​Posta Romana estimeaza ca va incheia acest an cu un profit de 10,4 milioane lei si cu 27.000 de angajati, in scadere cu 451 de salariati fata de sfarsitul anului trecut, potrivit datelor din bugetul de venituri si cheltuieli pe 2014 publicat saptamana trecuta in Monitorul Oficial. Contactat de HotNews.ro in legatura cu aceasta reducere de personal estimata pentru 2014, purtatorul de cuvant al Postei a precizat ca anual, in medie, parasesc Posta Romana circa 1.000 de salariati (pensionari, demisii, desfaceri de contract de munca etc.), iar inlocuirea acestora se realizeaza in functie de necesitatile operationale.

Indicatori de personal in Posta RomanaFoto: Captura Monitorul Oficial

In bugetul de venituri si cheltuieli aferent anului 2014, Posta Romana prognozeaza ca numarul mediu de salariati din 2014 va fi de 25.350 angajati.

In legatura cu aceasta cifra, Dan Dumitrescu, purtatorul de cuvant al Postei Romane, a spus: "numarul mediu de salariati total (25.350) reprezinta media aritmetica simpla rezultata din suma efectivelor zilnice de personal activ (prezent la locul de munca)".

In acelasi document, Posta estimeaza ca la sfarsitul anului 2014 va avea venituri in valoare de peste 1,194 milioane lei si cheltuieli de 1,183 milioane lei. Profitul va fi de peste 10,42 milioane lei.

Pe motivul restabilirii echilibrului intre volumul de prestatii postale si a numarului de angajati, compania a concediat 3650 de angajati in perioada 18-23 august 2013. La finalul anului trecut, Posta avea 27.451 de angajati. In luna ianuarie din acest an, cand conducerea Postei a facut public numarul de angajati de la sfarsitului anului 2013, nu a oferit detalii si in privinta rezultatelor financiare de sfarsit de an, in conditiile in care compania asteapta sa vada ce costuri va avea cu obligatia de a presta serviciul postal universal:

"Rezultatele financiare aferente intregului an vor fi consolidate dupa evaluarea si compensarea de catre Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a costului net, rezultat din obligatia Postei Romane privind prestarea Serviciului Postal Universal. La nivel european cota de compensare estimata variaza intre 2,2% si 6,5% din cifra de afaceri anuala a operatorilor postali desemnati ca Furnizori de Serviciu Postal Universal", se arata in comunicatul companiei din data de 22 ianuarie 2014.

Posta Romana a incheiat anul 2012 cu o pierdere neta de peste 52 milioane lei si un numar mediu de 31.046 salariati.