Ministerul pentru Societatea Informationala a anuntat marti ca, in data de 28 februarie 2014, a semnat impreuna cu reprezentantii consortiului format din SSIF Swiss Capital S.A. (lider de consortiu), UBS Limited, Musat si Asociatii SPARL si BT Securities contractul pentru servicii de consultanta in procesul de finalizare a privatizarii Romtelecom, unde statul detine 45,99% din actiuni. Obligatiile consultantului constau in furnizarea de servicii de consultanta, elaborarea si implementarea strategiei de privatizare si propunerea metodei de privatizare, iar termenul stabilit pentru realizarea acestor servicii este 11 august 2014, cu precizarea ca acest termen poate fi prelungit, in functie de circumstante. Consultantul va castiga 2,085% din profitul brut obtinut din vanzarea tuturor sau a unei parti a actiunilor Romtelecom, iar daca tranzactia actiunilor detinute de stat nu se realizeaza consultantul nu primeste nimic.

Sediul RomtelecomFoto: Hotnews

Negocierile pentru incheierea contractului au fost initiate dupa ce, in data de 18 decembrie 2013, Comisia de evaluare si selectare a consultantului pentru finalizarea privatizarii Romtelecom din cadrul Ministerului pentru Societatea Informationala a incheiat analiza ofertelor depuse pentru servicii de consultanta pentru privatizarea Romtelecom. Demersurile de finalizare a privatizarii Romtelecom au fost declansate in baza Hotararii Guvernului 513/2013 pentru modificarea Hotararii Guvernului 727/2005 privind unele masuri pentru finalizarea privatizarii SC Romtelecom SA.

Obligatiile contractuale ale consultantului constau in furnizarea de servicii de consultanta (acordarea de asistenta specializata, inclusiv asistenta juridica, in procesul de finalizare a privatizarii SC Romtelecom SA, pe tot parcursul procesului de privatizare, elaborarea tuturor documentelor si efectuarea tuturor masurilor a caror necesitate apare pe parcursul procesului de privatizare, inclusiv cele care au menirea de a optimiza procesul de privatizare (achizitii, vanzari active, divizari, fuziuni, conversie etc.), elaborarea si implementarea strategiei de privatizare si propunerea metodei de privatizare. Scopul acestor demersuri il reprezinta vanzarea actiunilor pe care Statul Roman le detine la SC Romtelecom SA, in conditii de profitabilitate maxima.

Pretul contractului este format dintr-o componenta fixa in valoare de zero lei si o componenta variabila reprezentand 2,085% din profitul brut obtinut din vanzarea tuturor sau a unei parti a actiunilor, care include toate taxele si impozitele prevazute de legislatia in vigoare, inclusiv TVA. In cazul in care tranzactia actiunilor detinute de Statul Roman la SC Romtelecom SA nu se realizeaza, componenta variabila a contractului nu trebuie achitata.

Termenul stabilit pentru realizarea serviciilor contractuale este 11 august 2014, cu precizarea ca acest termen poate fi prelungit, in functie de circumstante. Garantia de buna executie a contractului este in cuantum de 5.000.000 lei (scrisoare de garantie bancara de buna executie) si este nevoie a fi platita in maximum 7 zile de la data semnarii contractului. Contractul expira la data de 31 decembrie 2014, termen care poate fi scurtat sau prelungit prin acordul partilor.

Informatii suplimentare:

Anuntul de cerere de oferta pentru servicii de consultanta in vederea vanzarii pachetului minoritar de actiuni pe care MSI il detine la S.C. Romtelecom S.A. a fost publicat pe 7 octombrie 2013 in presa nationala si internationala. Termenul initial pentru depunerea ofertelor a fost 7 noiembrie, dar a fost prelungit pana pe 21 noiembrie la solicitarea potentialilor ofertanti. Ofertele au putut fi depuse dupa achizitionarea cererii de oferta contra sumei de 10.000 euro.

Ofertantii au trebuit sa dovedeasca ca au participat in ultimii 10 ani, in calitate de consultant al guvernelor/ministerelor/altor autoritati publice din Romania sau la nivel international, in cadrul unor proiecte de privatizare la companii de stat cu o cifra de afaceri de cel putin 2,5 miliarde de lei la momentul demararii procesului de privatizare sau au finalizat in ultimii 10 ani cel putin un contract de consultanta a guvernelor/ministerelor altor autoritati publice din Romania sau la nivel international, in cadrul unor proiecte de privatizare cu o valoare de cel putin 1,3 miliarde de lei la companii de stat sau au participat in ultimii 5 ani in calitate de consultant in investitii financiare pe piata de capital sau vanzari de pachete de actiuni, cumulate in mediul privat, in valoare de cel putin 500 milioane de lei, conform criteriilor stabilite de catre minister.

Cele doua consortii care au depus oferte au fost: consortiul format din SSIF SWISS CAPITAL SA, UBS Limited (Marea Britanie), Musat & Asociatii S.p.a.r.l. si BT Securities SA; subcontractori: Hogan Lovells, Banca Transilvania SA, KPMG Advisory SRL si consortiul format din DEUTSCHE BANK AG (Londra, Marea Britanie) si Raiffeisen Capital & Investment SA; subcontractor: Clifford Chance Badea.

Oferta consortiului format din Deutsche Bank AG si Raiffeisen Capital &Investment, a fost descalificata, nefiind depuse toate documentele solicitate in Cererea de Oferta. Astfel, in conformitate cu prevederile din Cererea de oferta, oferta tehnica si oferta financiara a consortiului format din Deutsche Bank AG si Raiffeisen Capital & Investment SA nu au mai fost analizate.

In data de 18 decembrie 2013, Comisia de evaluare si selectare a consultantului pentru finalizarea privatizarii Romtelecom din cadrul Ministerului pentru Societatea Informationala (MSI) a finalizat procedura de selectie desemnand castigator consortiul format din SSIF Swiss Capital S.A., UBS Limited, Musat si Asociatii SPARL si BT Securities S.A.