Ce a declarat Dan Nica, la final de mandat la sefia Ministerului Pentru Societatea Informationala, cu privire la portalul eRomania (n.a contractul eRomania 2 implementat de Omnilogic):
- "eRomania 2 este un proiect pe care din fericire am reusit sa-l finalizam in niste conditii nu foarte placute pentru noi. Va aduc aminte ca in luna mai 2012 cand am preluat mandatul circa 65% din contract era platita. Eram in fata unui contract care numai de precizie nu putem sa spunem ca se bucura si fata de care a fost o lipsa totala de comunicare din partea Ministerului timp de un an si jumatate.
- Am incercat sa vedem care e situatia, mi-am dat seama ca sunt multe probleme cu un contract in termeni atat de generali si am cerut firmei Deloitte sa faca un audit si sa vina cu un set de recomandari astfel incat acest proiect sa fie finalizat. Optiunea cealalta de a fi anulat insemna pierderea tuturor banilor platiti pana atunci. Ar fi fost o pierdere uriasa pentru bugetul de stat.
- Si atunci l-am finalizat si vreau sa va spun ca este extrem de putin cunoscut si utilizat. Are extrem de multe instrumente si facilitati, care vin in sprijinul autoritatilor publice. Putina lume stie ca datorita lui eRomania 2 pe care noi ministerul am inceput sa-l folosim in diverse proiecte, o institutie publica poate nu mai are nevoie sa-si mai tina singure site-urile web.
- Secretarul general din MSI, Adrian Kalapis, a trimis scrisori de prezentare a facilitatilor acestui portal la toate institutiile publice si consilii judetene si prefecturi, deoarece capacitatea pe care o are acest sistem este foarte mare si este pacat ca cineva in Romania sa mai investeasca bani in ceva atata vreme cat acele facilitati se afla in sistem.
- Ultimul lucru va fi sa trimitem si tuturor primariilor astfel de scrisori astfel incat diseminarea acestor informatii sa fie una corespunzatoare.
- 100.000 de atacuri cibernetice au avut loc fara succes asupra portalului eRomania in cele peste doua luni de cand se afla in faza de testare publica. Am facut un audit de securitate extrem de serios al acestui sistem si a stat in picioare.
- De asemenea, el aflandu-se in faza de testare, la inceputul lui aprilie vom vedea care sunt concluziile si primim pana atunci tot felul de observatii pe care unele le vom lua in consideratie.
Intrebat cat de pertinente au fost observatiile primite de la specialistii din piata, Dan Nica a spus:
- "In general in ultima perioada au aparut foarte multi specialisti in tot felul de domenii. Noi le spunem tuturor ca e foarte important ce spun. Ca s-ar putea sa aiba dreptate. Daca nu au dreptate nu e nici o problema ca am verificat si am constatat lucrul asta. Dar daca ei ar fi avut dreptate si noi nu am fi verificat ar fi fost un lucru foarte grav. Cam asta e filosofia noastra".
Intrebati in ce proiecte a fost deja implicat portalul eRomania, Adrian Kalapis a declarat:
- "In urma discutiilor purtate de reprezentantii ministerului cu oficialii Bancii Mondiale si ai Comisiei Europene, s-a solicitat realizarea unui portal care sa integreze proiectele de PKI, portalul IMM-urilor, PCU (Punctul de Contact Unic) si One Stop Shop. Fara costuri a fost realizata o pagina de portal in portalul eRomania. Se numeste solutii pentru mediul de business. aceasta activitate va continua. Am primit deja din partea institutiilor publice la care am trimis scrisori de prezentare a portalului eRomania persoane nominalizate pe care le vom instrui si vor primi drepturi de administrare a paginilor din portal. De asemenea a fost constituit un comitet director pt ca orice proiect de asemenea amploare are nevoie sa traiasca dupa ce va fi lansat pe piata si este supravegheat in permanenta de un grup tehnic operativ.
- Infrastructura hard si soft a eRomania poate suporta peste cinci milioane de utilizatori inregistrati si peste 50.000 de utilizatori simultan. Noi acum trebuie sa punem in valoare aceasta investitie si sa fie un instrument la dispozitia institutiilor publice".
Pentru detalii despre lansarea in testare publica si facilitatile eRomania cititi ci:
La sfarsitul lunii ianuarie din acest an, trei experti au realizat un raport de audit al eRomania, raportandu-se la niste criterii deja dezvoltate pentru evaluarea de site-uri, iar feedback-ul extrem de negativ a fost transmis Ministerului condus la acea vreme de Dan Nica.
Pentru detalii citeste si: eRomania - 8 milioane de euro pierdute
Unul, da?
Defalcate pe 2 luni ... se cheamă "trafic".
ma bucur ca avem si oameni competenti, ati reusit sa blocati accesul tuturor curiosilor nepoftiti...
de fiecare daca cand l-am accesat, dadea erori 404 sau 500
daca reusiti sa blocati si robotii motoarelor de cautare sa-l indexeze ( sunt f periculosi) ar fi perfect,,, e ceea ce mai lipseste
e romania aia are asseturile pe dropbox la viteza cu care merge. tutoriale video e de geniu.
ce nu inteleg domnii, este ca romania are hackeri foarte competenti si care nu au nevoie de 8 milioane de euroi ca sa ia datele dintr-un site facut pe genunchi cu o jumlă si un maps, ca de obicei.
datele din spatele siteului sunt prea importante ca sa facem un proiect in care se aloca mai putini bani ca cea mai mica "parte"
serios acum, dati banii unor spitale si lasati aberatiile online.
dupa rezilierea contractelor cu Microsoft,? Vom trece la placute de ardezie si raboj sau ne aduceti ceva tehnologie Huawei, de la pretenii lui pontalasu, probabil de la ei provine conflictul cu Microsoft, ori nu va-au dat spaga. Poate ne spune DNA
12 milioane de euro in ce? Ca pe acest site mai mult de 100-200 de Euro nu aveti cum sa platiti.
Orice programator care se uita in sursa va va trimite o flegma intre ochi cand vede ce este acolo.
În privința capacității, rezistă la cel mult 100 de utilizatori simultan, pe încercate... are cineva de la OMNILOGIC curaj să facem un test?