Procurorii DNA au dispus efectuarea urmarii penale fata de Medves Istvan Lucian, acuzat ca in perioada ianuarie-aprilie 2010, cand era director al Directiei Sisteme Informatice (DSI) in cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), ar fi intocmit o serie de acte intr-o procedura de achizitie de servicii de mentenanta si suport tehnic, in urma careia s-a produs un prejudiciu in sarcina CNAS si caselor judetene in valoare de peste 150.000 euro, precum si un avantaj patrimonial in favoarea Siveco Romania.

Iata mai jos comunicatul DNA transmis miercuri, 5 februarie 2014:

"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus efectuarea urmaririi penale fata MEDVES ISTVAN LUCIAN, la data faptelor director al Directiei Sisteme Informatice (DSI) in cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), sub aspectul savarsirii unei tentative la infractiunea de abuz in serviciu in forma continuata (2 acte materiale) si o infractiune de abuz in serviciu.

In cauza exista date si probe din care rezulta indicii rezonabile potrivit carora, in perioada ianuarie-aprilie 2010, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a organizat procedura de achizitie pentru 'servicii de mentenanta si suport tehnic pentru sistem ERP' (aplicatie informatica de management a resurselor). Licentele de exploatare a sistemului ERP fusesera achizitionate de la SC SIVECO ROMANIA SA in perioada 2003-2007.

Procedura de achizitie a serviciilor de mentenanta din anul 2010 a fost initiata in trei randuri, intrucat in primele doua cazuri actele efectuate au fost anulate pe motiv de oferta neconforma, fapt constatat de comisia de negociere in primul caz, respectiv opinia defavorabila exprimata de reprezentantul Ministerului Finantelor in cel de-al doilea.

Prin aceasta procedura s-au achizitionat mentenanta si suport tehnic pentru toate licentele detinute la nivelul CNAS si a caselor judetene, respectiv pentru un numar de 1.296 licente, fara a se tine seama de faptul ca nu toate aceste licente erau utilizate. Or, din datele obtinute pana in prezent, a rezultat ca cel putin 268 de licente nu erau utilizate, astfel ca, prin achizitia de mentenanta si suport tehnic pentru acestea s-a produs un prejudiciu in sarcina CNAS si caselor judetene in valoare de peste 150.000 euro, precum si un avantaj patrimonial in favoarea SC SIVECO ROMANIA SA.

Concret, in calitate de director al Directiei Sisteme Informatice (DSI) in cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), suspectul Medves Istvan Lucian a intocmit o serie de acte in cadrul procedurii de achizitie desfasurata in perioada ianuarie-aprilie 2010 prin care se prevedea achizitia de mentenanta si suport tehnic pentru un numar mai mare de licente decat cele utilizate efectiv si, la data de 29.04.2010, a semnat Acordul cadru prin care, de asemenea, se prevedea achizitia de mentenanta si suport tehnic pentru un numar mai mare de licente decat cele utilizate efectiv, ceea ce a dus la crearea prejudiciului sus mentionat.

In primele doua cazuri, actele de procedura au fost anulate, insa in al treilea caz, procedura a fost finalizata, achizitionandu-se mentenanta si pentru licente neutilizate la nivelul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si a Caselor judetene.

La data de 5 februarie 2014, suspectului MEDVES ISTVAN LUCIAN i s-au prezentat acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 10 alin. 3 Cod de procedura penala.

In cauza se efectueaza urmarirea penala si fata de o alta persoana, pentru acelasi tip de infractiuni, careia, pana in acest moment nu i-au fost aduse la cunostinta invinuirile. Raportat la acest din urma aspect, precizam ca, atunci cand imprejurarile vor permite, vom fi in masura sa oferim detalii suplimentare.

Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Comunicatul DNA nu precizeaza daca suspectul Lucian Medves mai ocupa in prezent aceasta functie in cadrul CNAS. HotNews.ro nu a reusit pana acum sa-i contacteze pe oficialii CNAS.

Datele de pe site-ul CNAS arata insa ca cel putin la data de 15 noiembrie 2013, Lucian Medves ocupa aceeasi functie de director al Direcţiei Sisteme Informatice (DSI) în cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).