Nokia a prezentat luni in cadrul Congresului mondial de tehnologie mobila din Barcelona, primele sale smartphone-uri pe care ruleaza sistemul de operare Android, la preturi incepand de la 89 euro (fara taxe si subventii), cu cateva saptamani inainte de asteptata finalizare a tranzactiei de 7 miliarde dolari prin care Microsoft va prelua divizia de terminale mobile a Nokia, scrie Wall Street Journal.

Nokia-X-Dual-SIMFoto: Nokia

Potrivit Wall Street Journal, inginerii Nokia lucrau la noua linie de terminale Nokia X, bazate pe sistemul de operare Google/Android, inainte de anuntul facut in luna septembrie de gigantul IT Microsoft privind preluarea diviziei de terminale mobile a Nokia. In 2011, Nokia a ales un parteneriat cu Microsoft pentru a pune Windows Phone pe terminalele sale, in locul unui parteneriat cu Google, al carui sistem de operare Android rula pe majoritatea terminalelor producatorilor rivali precum Samsung.

La 89 de euro (excluzand subventiile operatorilor si alte taxe), Nokia X va fi atractiv ca pret in piete precum India, Indonezia si Rusia. Celelalte doua terminale, Nokia X+ si XL, vor fi puse in vanzare la preturi incepand de la 99 euro si 109 euro.

La nivel global, sistemul de operare Android rula pe 80% din smnartphone-urile vandute anul trecut. In India, spre exemplu, Android detine peste 90% din piata smartphone-urilor.

O problema continua pentru Nokia a fost aceea ca sistemul de operare mobil Windows Phone necesita hardware mai scump si de aici lipsa terminalelor la preturi de 100 de dolari.

In privinta specificatiilor tehnice, Nokia X dispune de un procesor Qualcomm dual-core de 1 GHz, are un ecran de 4 inch si nu se poate conecta la retelele mobile de generatia a 4-a (4G/LTE).

  • "Piata smartphone-urilor accesibile ca pret creste de patru ori mai repede decat piata globala a smartphone-urilor si aici intra in scena Nokia X", a declarat Timo Toikkanen, seful diviziei mobile a Nokia.

Gama Nokia X nu ofera acces la magazinul de aplicatii Android Google Play, ci la aplicatii Android care se vor gasi in Nokia Store, iar interfata de utilizare este bazata pe tile-uri, inspirata de gama Lumia pe care ruleaza Windows Phone.

Conform informatiilor Nokia, toate dispozitivele vin echipate cu Fastlane, un ecran care permite utilizatorilor sa comute mai usor intre aplicatiile lor preferate. Utilizatorii pot accesa aplicatii din Nokia Store, peste 12 magazine de aplicatii terte si prin sideloading. De asemenea, dispozitivele ofera experiente marca Nokia precum HERE Maps gratuit online si offline, navigatie pas-cu-pas cu HERE Drive si Nokia MixRadio pentru streaming de muzica si playlist-uri descarcabile. Toate dispozitivele au preincarcate o serie de aplicatii si jocuri terte.

Familia Nokia X este, de asemenea, o introducere accesibila in lumea serviciilor Microsoft populare, oferind stocare gratuita in cloud prin OneDrive. In anumite piete, la achizitionarea unui smartphone din gama Nokia X, utilizatorii vor primi o luna de abonament Skype Unlimited World, ideal pentru apeluri internationale catre retele fixe din peste 60 de tari si catre retele mobile din 8 tari.

Nokia X, are un ecran IPS capacitiv de 4 inchi si camera de 3MP. Nokia X+ este optimizat pentru multimedia enthusiasts, care se pot bucura de si mai multe jocuri, continut video, muzica si fotografii datorita memoriei si stocarii extinse. Nokia X si X+ vor fi disponibile in verde aprins, rosu aprins, cyan, galben, alb si negru. Nokia XL, al treilea dispozitiv din gama, are un ecran de 5 inchi, cu camera frontala de 2MP- ideala pentru apeluri video Skype - si o camera principala de 5MP cu autofocus si blit. Nokia XL va fi disponibil in culorile verde aprins, portocaliu, cyan, galben, negru si alb. Intreaga familie Nokia X este echipata cu procesoare Qualcomm Snapdragon dual core si ofera suport pentru Dual SIM, permitand utilizatorilor sa comute intre cartelele SIM pentru a obtine tarife mai bune.

Nokia X va fi disponibil imediat, la un pret de pornire de 89 de euro, in regiunea Asia-Pacific, Europa, India, America Latina, Orientul Mijlociu si Africa. Nokia X+ si Nokia XL sunt planificate sa fie lansate in aceste piete incepand din trimestrul al doilea, la pretul de 99 de euro si, respectiv, 109 de euro.