si asigurarea legaturii cu aeronavele aflate in dificultate, care au nevoie de ajutor pentru cautare si salvare in conformitate cu procedura COSPAS/SARSAT prin centrul de conducere al misiunilor de cautare si salvare când acesta a fost desemnat ca punct de contact SAR", se arata in prezentarea Administratiei Romane a Serviciilor de Trafic Aerian - Romatsa.

Romatsa gazduieste centrul de conducere al misiunilor de cautare. Romatsa se afla sub autoritatea Ministerului Transporturilor.

 • UPDATE Bogdan Padiu, CEO Teamnet: "Teamnet nu a primit niciun fel de solicitare din partea beneficiarului (n.a STS) care să facă referire la probleme de funcţionare a sistemului (n.a Sistemul integrat pentru serviciul de urgenta 112). În această situaţie, din punctul nostru de vedere, sistemul a funcţionat corect".

Citeste mai jos raspunsurile oferite de catre Teamnet International la intrebarile HotNews.ro:

 • Intrebare: Ce aplicatii Teamnet furnizate catre STS si ROMATSA ar fi trebuit sa gestioneze situatii precum cea a tragediei aviatice din Apuseni?

Raspuns:
Gestionarea situaţiilor speciale, aşa cum este tragedia aviatică din data de 20 ianuarie, revine în atribuţia autorităţilor competente. Sistemul rezultat în urma proiectului “Centrul de coordonare SAR” (Search and Rescue) dezvoltat pentru ROMATSA şi  “Sistemul integrat pentru serviciul de urgenţă” cu ajutorul căruia se pot localiza apelanţii 112 sunt două dintre instrumentele care pot fi folosite de către autorităţi în astfel de situaţii.

Agenţia ROMATSA este beneficiarul proiectului “Centrul de coordonare SAR” (Search and Rescue) implementat de Teamnet.

“Sistemul integrat pentru serviciul de urgenţă” cu ajutorul căruia se pot localiza apelanţii 112 a fost dezvoltat de către Teamnet pentru Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Toate sistemele dezvoltate de compania Teamnet au fost livrate şi recepţionate de beneficiari la parametrii optimi de funcţionare, în acord cu cerinţele agreate în caietele de sarcini.

 • Intrebare: Cine opereaza in prezent aceste solutii software ale Teamnet?

Raspuns: Sistemul “Centrul de coordonare SAR” este operat de către beneficiarul acestuia, Agenţia ROMATSA.

“Sistemul integrat pentru serviciul de urgenţă” este accesibil operatorilor 112 şi dispeceratelor ISU, jandarmeriei şi serviciilor de ambulaţă.

 • Intrebare: Care este explicatia pentru care apelul nu a fost localizat in 5 secunde, cum se lauda domnul Padiu? (ar fi deosebit de utila o explicatie tehnica privind modul in care se localizeaza un apel - cum functioneaza aplicatia, ce date sunt transmise, despre celulele de telefonie etc..)

Raspuns: Aplicaţia de tip Geographical Information System (GIS) poziţionează pe hartă apelurile iniţiate de pe telefoanele mobile folosind informaţiile transmise de către operatorii de telefonie mobilă. Pe hartă se vizualizază o formă geometrică ce reprezintă celula sau sectorul de celulă din care a fost iniţiat apelul. Timpul de localizare a apelulului şi deci de identificare a celulei din care a fost iniţiat apelul este foarte scăzut, de aproximativ 5 secunde.

Localizarea unui apelant are o precizie ridicată în zonele dens populate datorită numărului foartwe mare de antene. În zone puţin sau deloc populate cum este cazul acestei situaţii antenele se găsesc la distanţe de până la 30 de kilometri iar suprafaţa în care este localizat apelantul este direct proporţională.

 • Intrebare: Din datele d-voastra, in situatia de fata, a functionat corespunzator softul furnizat catre cele doua institutii?

Raspuns: Teamnet nu a primit niciun fel de solicitare din partea beneficiarului care să facă referire la probleme de funcţionare a sistemului. În această situaţie, din punctul nostru de vedere, sistemul a funcţionat corect.

 • Intrebare: Ce detalii aveti privind cazul de fata? Cand s-a primit apelul la 112 si cat de repede s-a facut localizarea evenimentului?

Raspuns: Toate aceste informaţii pot fi livrate doar de autorităţile care operează sistemele respective, care au înregistrat evenimentul şi care gestionează situaţia.
Citeste si:

 • Totul despre avionul care a aterizat fortat in Apuseni: Un model Britten-Norman Islander BN 2A-27, fabricat in 1977 la actualul RomaeroCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

34112 vizualizari

 • +48 (54 voturi)    
  Comment sters de user (Marţi, 21 ianuarie 2014, 11:41)

  polonyca [anonim]

  • +31 (37 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Marţi, 21 ianuarie 2014, 13:30)

   [anonim] i-a raspuns lui polonyca

   • +14 (14 voturi)    
    Hotnews vezi daca avionul era in raza a 4 relee! (Marţi, 21 ianuarie 2014, 14:53)

    dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui

    Cei de la Hotnews sa se intereseze daca locul unde a cazut avionul era in raza de actiune a 4 antene releu de emisie receptie, mai precis daca cel putin 4 antene au primit semnal de la mobilele celor cazuti cu avionul.

    Daca da, atunci softul Teamnet al lui Ghita ar fi trebuit sa localizeze telefoanele accidentatilor intr-o arie de maxim 0.25 km patrati, 500 x 500 metri.

    Daca erau mai putin de 4 antene precizia de localizare ar fi fost slaba.

    Detalii tehnice despre modul cum se face localizarea gasiti aici:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Multilateration
    • 0 (8 voturi)    
     GPS-ul de pe telefon nu afiseaza coordonatele!! (Marţi, 21 ianuarie 2014, 15:26)

     dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

     Din ce scrie aici:
     http://www.gandul.info/stiri/medicii-din-avionul-prabusit-au-fost-localizati-cu-ajutorul-google-maps-de-pe-telefonul-mobil-al-uneia-dintre-victime-11936318

     rezulta clar ca unul din cei accidentati a avut telefon cu GPS si isi vedea pe ecranul acestuia pozitia doar ca nu putea vedea Latitudinea si Longitudinea ci doar niste sate in jur pe harta.

     Este vina celor care au elaborat aplicatia GPS preinstlata pe telefon ca nu au prevazut-o si cu o facilitate de afisare a Latitudinii si Longitudinii care sunt foarte utile daca in zona unde esti harta este aproape alba.

     Mi-am scos telefonul din buzunar si am cautat 10 minute coordonatele mele GPS in aplicatia standard preinstalata. Nu le-am gasit!!
     • +9 (9 voturi)    
      <br> (Marţi, 21 ianuarie 2014, 16:27)

      alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

      Doctorul Zamfir a spus ca le-a dictat COORDONATELE GPS
      • -3 (5 voturi)    
       Zamfir a zis ca a dat "ceva coordonate" (Marţi, 21 ianuarie 2014, 17:37)

       dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

       Citat Radu Zamfir "am reusit sa trimit ceva coordonate, nu imi aduc aminte exact ce anume. Am smartphone care inregistreaza coordonatele."

       Nu spune ca a transmis Latitudinea si Longitudinea ci ceva date care puteau fi "vad un sat la dreapta si unul la stinga punctului unde ma aflu indicat de GPS pe harta. Satele se numesc (si a dat denumirile) "

       Repet, pe telefonul meu, folosind aplicatia GPS preinstalata nu pot sa-mi vad Latitudinea si Longitudinea ci doar pozitia, sub forma unui punct verde pe harta. Daca sunt in mijlocul cimpului vad doar un punct pe un fundal monocolor.
       • +11 (11 voturi)    
        Vorbind apolitic... (Marţi, 21 ianuarie 2014, 19:14)

        Impotriva prostiei din tara [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

        1. Un avion vechi de 45 de ani tinut intr-un hangar saptamani bune zboara in timp ce un avion ultraperformant recent achizitionat cu taieri de panglici sta intr-un hangar la Bacau pentru o piesa...
        2. Autoritatile sunt incapabile sa localizeze aeronava prabusita. In plin secol XXI si cu mobilul la ureche..
        3. Locul accidentului este descoperit de localnici (RESPECT!!!) si nu de autoritati, la 6 ore de la eveniment...
        4. Toata lumea se piteste, nimeni nu-si asuma nimic...
        5. E cea mai mare rusine nationala pe care o tara membra a Uniunii Europene o poata indura!
        6. PUNCT!
        • -1 (1 vot)    
         STS cu relee mobile putea localiza avionul cazut (Marţi, 21 ianuarie 2014, 20:00)

         dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

         Si totusi, prin metoda "Multilateration" ( http://en.wikipedia.org/wiki/Multilateration ) STS-ul putea localiza precis avionul cazut in celula GSM, de suprafata mare deja identificata, folosind o antena releu GSM mobila montata intr-o masina.

         Chiar daca in zona respectiva era o singura antena releu GSM, aducind inca una mobila de coordonate GPS cunoscute la orice moment de timp si care ar fi fost deplasata dintr-un loc in altul s-ar fi obtinut cele 4 delta t-uri (dintre mai multe pozitii ale antenei GSM mobile si antena fixa fata de mobilul doctorului Zamfir) cu ajutorul carora telefonul ar fi fost localizat cu precizie de ordinul sutelor de metri.
        • 0 (0 voturi)    
         varsta avionului? (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 11:01)

         cinic [utilizator] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

         dupa 5 ani dintr-un avion nu mai ramane decat placuta ce contine nr.de serie. Mai zboara azi avioane DC3 DAKOTA din WWII.
         De altfel putea sa cada si un avion modern.
         Problema este durata interventiei si "conflictul" intre datele furnizate de Vodafone (si doar TRANSMISE de STS) si cele date de dr.Zamfir.
       • +1 (3 voturi)    
        Mai uita-te odata (Marţi, 21 ianuarie 2014, 21:14)

        Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

        Sau ia-ti iPhone si-o sa vezi ca iti da coordinatele pana la secunde.
        Sau invata sa folosesti un smartphone.
        • -3 (3 voturi)    
         Am instalat o aplicatie separata GPS (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 0:12)

         dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

         Ca sa citesc Latitudinea si Longitudinea a trebuit sa instalez o aplicatie separata.
     • +3 (3 voturi)    
      eu am o banala camera foto, de 5 ani (Marţi, 21 ianuarie 2014, 20:01)

      IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

      care indica pe ecran coordonatele GPS si numarul de sateliti "prinsi"
      daramite un telefon pricopsit de acum...
     • +3 (5 voturi)    
      Ce vorbesti mai Cocosila? (Marţi, 21 ianuarie 2014, 21:12)

      Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

      Tu n-ai avut/nu ai smartphone??? Iphone-urile au standard app-ul Compass....care iti da coordinates unde te afli.
     • 0 (0 voturi)    
      iPhone? (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 10:58)

      cinic [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

      IpHone stie coordonate GPS. Celelalte smart-phone nu stiu.
      Intrebarea este cine a IGNORAT si de ce datele dr.Zamfir.?
      Sunt acestea inregistrate si unde este decizia de a fi respinse ca necredibile/insufieciente etc?
    • +13 (15 voturi)    
     Asta e teorie...... (Marţi, 21 ianuarie 2014, 16:59)

     CetateanulRoman [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

     anul trecut in Iulie am apelat 112 pt o urgenta medicala. Din motive de soc am dictat la tel o adresa gresita, la 600m distanta de locul unde ma aflam. Dupa 20 de minute am fost apelat de 112 si intrebat unde ma aflu si daca mentin alarmarea. Am reconfirmat. Au spus ca echipajul este acolo dar ca nu raspunde nimeni. Am realizat greseala mea atunci. Am corectat si apoi m-am straduit (si reusit) sa deschid usa. In 5 minute au fost la adresa reala. Primul lucru cind au venit m-au intrebat de ce am dat adresa gresit. Ma mutasem de curind, in bulletin aveam inca adresa aceea. Am explicat eroarea si I-am intrebat cum ramine cu identificarea automata cu o eroare de 5 m a pozitiei apelantului. Au ridicat din umeri si au continuat cu manevrele medicale. Parerea mea e ca sistemul lor nu face doi bani.
     • +10 (10 voturi)    
      PS: se intimpla in Bucuresti! (Marţi, 21 ianuarie 2014, 17:08)

      CetateanulRoman [utilizator] i-a raspuns lui CetateanulRoman

      si nu in vre-un cotlon uitat de tara. Cum totul s-a terminat cu o internare sigur exista inregistrat si la ei tot "evenimentul". Cu siguranta se stie ca "softul" nu face ce trebuie sau are erori - dar cine are curajul sa raporteze asta daca vrea sa isi pastreze slujba?
  • -10 (16 voturi)    
   Eu cred ca i-au gasit foarte repede! (Marţi, 21 ianuarie 2014, 13:31)

   dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui polonyca

   - Este ceata, zapada mare, te afli intr-o zona izolata, accidentata, greu accesibila in munti.

   - Coordonatele GPS nu le poti da din motive tehnice iar elicopterele de cautare nu zboara.

   - Poti vorbi la telefon, nu stii sa furnizezi nici un reper si esti localizat doar pe baza semnalului de mobil intr-o celula de citeva zeci de km patrati, ca mai mult nu se poate tehnic pentru zona nelocuita unde te afli.

   Cum sa fi gasit intr-o ora, doua pe o suprafata de citeva zeci de km patrati in conditiile de mai sus?!
   • +6 (10 voturi)    
    si Romatsa? (Marţi, 21 ianuarie 2014, 13:38)

    aka_ady [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

    Din cate am citit, Romatsa dispune de softuri ultra performante (ca pret poate), softuri pe baza carora este identificata cu precizie locatia unei eventuale prabusiri/aterizari fortate...
    • -2 (8 voturi)    
     Romatsa localiza avionul daca zbura (Marţi, 21 ianuarie 2014, 14:30)

     dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui aka_ady

     Romatsa poate localiza cu precizie mare un avion daca acesta zboara.

     In conditiile in care este prabusit si nu dispune de vreo radiobaliza de urgenta sau aceasta este nefunctionala, Romatsa nu are cum sa gaseasca aeronava.
     • +5 (5 voturi)    
      ..... (Marţi, 21 ianuarie 2014, 14:39)

      tirolez [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

      mda, si la ce mai foloseste? Daca tot e pentru situatii "light", poate nu merita sa se laude atat. Inca se putea MULT MULT mai rau, adica toti sa fie raniti atat de grav incat sa nu poata suna. Mureau clar. Au vorbit ore intregi la mobil si tot nu i-au gasit, daca aveau toti fracturi grave?
     • +5 (5 voturi)    
      pai (Marţi, 21 ianuarie 2014, 15:43)

      aka_ady [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

      eu am luat in calcul ca sicriul zburator avea respectiva baliza de radiolocatie...ca dehh..nu era deltaplan sau balon zburator :)
   • +1 (1 vot)    
    o camera cu infrarosii rezolva multe (Marţi, 21 ianuarie 2014, 20:04)

    IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

    chiar si pe ceata densa
   • +2 (2 voturi)    
    >>>>>>>>> (Marţi, 21 ianuarie 2014, 23:52)

    Invincible [utilizator] i-a raspuns lui dumitrica

    Tu esti penibil rau de tot.
  • +5 (5 voturi)    
   Metoda de localizare se numeste "Multilateration" (Marţi, 21 ianuarie 2014, 14:21)

   dumitrica [utilizator] i-a raspuns lui polonyca

   Metoda de localizare a telefoanelor mobile (fara GPS sau cu GPS inactiv) se numeste in engleza "Multilateration"

   Vezi explicatiile de aici:
   http://en.wikipedia.org/wiki/Multilateration

   Problema este ca ai nevoie de cel putin 4 antene de retransmisie in raza vizuala a unui mobil pentru a localiza telefonul cu precizie satisfacatoare.
   Cel mai probabil in zona unde s-a prabusit avionul nu erau 4 antene releu ci mai putine.

   Cum functioneaza aceasta "Multilateration":

   1) Mobilul din buzunarul celui accidentat transmite un semnal (fara ca accidentatul sa faca nimic). Este suficient ca serviciul 112 sa stie numarul de telefon al unei persoane si mobilul acesteia sa nu fie inchis.

   2) Antenele releu din zona primesc semnalul la intervale de timp diferite in functie de distanta la care se afla fata de mobilul accidentatului.

   3) Pe baza algoritmului descris la adresa de mai sus se poate calcula, din intirzierile delta t de receptie intre perechi de 2 relee, care este pozitia telefonului accidentatului.
  • +15 (15 voturi)    
   Basecu e de vina (Marţi, 21 ianuarie 2014, 15:56)

   giigi [utilizator] i-a raspuns lui polonyca

   Si intrebarea de rigoare: "E fericit acum"?!
   • +17 (17 voturi)    
    si ... (Marţi, 21 ianuarie 2014, 16:33)

    titiacs [utilizator] i-a raspuns lui giigi

    ai uitat de Boc si madam Udrea ! Iti vine sa crezi dar nemernic..., pardon "catindatul " la sefia TVR pe nume rares bogdanel , a spus clar ca Adrian Iovan era nevoit sa-si completeze veniturile deoarece "dictaura " base +boc i-a taiat pensia !? Ce mai conteaza ca din cit se pare , intreaga misiune se baza pe VOLUNTARIAT ! JOS DICTATURA ! Romani , mai aveti rabdare pina in Noiembrie si apoi vom zbura in siguranta pe aripile victoriei socialismului !
    • +2 (2 voturi)    
     De ce pana in Noiembrie - facem o petitie mestere (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 1:30)

     giigi [utilizator] i-a raspuns lui titiacs

     E clar ca e mana lui Base, n-a plecat el degeaba din tara, apropos, unde-i Pontache, care stie?
 • +30 (32 voturi)    
  asta devine interesant... (Marţi, 21 ianuarie 2014, 11:49)

  liviu_ [utilizator]

  totusi ma indoiesc ca o sa se schimbe ceva...
  daca ne descurcam atat de JALNIC intr-o situatie relativ simpla... ce masa o sa facem la un cutremur?! sau alte chestii mai nasoale?!?!?!?!
  de ce trebuie totdeauna sa moara oameni ca sa ne dam seama ca este ceva gresit?!
  • -6 (18 voturi)    
   STOP ISTERIEI ! (Marţi, 21 ianuarie 2014, 14:02)

   titiacs [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   - detectarea semnalului TELEFONIC se face raportat la releul de retransmisie care preia semnalul , rezulta ca STS si companiile de telefonie pot aproxima si la 10-20 de KILOMETRII O LOCATIE ( aici se cuvine un REMEMBER fata de isteria BUSOLA de acum vreo 10 ani , iata ca acum se foloseste aceasta aplicatie si ne plingem de erori, atunci ni se parea ca suntem supravegheati ).
   - detectarea GPS se face pe smartfonuri DOAR daca este activat serviciul , asta presupunind ca se vorbea de pe smart.Aici eroarea poate fi de max. 1/2 km.
   - detectarea aviatica dupa pierderea semnalului convorbirii cu turnurile de contol se face cu o eroare de 5-50 de kilometri functie de viteza de zbor si unghiul de coborire/picaj. ( dupa cit timp au fost gasite parti ale navetei Challenger ? si aia chiar avea sisteme ultraperformante de semnalizare si pozitionare).
   Exercitiu : presupunind un accident de orice fel sa zicem deasupra tunelului de pe Transfagarasan , ZIUA , VARA , ora 12,00 ( coordonate cunoscute ). In cit timp ajunge PRIMA salvare din Curtea de Arges sau Sibiu ? Raspuns : aproximativ 2 ORE !
   Revenind la cazul Apuseni-Iovan , sa se termine cu aceasta ISTERIE si vinatoare de vinovati. Ancheta tehnica va stabili conditiile de favorizare a ACCIDENTULUI. De aici in colo intram in zona lui "POATE CA" ! Poate ca puteau fi salvati toti ! Dar acest " poate"este extrem de relativ si doar autopsia va arata gravitatea leziunilor.
   • +3 (11 voturi)    
    Amice (Marţi, 21 ianuarie 2014, 15:03)

    Ciribanstula [utilizator] i-a raspuns lui titiacs

    Esti extrem de PROST INFORMAT!
    Locatia apelului se poate face in orice telefon nu neaparat in smartphone asa cum sustii!
    Nu se face localizarea pornind de la pozitia GPS a telefonului ci din triunghiularea intarzieilor aparute de la 3 statii de baza de telefonie mobila care este la fel de precisa cu cea gps!
    Din pacate NU CRED sa fi fost 3 statii de baza in zina cu acoperice ci mai putine
    Daca nu sint 3 puncte de masura aceasta masuratoare ramane undeva la ordinul zeci km probabilistici daca ar fi fost 3 te asigur ca eroarea de masuratoare era ~ 30 de cm!
    Cu cat sint mai multe antene de statii de baza cu atat mai buna este masuratoarea dar principial 3 sint suficiente!
    • 0 (8 voturi)    
     Dragule amic (Marţi, 21 ianuarie 2014, 15:48)

     titiacs [utilizator] i-a raspuns lui Ciribanstula

     EXTREM DE BINE "informat " iti recomand sa vorbesti cu cineva care lucreaza in domeniu !
     - mai citeste odata postarea mea dar si a ta si vezi ca faci mari confuzii intre paragrafe.
     - detectarea telefonului prin celule de telefonie e una iar GPS este altceva. Daca tu ai un telefon simplu ( soft GSM generatia unu sau doi ) iti "urez" sa-l folosesti in continuare cu GPS !!??
     - daca totusi ai un telefon smart ( sau ai pe cineva in apropiere ) foloseste ORICE aplicatie Maps si spune-mi cam la citi "centimetri " aproximatie te indica ! Sa fie cam 30-50 m ( asta inseamna 3000 cm ) ?
     - singur iti dai cu tesla-n cap cind spui aproximativ corect cum se face localizarea.
     TU CONTINUA ISTERIA ! Eu in prostia mea am lucrat 9 ani ( din 1997 ) la un operator de telefonie mobila si NU am nimic in plus de comentat. Tu reciteste postarea mea si vezi cam ce am vrut sa zic. TRAIASCA ISTERIA TV !
     • +4 (6 voturi)    
      AM inteles (Marţi, 21 ianuarie 2014, 16:49)

      Ciribanstula [utilizator] i-a raspuns lui titiacs

      ATOT Stiutorule!
      Nu stiu daca in avion erau smatphonuri
      Intamplator tot din 1997 pina azi lucrez in domeniu!
      Ma rog tu ai gasit alte perspective!
      Mi-a placut treaba aia cu tesla!
      Eu in principiu NU folosesc tesla dar probabil e cea mai la indemana ustensila pe care o ao tu in momentul de fata!
      E pur si simplu treaba ta!
      Daca tot ai lucrat in domeniu poate stii care e marja de eroare in cazul unei triunghiulari corecte in principiu daca nu iti aduci aminte este undeva in jurul valorii cm in cazul frecventei de 1800 de mh si 900 mhz frecventa retelei operatorului de telefonie mobila! deci pina in 10 cm
      Ma rog la tine tehnologia a evoluat si s-a iventat si MAPS!
      La mine nu eu am ramas acolo la 1997!
      NU am de unde sa stiu daca erau smartphonuri in avion!
      Daca ar fi existat 3 BTSuri in zona probabil ca triunghiularea se facea si ii caseau mai repede si nu murea nimeni!
      Ma bucur ca ai reusit totusi sa imi dai dreptate ca stiu care e procedura prin care se face localizarea!
      E un lucru mare sa recunosti ca mai stiu si altii nu numai tu!
      Multa sanatate si multa bafta cu MAPSu!
      Apropo e de la Google sau de la Apple?
      Sanatate!
      Eu ziceam una si nu aveam nimic neaparat cu tine era numai o parere!
      Sincer imi pare rau daca te-am jignit cu ceva!
      Nu a fost intentionat!
      Eu nu folosesc TESLA ca unealta pentru mine e numai numele unui savant!
      :)
      • -1 (3 voturi)    
       Punctual... (Marţi, 21 ianuarie 2014, 17:55)

       titiacs [utilizator] i-a raspuns lui Ciribanstula

       1) "a-ti da cu tesla in cap sau dupa caz, boase" este un vechi proverb " chinezesc " inca netradus de romanul Goethe.
       2) nu vrei sa jignesti dar o faci. in ceea ce priveste datul cu parerea , da ai dreptate , este sport national si se vede din postarile isterice.
       3) daca lucrezi in domeniu poate imi spui cite celule sunt in Apuseni , desi singur recunosti ca mai multe celule inseamna precizie mai mare. Ma refer la celule de telefonie , nu la celule de haiduci.
       4) citind si concluziile medicilor legisti din alte articole te vei apropia de concluzia pe care am vrut sa o trag in postarea mea. Sau ca sa-ti "traduc ", vroiam sa spun ca si in cazul in care aterizau in curtea unui dispensar satesc din virf de munte se prea poate ca leziunile sa fie de natura sa le cauzeze moartea. Crede-ma , doare rau cind cazi "de sus " si mai ales in conditii de iarna , intr-un loc izolat , la lasarea serii. OAMENII s-au straduit cum au putut si sa nu-i blamam ca au ajuns cu doua -trei ore mai tirziu.
       FINAL - DA, puteau sa ajunga probail mai repede, DA, posibil sa poata intervenii primar ( la fata locului ) si probabil sa mai salveze o viata. Astea sunt doar IPOTEZE ,dar NIMENI nu garanta asta. Intrebarea e : cui foloseste ISTERIA ? Ba ala, ba ala , ba celalat e de vina!Sau cine-stie, poate faptul ca 3 celule dau o precizie de 10 cm ii va invia pe morti ( insist sa te verifici cu GPS , sa vezi ce eroare da, trebuie doar sa te uiti pe ecranul telefonului ) Isterie placuta in continuare.PUNCT !
       • 0 (2 voturi)    
        AHA (Marţi, 21 ianuarie 2014, 18:30)

        Ciribanstula [utilizator] i-a raspuns lui titiacs

        Acum am inteles!
        Esi bun taica!
        PS
        Te rog eu frumos sa gasesti un medic sa incerci sa vezi ce faci cu isteria!
        In toata postarea mea NU am facut nici o referire la isterie nici pro nici conta!
        Din modul in care scrii cred ca singurul isteric esti tu!
        Drept pentru care asa cum spunea prietenul tau romanul Goethe din satul romanesc Frankfurt pe Main CEL MAI DESTEPT CEDEAZA drept pentru care accept ca trebuie sa pun si eu punct! NU are rost sa ma complic sa mai scriu!
        Multa sanatate prietene!
        Eu nu sustineam decat un punct de vedere NICI pro Nici Contra !
        Sincer nu cred ca iti face bine sa te enervezi din pricina mea!
        Nu aduce nimic bun!
        Am recunoscut ca AI DREPTATE! NU aveam nici macar cea mai mica indoiala ca te inseli! Altfel NU iti raspundeam !
        Multa Bafta si da-o cu MAPS u inainte !
        La telefonul meu informatia e preluata direct din satelit ! Asa ca eroarea este exact 3 cm!
        Multa bafta!Ia-ti si tu un abonament de la alt operator si o sa vezi!
        Daca iti prezinta cineva un punct de vedere te jigneste?
        Primul care folosea o unealta cu nume de savant ai fost TU!
        Daca precizia era mai buna poate ii gaseau mai repede (in reformulare)
        Eu nu am zis nimic care poate fi interpretat drept jignire! Restul NU ma mai intereseaza !
        Ocupa-te tu de isteria de la TV ca eu am treaba!

        Multe salutari! Si poti considera subiectul INCHIS
       • +1 (3 voturi)    
        hihihi amuzant (Marţi, 21 ianuarie 2014, 19:04)

        corbul109 [utilizator] i-a raspuns lui titiacs

        alo nea specialistu..... recunosti ca nu prea sunt celule gsm in apuseni dar ii tot dai inainte cu folositul Maps pentru a determina pozitia. Cred ca ar trebui sa iesi din confortul Bucurestiului si sa incerci inainte de a da lectii. Sau macar stai acasa la caldurica, dezactiveaza in minunea ta de smartphone conexiunea wifi, conexiunea 3G(ramai pe internet mobil antic, ca in apuseni) si incearca sa deschizi MAPS. Dupa ce reusesti si vezi si cat timp ti-a luat tot exercitiul mai discutam...
        • +1 (1 vot)    
         o mica confuzie (Marţi, 21 ianuarie 2014, 20:16)

         IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui corbul109

         pozitionarea prin 3 statii se face si cu telefon destept si cu orice raie, pentru ca triangulatia o face softul retelei telefonice in functie de intirzierea semnalului radio din celule., aidoma aparatului GPS ce "citeste" intirzierea semnalului de la cel putin 3 sateliti si pace pozitionarea dupa soft, pe cind pozitionarea cu o singura statie este posibila daca ai un smartfone cu GPS integrat, acesta face pozitionarea pe hartile din soft si fie transmite el coordonatele, fie le transmiti tu, "manual".
        • +1 (1 vot)    
         corbu, corbu ,... roger (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 10:22)

         titiacs [utilizator] i-a raspuns lui corbul109

         baietas de pe unde-i fi tu,daca nu stii sa citesti un text las-o asa.Bai, pai eu tocmai asta sustineam si articolele de pe Hotnews ma confirma :
         - in Apuseni sunt PUTINE celule si este greu sa faci o localizare precisa fie chiar de ordinul metrilor.
         - exemplul MAPS l-am dat tocmai ca sa vezi ca-ti da o eroare de 30-50 m , o localizare prin SATELIT.
         - e greu sa-ti dau lectii , mai ales de citire si logica.
         -CEL MAI IMPORTANT MESAJ era acela ca si avind o pozitionare exacta este foarte greu sa ajungi acolo in conditiile date ( ceata , noapte , zona izolata , munte ) ! Dupa cum rezulta si din declaratii : coordonatele existau, NU exista COORDONARE iar ISU Cluj si Alba isi pasau raspunderea, in absenta unui comandament central.
         Corbu , corbu ... roger ?
     • 0 (2 voturi)    
      Daca faceau o investitie minima (Marţi, 21 ianuarie 2014, 16:58)

      Ciribanstula [utilizator] i-a raspuns lui titiacs

      Nu stateu la mana lu nea operatoru din Romania si aveau acoperire prin satelit in loc de echipamentul ala cu decriptare la Moscova!
      aici e doar un exeplu de la un alt operator nu neaparat din Romania dar cu acoperire inclusiv in Romania si ii gaseau extrem de repede ca sa nu zic brusc!
      http://www.youtube.com/watch?v=NwfTmkA0eEQ

      Si nu e publicitate mascata e doar un exemplu!
      Nu criptare la Moscova nu operator National Nu BTS nu echipament terestru simplu si rapid access prin satelit direct!
 • +31 (35 voturi)    
  Furt pe fata (Marţi, 21 ianuarie 2014, 12:02)

  Chiar_Io [utilizator]

  Sute de milioane de euro s-au cheltuit pe tot felul de softuri dar tot cu creionul si hartia se lucreaza.
  Bani furati!!!
  • +1 (1 vot)    
   Chireac stie cum, de unde si de ce... (Marţi, 21 ianuarie 2014, 20:17)

   IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui Chiar_Io

   .
 • +29 (35 voturi)    
  Romatza, Romatza, Romatza (Marţi, 21 ianuarie 2014, 12:08)

  bancher [utilizator]

  sunt satul de Romatza si de avantajele de-a dreptul nesimtite pe care le au angajatii acestei regii.
  Voi nu stiti, dar ei au cele mai mari salarii din Romania, mai mari decat la orice banca sau regie de stat...primesti prima de instalare cand te angajezi, prime peste prime, bonusuri peste bonusuri, li se suprta chiria sau ratele la banci...Romatza nu varsa nimci ca impozit la stat pt ca tot profitul se duce in retehnologizare (de fapt o parte spre angajati), lor nu li s-a redus salariul cu 25% cum a fost la ceilalti bugetari, si acum ce aflam? Aflam ca au cumparat soft de la firma lui Sebastian Ghita...aparatura care nu a functionat, si au murit oameni....
  Pai domnilor, in acest caz va paste puscaria. Pt faptul ca aveti salarii de 10 ori mai mari decat media pe economie v-as ierta, (pt ca asa e omul, se lupta sa traiasca mai bine), dar pt faptul ca mor oameni din neglijenta dvs, eu nu v-as ierta. E inadmisibil sa dai 415 000 euro pe un soft de coordonare a operatiunilor de salvare, si pe oameni sa ii gaseasca satenii si sa ii care in paturi in sat, pt ca salvatorii umblau cu harti turistice la ei...
  • 0 (8 voturi)    
   precizare (Marţi, 21 ianuarie 2014, 13:04)

   Aquariuss [utilizator] i-a raspuns lui bancher

   Probabil nu stii ca Romatsa realizeaza venituri considerabile din serviciile de dirijare a aeronavelor ce survoleaza Romania iar organizatia internationala ce tuteleaza aceasta activitate a conditionat aceste plati ca de ele sa bemeficieze Romatsa cu angajatii ei altfel cai de navigatie aeriana se mai gasesc si nu e musai sa treaca pe la noi ! Acum ca ei in dotarea initiala au beneficiat de aparatura platita de statul roman si de personal scolarizat deasemenea de statul roman e o alta poveste insa la chestia cu banii cel putin acum situatia e putin mai complicata !
   • +7 (9 voturi)    
    daca ai stii ce bogatie este la (Marţi, 21 ianuarie 2014, 14:36)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui Aquariuss

    sediul Romatsa, si de ce avantaje se bucura salariatii ei, nu stiu daca ai mai gandi asa.
    Plus ca dirijeaza traficul pe deasupra Romaniei, si nu pe deasupra altor tari, deci ar trebui sa primeasca si statul ceva.
    Ma rog, pe mine, asa cum am spus mai sus, nu salariile lor m-au deranjat, (traim in capitalism si fiecare e platit dupa cati bani aduce in companie), ci faptul ca au cheltuit din banul public pe un soft neperformant, doar pt ca era cumparat de la Sebastian Ghita.
  • 0 (0 voturi)    
   reguli sau zbierete? (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 11:06)

   cinic [utilizator] i-a raspuns lui bancher

   Romatsa are organigrama si salarii DICTATE de Eurocenter. Daca renunti la filiere poti sa dai salariile pe care le vrei tu si vei si performanta pe masura.
 • +27 (33 voturi)    
  din pacate (Marţi, 21 ianuarie 2014, 12:16)

  aka_ady [utilizator]

  au murit 2 oameni...si cred ca vinovat va fi declarat pilotul decedat...asa se procedeaza in ro...in acest tip de accidente vina este data pe cel de la mansa sau volan...nimeni nu va mai spune/scrie nimik ca acest sicriu cu aripi este foarte vechi, ca i-a expirat perioada de zbor, etc... deja seful de la Smurd s-a spalat pe maini legat de avionul cel nou, avion ce sta in hangar pe motiv de piesa lipsa (la inventar)...se impart zeci de milioane de euro primarilor USL dar nu se gasesc doua trei milioane pt achizitionarea unor avioane performante pt acest tip de misiuni..din pacate traim in ro si asta ne mananca tot timpul...
  • +2 (8 voturi)    
   te rog eu (Marţi, 21 ianuarie 2014, 13:02)

   Vlad C [anonim] i-a raspuns lui aka_ady

   Nu mai cita din ala, nici macar parafrazand.

   M-am abtinut cu greu sa-ti dau minus, chiar daca in rest ai dreptate.
   • 0 (4 voturi)    
    si eu.. (Marţi, 21 ianuarie 2014, 13:43)

    aka_ady [utilizator] i-a raspuns lui Vlad C

    pana si eu am incercat (dar din pacate nu am reusit), sa nu-ti dau un minus pt postarea de mai sus... nu am inteles sincer, cum sa ma citez pe mine :)... poate imi explici tu?
  • +6 (6 voturi)    
   Adrian Iovan i-a salvat pe toti (Marţi, 21 ianuarie 2014, 17:12)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui aka_ady

   Sa nu uitam ca avionul avea un motor oprit in momentul prabusirii, si doar Iovan a reusit sa il tina cat de cat in aer, sa nu se izbeasca cu totul de pamant si sa explodeze.
   El a murit dupa 2 ore de inima, rusine celor ce nu au ajuns la timp.
 • +15 (17 voturi)    
  adică... (Marţi, 21 ianuarie 2014, 12:19)

  barbu007 [utilizator]

  ... ori echipamentele erau proaste, ori s-a decis târziu să fie utilizate. de aceea dădea din colţ în colţ RTV?
  • +11 (13 voturi)    
   daaaaaaaaaaaa (Marţi, 21 ianuarie 2014, 12:33)

   ggna [utilizator] i-a raspuns lui barbu007

   toti erau innebuniti ca de ce nu sunt gasiti si rtv dadea prognoza de cum scapa becali din puscarie! cu invitati cu tot!
   • -2 (4 voturi)    
    pilotul Adrian Iovan si un medic rezident .... (Marţi, 21 ianuarie 2014, 13:26)

    catalinn [utilizator] i-a raspuns lui ggna

    Macar sa fii scris ..un'' cu ltere mari.
 • +4 (10 voturi)    
  Comment sters de user (Marţi, 21 ianuarie 2014, 12:26)

  polonyca [anonim]

 • +8 (10 voturi)    
  Dar SRI ? (Marţi, 21 ianuarie 2014, 12:35)

  Ciobanul Bucur [utilizator]

  Aseara un secretar de stat de la MAI a spus la A3 ca responsabil pentru localizarea aeronavei ar fi SRI. Asta a oferit haitei de la A3 prilejul de a se dezlantui impotriva SRI.
  Cine trebuia sa localizeze aeronava cazuta?
 • +15 (17 voturi)    
  nesimtitii (Marţi, 21 ianuarie 2014, 12:46)

  ..13 [utilizator]

  Romania a fost obligata de UE sa faca localizarea in regim real.

  Uite cum fac nesimtitii localizarea.
  Vai de mama lor!

  Cand este de luat banii - tot inainte, cand trebuie sa raspunzi pentru prorpiile prostii - mereu pas!

  Romania - tara bananiera!

  LA REVEDERE!
  • 0 (0 voturi)    
   era bine daca era bananiera (Miercuri, 22 ianuarie 2014, 11:16)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   acolo este soare, pui o oglinda in soare si elicopterul de salvare te gaseste imediat. O oglinda care refeecta razele soareleui se vede de la distante mari, si e mai sigura decat sistemele indformatice de 450 000 euro de la Romatsa, care nu functioneaza.
 • +11 (13 voturi)    
  Licitatii la ISU (Marţi, 21 ianuarie 2014, 12:50)

  Connye [utilizator]

  Teamnet sunt marii bastani ai licitatiilor pentru astfel de sisteme (managementul situatiilor de urgenta) iar dupa asa zisa implementare conta doar factura sa fie incasata iar clientul sa puna semnatura pe pv de receptie. In caz ca pierdeau licitatia atunci o anulau (avand un lobby politic foarte puternic) si totul se relua la momentul potrivit (cu cheitele potrivite plasate strategic in caietele de sarcini).
 • -2 (12 voturi)    
  2009 (Marţi, 21 ianuarie 2014, 13:00)

  Codruta N [utilizator]

  In anul 2009, ROMATSA era plina de pedisti (inclusiv "reciclati" pe shestache, de pe la alte institutii unde nu fusesera buni de nimic) - e VINE cunoscuta ca "vaca de muls" pentru "clienti politici" >:

  Mai trebuie sa zic ceva? hellooo.... 2009 !!!
 • +1 (13 voturi)    
  insinuare sau o stire cu non-sens (Marţi, 21 ianuarie 2014, 13:00)

  goto [utilizator]

  Nu asa se pune problema in cazul software-ului decat daca se vrea sa se insinueze ceva. NU sunt un fun al fostului patron al firmei si nici un sustinator al USL.
  Dar ar fi interesant de stiut cum a fost testat si cum a fost folosit pina acum acest program. Si de asemenea care au fost cerintele pe care le-a facut statul cand a fost cerut softul, si cat la suta din aceste cerinte au fost implementate si cum. Si cat si cum a fost testat de catre client (statul in acest caz) inainte de receptie.
  Se spune ca un soft este prost daca nu indeplineste cerintele cerute de client, nu numai dupa modul de functionare in situatii reale. De exemplu daca ceri sa iti faca un soft de condus masina pe autostrada si tu il folosesti pe masini off-road nu e vina celui care a facut softul ci celui care a facut cerinta, Sau daca cerintele au fost facute corect dar au fost implementate doar 75% si clientul a acceptat acest lucru atunci e si clientul de vina.
  Deci acest articol nu se vrea decat sa inflameze spiritele pt ca nu spune nimic concret. Daca se doreste informarea corecta a publicului se mergea pe o investigare serioasa.
  PS: oare niciunul din cei 7 sau avionul nu aveau un sistem cu gps? ca mai toate telefoanele au asa ceva acum; unul din supravietuitori ar fi putut folosi informatiile de pe un astfel de dispozitiv pt a indica coordonatele celor care ii cautau.
 • +8 (10 voturi)    
  Mda (Marţi, 21 ianuarie 2014, 13:07)

  Miscarea Focul Dacic [utilizator]

  Cand banul orbeste omul incet, incet, il transforma intr-un monstru. Si din astia sunt tot mai multi in tara asta. Multi ar trebui sa plateasca scump pentru jaful asta globalizat din Romania. Si vor plati.
  • +4 (4 voturi)    
   .... (Marţi, 21 ianuarie 2014, 14:40)

   tirolez [utilizator] i-a raspuns lui Miscarea Focul Dacic

   crezi? stai ca vor sari sa-ti spuna ca esti basist, metoda perfecta de inchis gura oricui are ceva de comentat.
 • +7 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 21 ianuarie 2014, 13:12)

  [anonim]

 • +8 (12 voturi)    
  once upon a time -infringement for RO (Marţi, 21 ianuarie 2014, 13:14)

  ..13 [utilizator]

  Ro a fost pusa la colt de catre UE pentru proaspata implementare a serviciului 112 - incapacitatea de a localiza apelurile!

  Serviciul 112 a fost introdus in Ro in 2006 - daca nu ma insel.

  Luand in considerare ca nu localiza apelurile RO a fost ulterior obligata de UE - a intrat in procedura de infringement - pe vremea guvernului tariceanu, care vorbea si nu facea nimic fara sa lucreze putin pe la spate cu PSD-ul - si uite acum cat de bine functioneaza acest serviciu de alerta!!!

  1. Deci este vorba despre INCAPACITATEA GUVERNULUI TARICEANU de a gestiona o situatie, relativ usoara, pentru RO!

  Mare rusine!

  Nu mai vorbim de prostia legata de faptul ca pe langa planul de zbor pilotul primeste si weather forecast in zona pe care urmeaza sa o survoleze...

  2. Oare a avut pilotul, pe langa planul de zbor si weather forecast???

  Mai departe: Oare nu era in permanenta sub supraveghere - sa se stie cu oarecare aproximatie - pe unde zboara aeronava???

  3. Deci atunci de ce s-a facut localizarea la plesneala???

  Daca a existat comunicarea cu turnul de control cu aeronava pana ce aceasta a atins 2000 m, de ce mai vorbim acum prostii legate de localizarea aeronavei????

  CONCLUZIE:
  Ori suntem prosti ori facem pe prostii,,,

  PS Prostia vine din istoria romanilor - nu este numai o vina a zilelor de astazi, ci ni se trage din istoria relativ recenta.

  a. Oare nu ne putem apuca serios de o treaba si sa o ducem cu bine pana la sfarsit?

  b. oare nu putem sa invatam ca sa ne debarasam de prostie?
 • +20 (22 voturi)    
  Hai sa fim seriosi.... (Marţi, 21 ianuarie 2014, 13:15)

  minus [utilizator]

  In Apuseni nu sunt destule antene.
  Ironia sortii face ca, pentru a fi localizat, semnalul de pe telefonul tau trebuie sa fie vazut de 3 antene (de fapt "celule").

  Ati dat milioane pe echipamente, dar ati uitat de antene.
  Acum dati fuga la Antena 3 sa va plangeti de Basescu...
  Dictatorul, draga domnule, nu a cumparat antene!
  • +2 (4 voturi)    
   de fapt (Marţi, 21 ianuarie 2014, 14:16)

   gazpefoc [utilizator] i-a raspuns lui minus

   ca sa fim corecti, doar de doua antene. ma gandesc ca atunci cand acordat licentele pentru telefonie, statul nu a impus si instalarea unui numar minim de antene pentru acoperire nationala.
   • +1 (1 vot)    
    Nu (Marţi, 21 ianuarie 2014, 18:01)

    Ciribanstula [utilizator] i-a raspuns lui gazpefoc

    De asta se ocupa operatorul
    Ala care ofera 98% acoperire!

    Sic sau sughitz!
    98%
    spune tot!
    :)
 • -7 (17 voturi)    
  E plin forumul de specialisti... (Marţi, 21 ianuarie 2014, 13:42)

  bogdan1477 [utilizator]

  Ce treaba are softul ala cu accidentul. Apelurile la 112 au fost localizate. Nu ca as fi fan Ghita sau Romatsa, dar problema de localizare aici nu a fost de software, ci de faptul ca prin reteaua mobila localizarea s-a facut cu eroare foarte mare pentru ca a apelul a fost detectat de o singura celula GSM, deci putea fi oriunde in raza acesteia de actiune, iar pe GPS nu au fost gasiti suficienti sateliti incit sa poata fi localizati cu precizie.

  Accidentul ala s-a intimplat din cauza navei vechi de 45 de ani, a pilotului care s-a aventurat la o misiune riscanta avand in vedere aparatul si conditiile meteo. Iar localizarea putea fi facuta doar daca avionul ar fi fost echipat cu vrun sistem GPS mai puternic (poate) sau macar cu un sistem de avertizare cu rachete de semnalizare sau ceva de genul asta.

  Sodtul de localizare a apelului la 112 n-are nici o legatura cu cele de mai sus, oricit ar fi Ghita de ticalos.
  • +10 (12 voturi)    
   Ma tu omul lui Ghita? (Marţi, 21 ianuarie 2014, 14:57)

   alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

   Ma tu esti omul lui Ghita?

   N-auzi ca Team Net (Ghita & comp) a facut

   pentru STS un soft de rahat de milioane de euro

   care cica localiza orice apel la 112

   "in 5s cu o eroare de 2 m"


   Au fost trei apeluri de la Epava la 112

   (medicii raniti au sunat)


   Chiar nu ti rusine de cei morti , sa spui ca localizarea "a fost ok" ?


  • +1 (1 vot)    
   pai... (Marţi, 21 ianuarie 2014, 15:04)

   gab0iu [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

   teoretic, orice aeronava ar trebui sa fie echipata standard cu un kit pentru astfel de situatii, kit care sa contina un radar transponder, o baliza radio personalizata( transmite indicativul navei la activare) si rachete de semnalizare, echipament pe care echipajul trebuie sa stie sa-l foloseasca...din ce am inteles din alte discutii, radio-baliza se activeaza automat la impactul cu solul, deci, hmmm...
  • 0 (0 voturi)    
   coane, tu stii ce-i aventura? (Marţi, 21 ianuarie 2014, 20:28)

   IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

   Cum poti sa spui ca Iovan s-a aventurat pe vremea aia?
   Era o necesitate, prelevare de organe care nu asteapta, iar oamenii erau voluntari, nu turisti ca Ponta la Sarmisegetuza.
 • +5 (9 voturi)    
  se impun demisii (Marţi, 21 ianuarie 2014, 13:55)

  Dodel540 [utilizator]

  Se impun demisii in lant la MAI, MAPN, Romatsa si STS. Ce bine ca sunt alegeri in acest an.
  • +2 (2 voturi)    
   Mai civilizat (Marţi, 21 ianuarie 2014, 18:03)

   Ciribanstula [utilizator] i-a raspuns lui Dodel540

   Ar trebui sa fie DEMITERI!
   Ca de demisii de onoare eu unul sint super satul!
   Pacat ca au murit OAMENI!
 • +1 (3 voturi)    
  Made in Romanian (Marţi, 21 ianuarie 2014, 14:21)

  doctorhousegod [utilizator]

  Demisiaaaaaaaaaaaaaaaa sefului STS.Rusine dl ing. Opris Marcel....Rusine dl Radu Stroe
 • -2 (4 voturi)    
  Nici unul din pasageri nu avea SMARTPHONE? (Marţi, 21 ianuarie 2014, 15:06)

  Flacau [utilizator]

  Sa inlaturam putin problema desitatii celulelor GSM, orice telefon modern are chip GPS, capabil sa obtina coordonatele terestre cu o precizie de cativa metri fara sa necesite semnal GSM.

  In orice aplicatie de harti, google maps sau maps de la apple se pot vedea coordonatele, de ce nu au fost transmise echipelor de salvare?

  Se puteau trimite coordonatele prin SMS, VOCE chiar nimeni nu avea smartphone, erau oameni cu facultate.

  Cand esti intr-o situatie de acest gen trebuie sa te gandesti la toate posibilitatile de-ati face cunoscuta pozitia.
  • 0 (0 voturi)    
   mai mult (Marţi, 21 ianuarie 2014, 15:54)

   gazpefoc [utilizator] i-a raspuns lui Flacau

   daca activezi functia de "location sharing", pot vedea si prietenii unde esti tu pe harta. insa avand in vedere ca era ceata poate localizarea GPS nu a functionat.
  • +2 (2 voturi)    
   GPS vs Smartphone (Marţi, 21 ianuarie 2014, 16:11)

   aka_ady [utilizator] i-a raspuns lui Flacau

   1. Chiar daca ai un Smartphone cu modul A-GPS asta nu inseamna ca poti obtine coordonatele terestre. Mai trebuie sa ai si ceva acces la un numar de cel putin 3 sateliti GPS (pt triangulatie). Modulele A-GPS instalate pe smartphone-uri sunt extrem de slabute, respectiv din zona in care s-a produs accidentul era extrem de dificil sa poti primii aceste date.
   2. Telefoanele Smartphone mai pot detecta coordonate terestre si prin sistem GSM, triangulatia semnalului dintre cel putin 3 relee GSM aflate in zona. Alt ghinion, din cate am inteles in apropiere se gaseau doar doua relee GSM Vodafone...
   3. Teoretic acest avion civil trebuia sa dispuna de o baliza de radiolocatie. Aceasta baliza trebuia sa se activeze la impact si sa transmita semnal de radiolocatie continuu catre un dispecerat (STS, Romatsa, etc). De ce nu a avut sau nu a functionat aceasta baliza este un mister.
   • +2 (2 voturi)    
    GPS si A-GPS (Marţi, 21 ianuarie 2014, 16:54)

    Flacau [utilizator] i-a raspuns lui aka_ady

    A-GPS ajuta chipul de GPS (inclus in telefoane) sa faca mai rapid localizarea, daca nu este semnal GSM chipul GPS se descurca singur, dar dureaza mai mult(cateva minute) pana face o localizare precisa.

    Eu personal folosesc GPS de pe telefon (fara cartela) fara probleme de prin 2006 si nu mi se intampla sa nu faca localizarea.

    Posibil totusi sa fi fost niste conditii meteo deosebite care au influentat receptionarea semnalului de la sateliti.

    In orice caz, a fost incompetenta pe toate planurile.
 • +1 (1 vot)    
  Cine face localizarea ? (Marţi, 21 ianuarie 2014, 17:11)

  a62 [utilizator]

  Cine face localizarea ? Numai STS ul , pe baza informatiilor furnizate de societatile de telefonie mobila ? Ministerul Apararii si SRI ul au tehnica necesara localizarii unui semnal telefonic .
  Lipseste coordonarea intre institutii . Nu are cine sa o faca .
 • +7 (7 voturi)    
  Cine (Marţi, 21 ianuarie 2014, 17:16)

  zizi_m [utilizator]

  lucreaza in domeniu stie cine e Teamnet: o adunatura din zona Siveco, Totalsoft si altii ai caror bani nu se fac pe calitatea produselor ci pe relatiile patronilor cu statul.

  Cel putin aia de la Siveco si Totalsoft nu s-au bagat pana acum pe zone din astea unde prorcariile lor pot duce la pierderea de vieti omenesti.
 • +7 (7 voturi)    
  SOFTUL SPAGII NATIONALE (Marţi, 21 ianuarie 2014, 17:21)

  Bokila [utilizator]

  La un asemenea furnizor de spagi...pardon ...softuri inutilizabile, nu e de mirare ca STS nu a reclamat nicio problema...prietenul plagiatorului furnizeaza pe fartie absolut orice dar de functionat ....sa fim seriosi
 • +1 (3 voturi)    
  ce mai bat campii unii... (Marţi, 21 ianuarie 2014, 17:30)

  manis [utilizator]

  STS-ul nu are nici o vina in problema, daca ne raportam la ce stie sa faca: sa asculte telefoane si sa dea internet in buricul oraselor.
  In rest e o mare branza si e un ZERO.
  Si asta pt ca se bazeaza doar pe ce pot sa dea cu subsemnatul, operatorii de telcom care sunt obligati sa le dea informatii.
  ... si daca operatorii nu au acoperire... PA si PUSI la toti, nu au nici o importanta softurile de milioane pt ca toate se bazeaza pe ce varsa operatorii.
  Deci, problema nu e acolo: sunt varza, nu ai ce sa le ceri. Singura lor vina e ca se dau mari dar ei sunt mici si cei care ar trebui sa-ajute sa fie asa cum trebuie se ocupa cu altele si se fac ca nu stiu.
  VINA apartine doar celor carora le partine apartul de zbor ca nu l-au dotat cu un sistem de localizare banal, prin satelit, asa cum fac firmele serioase care-si supravegheaza pana si un banal autoturism.
  Si cica de prin 2016 toti producatorii auto vor fi obligati sa doteze masinile cu sisteme de localizare in caz de accident. Din pacate, tot prin retelele de telefonie mobila.
  Cat priveste resturl prostiilor cu localizarea prin smartphone din acele conditii, se bat campii mai tare ca la gradinita.
  Sa-l vad eu pe ala picat din cer cu avionul, pe burta sau pe jos, terminat fizic si psihic, sub niste copaci plini de umezeala si sub un plafon de nori si ceata cum o sa gaseasca macar un satelit care sa-i dea un semnal... cat despre localizare, e o poveste...
 • +5 (5 voturi)    
  Bani pt padurari (Marţi, 21 ianuarie 2014, 17:33)

  unualibro [utilizator]

  Moama ce de bani aruncati.... Cu banii astia instruiam 100.000 de padurari.
 • +4 (4 voturi)    
  incompetente (Marţi, 21 ianuarie 2014, 18:03)

  DanIonBalau [utilizator]

  Lasand la o parte, toata isteria cu localizarea, dupa parerea mea inadmisibila (in cel mai rau caz si cu un singur bts poti localiza terminalul pe un cerc in jurul acestuia - si faci intersectie cu traiectoria avionului cand l-ai vazut pe radar ultima data, ca sa nu mai zic ca atunci cand vine vorba de apel la 112, nu mai conteaza al carui operator e bts-ul):

  1. Nu inteleg de ce, intr-o astfel de situatie, elicopeterele IAR de la Campia Turzii (ce puii mei fac alea acolo, ne pazesc de unguri, austrieci si nemti???) nu au fost ridicate de la sol? Ar fi ajuns in zona in 20 de minute.
  2. Cat costa o camera video cu temoviziune (sa se cumpere din banii dati de consiliile locale pentru catedrala reintregirii neamului)?
  3. De ce avionul ala nu avea niste amarate de rachete de semnalizare?
 • +2 (2 voturi)    
  Ce mai vem nevie de servicii? (Marţi, 21 ianuarie 2014, 18:46)

  drona [utilizator]

  Sa ne dotam cu padurari,ne costa mai putin,sunt eficienti,salveza vieti si nu fac politica.Nu?
 • +3 (3 voturi)    
  Avion prăbușit, primul raport oficial! (Marţi, 21 ianuarie 2014, 18:57)

  PSD-erbedeul [utilizator]

  Avion prăbușit, primul raport oficial!
  http://a1.ro/news/social/avion-prabusit-primul-raport-oficial-id301782.html
  http://static.sursazilei.ro/wp-content/uploads/2014/01/Raport_cronologie_ROMATSA.pdf
 • +3 (3 voturi)    
  sa nu uitam (Marţi, 21 ianuarie 2014, 19:09)

  Crop [utilizator]

  Sa le multumeasca cineva sateniilor ca au ajuns cat au putut de repede.
 • +2 (2 voturi)    
  softuri/mofturi (Marţi, 21 ianuarie 2014, 19:11)

  tzepes [utilizator]

  Pai nea Ghitza Pristanda "sa nu mananca "gura lui ceva ?
  Asta e Romania penalilor !
 • +1 (1 vot)    
  Bizar. (Marţi, 21 ianuarie 2014, 19:23)

  Azra [utilizator]

  Chestia asta este o cacofonie din care nu se intelege absolut nimic!!
 • +2 (2 voturi)    
  ISU (Marţi, 21 ianuarie 2014, 19:37)

  liviusmaximus [utilizator]

  1) presupunand ca tehnic era imposibil sa-i localizeze (cam stupid, avand in vedere ca se stia cand au trecut de sibiu, in ce directie, cu ce viteza, etc, plus telefoanele din avion, etc). ISU are responsabili locali la primarie. probabil platiti. de ce nu au fost alertati mai repede ? localnicii au plecat singuri ptr ca au aflat de la stiri ! si au pierdut astfel 3 ore. CINE DEMISIONEAZA ?
  2) vinovatii de la Romatsa se vor afla, atunci cand se va vedea ca acest avion nu avea dotarile necesare.
  3) un singur avion medical si ala inchiriat de la scoala intr-o tara care a produs avioane in 3 orase diferite ?
  4) nu era mai bine sa cumpere ponta avion pt spitale si nu pt guvern asa cum a decis la finalul anului trecut ? nu era nevoie de avion VIP, doar functional si dotat la zi.
  5) ISU trebuie reformat in totalitate. sunt buni doar de dat amenzi la imm-uri ? ce vor face la un cutremur de 7 grade ? ce vor face spitalele in astfel de situatie ? ce s-ar intampla daca am avea un accident la cernavoda ?
  Este preferabil sa completam acest sistem ISU cu unul pe baza de VOLUNTARIAT (finantat din donatii si sponsorizari vs. scutiri de impozite), decat unul de stat. de stat degeaba.
  asadar, acest accident nefericit ne arata ca politicienii s-au pierdut in razboaie inutile, risipesc banii in nestire, dar ne lasa cu fundul in zapada atunci cand e nevoie mai mare . Indiferent de culoarea sau optiunile politice, PROTESTATI ! Suntem mintiti si umiliti de 25 de ani ! se cearta zilnic pt cai verzi pe pereti, iar noi platim si murim ca prostii.
 • +3 (3 voturi)    
  Solicitare de informatii (Marţi, 21 ianuarie 2014, 19:37)

  _tudor_ [utilizator]

  In virtutea dreptului de acces la informatii publice Care este dotarea cu personal a "Centrului de coordonare pentru operatiuni de cautare si salvare in caz de dezastre aviatice".
  Care este bugetul anual al acestui centru?
  Unde putem gasi dreclaratiile de interese si valoarea veniturilor salariale ale personalului acestui centru?
 • +1 (1 vot)    
  minciuni (Marţi, 21 ianuarie 2014, 19:46)

  Cobra_Ro [utilizator]

  Guvernantii o sa faca tot ce pot sa acopere mediatic ticalosia lor.....Presupun ca vor lansa noi subiecte care sa distraga atentia....si vor spune ca Basescu este de vina.
  Vinovati sunt derbedeii pusi pe functii politic aia de tip''auto''.adicalafel de inteligeni ca Stroie si Dusa
 • 0 (0 voturi)    
  Incredibil!!! (Marţi, 21 ianuarie 2014, 20:28)

  AlinBarna [utilizator]

  Era o cursa aeriana monitorizata si al carei traseu era cunoscut la perfectie! Ce se intampla daca erau teroristi?
  Cum e posibil asa ceva?

  http://alinbarna.wordpress.com/2014/01/21/cum-se-moare-cu-zile-in-romania/


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by