Firma 2K Telecom, controlata de fratele mogulului Sebastian Ghita, si Vodafone vor furniza timp de trei ani servicii de comunicatii pentru toate unitatile Ministerului de Interne (M.A.I). Contractul in valoare de 47,6 milioane de lei (peste 10,5 milioane de euro) a fost castigat prin licitatie deschisa si atribuit in 21 ianuarie 2014, potrivit datelor din Sistemul electronic de Achizitii Publice (SEAP). Cu o luna in urma, pe 23 decembrie 2013, Teamnet International, o alta firma apropiata omului de afaceri Sebastian Ghita, a castigat un contract de aproape 50 milioane de euro cu Agentia de Cadastru pentru digitalizarea cartilor funciare din noua judete.

  • UPDATE: Vodafone arata intr-un comunicat ca este vorba de un contract-cadru, dar competitia continua pentru castigarea finala a contractului. 2K Telecom sustine ca articolul este o "minciuna" si anunta ca ne va actiona in instanta. MAI nu a furnizat nici o explicatie. Vezi aici pe larg informatiile

Datele din SEAP arata ca 2K Telecom si Vodafone sunt firmele care au castigat contractul cu MAI pentru furnizarea de servicii de comunicatii VPN (Virtual Private Network), contract atribuit in data de 21.01.2014. In acelasi anunt, se precizeaza ca acest contract "nu poate fi subcontractat".

Pe de alta parte, datele din SEAP referitoare la participantii la aceasta procedura de achizitii publice indica faptul ca s-au depus doua oferte: Una din partea 2K Telecom, avand subcontractanti pe Romtelecom, UPC, Orange si RCS&RDS, iar cea de-a doua din partea Vodafone. (vezi documentul atasat).

Cu o luna in urma, respectiv in data de 23 decembrie 2013, Teamnet International, o alta firma apropiata omului de afaceri Sebastian Ghita, a castigat un contract de aproape 50 milioane de euro cu Agentia de Cadastru pentru digitalizarea cartilor funciare din noua judete, potrivit ZF.

Oferta Teamnet International a fost depusa in consortiu cu XOR IT Systems si Free Dreams, precum si Star Storage si Intrasoft International.

La licitatie au mai depus oferte UTI Grup si Romanian Soft Company, conform datelor din SEAP.

Contractul, care include trei loturi, presupune crearea unei baze de date digitale din cartile funciare pe hartie ce exista la oficiile ANCPI din judetele Alba, Arad, Bihor, Bistrita-Nasaud, Brasov, Caras-Severin, Harghita, Mures si Timis. Contractul va fi finantat din fonduri de la bugetul de stat si presupune digitalizarea unui numar de aproximativ 46 milioane de carti funciare.

Actionarii 2K Telecom si Teamnet International

2K Telecom este controlata de Alexandru Ghita - 67,12% (fratele omului de afaceri Sebastian Ghita), Vasile Domente - 8,05% (unchiul lui Sebastian Ghita) si Vasile Radu - 24,83%. La sfarsitul anului trecut, compania a avut o cifra de afaceri de 59,9 milioane lei.

Potrivit ZF, Teamnet a fost infiintata de deputatul PSD si omul de afaceri Sebastian Ghita, ca parte a grupului de firme Asesoft, alaturi de Iulian Stanciu. Ghita a anuntat in luna august a anului 2012 ca si-a vandut toate actiunile detinute la firmele de IT&C, inclusiv la Teamnet.

TeamNet International nu mai face parte din grupul Asesoft (fondat de Sebastian Ghita) din septembrie 2011, conform unor declaratii facute in luna aprilie 2013 pentru HotNews.ro de catre reprezentantii acestei companii.

Structura actionariatului TeamNet International, asa cum se regaseste la Registrul Comertului, este detaliata mai jos:

Persoane juridice:

Fintech Investment LTD - 49,91% din actiuni (companie de nationalitate britanica, cu sediul in 7 Welbeck Stret W1G 9YE, Londra, Marea Britanie, inregistrata la Registrul Societatilor din regatul Unit sub nr. 7537689, reprezentata de Padiu Bogdan)

TNI Stock invest - 2,16% din actiuni

Persoane fizice:

Stan George-Mihail - 8,75%

Padiu Bogdan - 15,81%

Hoinarescu Florin - 2%

Nanau Lucian - 2%

Doana Ana-Maria - 0,16%

Popa Dumitru-Marius - 0,16%

Tranca Constantin-Marius - 0,25%

Vasile Diana - 0,25%

Avramescu Roxana - 0,16%

Albu Delia-Roxana - 0,16%

Tataru Silviu-Daniel - 0,25%

Juganaru Laura-Mihaela - 0,16%

Cucosel Bogdan-Nicolae - 0,16%

Trascu Ion-Ovidiu - 8,75%

Nedelcu Radu-Bogdan - 8,75%

Stalea Cezar-Florin - 0,16%

TeamNet furnizeaza servicii de implementare de solutii informatice (software, hardware, comunicatii), consultanta IT, dezvoltare si implementare de solutii software, mentenanta si suport post-implementare. Printre clienti se numara companii private, ministere, agentii de stat si alte autoritati publice.

UPDATE 1(Marti, 28 ianuarie, ora 13:03) Contactati de HotNews.ro, oficialii Vodafone Romania au transmis marti urmatoarea precizare:

  • "Pentru contractul de servicii de telecomunicatii destinate Ministerului Afacerilor Interne, Vodafone Romania concureaza cu 2K Telecom si subcontractantii acestuia (Romtelecom, UPC Romania, Orange Romania si RCS-RDS). Potrivit contractelor cadru semnate in urma licitatiei, atat cu Vodafone, cat si cu 2K Telecom, cele doua companii vor depune oferte individuale pentru fiecare unitate/institutie subordonata MAI. Desemnarea castigatorului, fie 2K Telecom, fie Vodafone Romania, urmeaza sa fie facuta in urma competitiei intre aceste doua companii. Vodafone face aceste precizari pentru o corecta informare a publicului", au mai explicat acestia. 
  • UPDATE2  Raspunsul 2K Telecom la solicitarea HotNews.ro

Marti, 28 ianuarie 2014, HotNews.ro a adresat intrebari catre Vodafone si 2K Telecom in legatura cu anuntul de atribuire din SEAP. Solicitarea catre 2K Telecom a fost transmisa pe adresa office@2ktelecom.ro la ora 12:15. Mentionam ca in cursul zilei de marti am incercat sa-l contactam telefonic si prin SMS si pe Alexandru Ghita, actionarul majoritar al 2K Telecom si frate cu omul de afaceri Sebastian Ghita, insa acesta nu a raspuns apelurilor reporterului HotNews.ro.

  • Iata mai jos, solicitarea adresata pe mail catre 2K Telecom (marti, 12:15):

Buna ziua,

In data de 25.01.2014 in SEAP este publicata informatia ca MAI a atribuit in data de 21.01.2014 catre 2K Telecom si Vodafone un contract cadru de servicii servicii comunicatii VPN pentru toate unitatile Ministerului Afacerilor Interne (M.A.I) pentru perioada 01.03.2014 – 28.02.2017. Anuntul de atribuire al contractului are numarul: 143835/25.01.2014, iar anuntul de participare are numarul: 146739 / 24.09.2013.

Am dat stire aici.

In anuntul de atribuire se mentioneaza ca acest contract nu poate fi subcontractat. Pe de alta parte, datele din SEAP arata faptul ca la aceasta procedura au depus oferte 2K Telecom si Vodafone, insa in cazul 2K Telecom sunt si subcontractanti pe: Romtelecom, UPC, Orange si RCS&RDS

Intrebari:

1. Care este explicatia pentru care in cadrul acestui contract au fost depuse 2 oferte separate si ambele au fost declarate castigatoare?

2. Care este explicatia pentru care oferta 2K Telecom apare ca avand subcontractanti pe Romtelecom, UPC, Orange si RCS&RDS, iar in anuntul de atribuire se mentioneaza ca acest contract nu poate f subcontractat? Este legal?

3. 2K Telecom a castigat singura sau in consortiu cu celelalte firme acest contract?

4. Cat va implementa 2K Telecom si cat Vodafone din acest contract?

Ar fi utile niste raspunsuri cat de repede se poate,

Multumesc anticipat,

  • La aceasta solicitare am primit urmatorul raspuns venit din partea lui Alex Ghita (marti 16:50):

"Articolul publicat ieri e o minciuna.

2k va va actiona in instanta.

Multumesc,".

Datele din SEAP arata ca acest acord cadru putea fi incheiat cu maxim 4 operatori economici. Contactati in cursul zilei de marti, 28 ianuarie, oficialii 2K Telecom nu au oferit inca un punct de vedere oficial.