Michel Combes, seful grupului Alcatel-Lucent, a avut marti o intalnire cu premierul Victor Ponta, cu ocazia primei sale vizite in Romania. "Vreau sa prezentam importanta Romaniei pentru Alcatel Lucent, dorinta de a continua investitiile si angajarile in aceasta tara si dorinta de a fi siguri ca putem fi parte la diferite licitatii demarate de Guvern sau de alte parti, fara sa avem cereri specifice", a declarat pentru HotNews.ro Michel Combes inainte de intalnirea cu Victor Ponta. Anul trecut, Combes a demarat un plan de redresare financiara, in urma caruia 15.000 de angajati vor fi concediati la nivel global, dar in Romania planurile sunt de a creste numarul angajatilor, a spus acesta.

Michel Combes, CEO Alcatel LucentFoto: Alcatel Lucent

Intrebat daca este la curent cu faptul ca Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) a semnat un Memorandum de intelegere cu chinezii de la Huawei in care se mentioneaza ca statul "vine in intampinarea Huawei" in vederea participarii la constructia unor sisteme IT critice, precum Sistemul de informatii si comunicatii nationale, Reteaua nationala de banda larga si Sistemul de monitorizare si supraveghere a traficului, Michel Combes a declarat ca despre acest lucru a citit luni in timpul calatoriei intre Polonia si Romania si ca vizita sa nu are nici o legatura cu acest Memorandum.

  • "Sunt seful unui mare grup de telecomunicatii, avem 1500 de angajati in Romania, este firesc sa vin in Romania, sa ma intalnesc cu oficiali, iar filiosofia mea este de a a face din Alcatel Lucent un lider in domeniul de activitate si apoi sa ma asigur ca operam intr-un mediu in care jucatorii sunt tratati egal. Ceea ce solicitam fiecarui guvern din lume este ca toti actorii din piata sa fie tratati in acelasi fel", a spus Michel Combes.

Alcatel Lucent este prezenta pe piata din Romania din anul 1991 a fost implicata in modernizarea infrastructurii de telecom din tara si a investit constant in centrul Alcatel-Lucent din Romania.

  • "Vreau sa amintesc Guvernului ca am investit peste 100 milioane de euro in operatiunile din Romania in acesti ani, ceea ce inseamna ca suntem un investitor puternic si vrem ca acest lucru sa fie recunoscut. Avem 1500 de angajati in Romania, deci o prezenta mare, dintre care 50% lucreaza in cercetare si dezvoltare. Ne asteptam ca acest numar sa creasca. Dupa Franta si Germania este al treilea punct de prezenta. Alcatel Lucent isi reduce numarul de angajati la nivel global. Incercam sa mutam anumite resurse din tari cu costuri ridicate in tari cu costuri mai mici si forta de munca bine pregatita si Romania face parte din aceste tari in care personalul va creste", a declarat Michel Combes.
  • Michel Combes: Am crezut mereu ca in Europa este o piata telecom prea fragmentata

Romania este importanta pentru Alcatel Lucent din punct de vedere al clientilor importanti de afaceri.

  • "In Romania aveti o piata activa de telecomunicatii: Orange, Vodadone, organizatii din care am si facut parte, Romtelecom si Cosmote, care cred ca vor fi rebranduite curand, RCS&RDS, 2K Telecom, UPC", a spus acesta.

Intrebat daca se asteapta la o consolidare la nivelul acestor jucatori locali, Michel Combes si-a exprimat opinia ca la nivelul pietei telecom din Europa este nevoie de consolidare.

  • "Am crezut mereu ca in Europa este o piata telecom prea fragmentata, ceea ce inseamna ca in cele din urma jucatorii sunt prea mici pentru a investi ceea ce este necesar indiferent ca vorbim de LTE sau fibra optica. Sunt diferite tipuri de consolidare care pot avea loc. Una este 'partajarea infrastructurii de retelea' - ceea ce Orange si Vodafone fac in Romania dar este un lucru pe care si alti operatori l-au facut in alte tari. (...). Nu pot comenta in numele operatorilor, dar cred ca o consolidare este necesara in multe tari din Europa pentru un echilibru intre interesul utilizatorilor  - preturi mici - si nivelul investitiilor pe termen lung in economie, pentru ca daca operatorii nu fac suficienti bani nu vor fi nici investitii", a spus Michel Combes.

La inceputul lunii octombrie 2013, producatorul de echipamente telecom Alcatel-Lucent a anuntat un plan prin care va renunta la aproximativ 15% din numarul de angajati la nivel mondial pana in 2015, compania dorind sa redevina competitiva. In regiunea EMEA se vor reduce cu 4.100 efectivele. Filiala locala a transmis atunci imediat un comunicat in care face referire si la activitatile locale, spunand ca "in Romania transformarea va consta in consolidarea activitatilor R&D, compania mentinandu-si prezenta in centrele existente din Bucuresti si Timisoara.

Timisoara ramane un centru strategic de cercetare si dezvoltare in Europa pentru compania Alcatel-Lucent in domeniile LTE, small cells, platforme IP, customer services delivery - GNOC, Remote Integration etc, si al dezvoltarii de aplicatii telecom.

Centrul din Timisoara are expertiza recunoscuta pe plan international in aceste domenii, precum si laboratoare de validare si sisteme de testare, ceea ce va constitui baza pentru concentrarea expertizei si a resurselor alocate centrelor de competenta.

In Romania, compania intentioneaza sa isi consolideze prezenta, urmand sa ajunga la sfarsitul anului 2015 la aproximativ 1.600 de angajati, majoritatea acestora activand in domeniul R&D pentru tehnologii de ultima generatie".

Datele de pe Ministerul Finantelor arata ca Alcatel-Lucent avea la final de 2012 circa 1.450 de angajati in tara, ceea ce inseamna ca efectivele vor creste cu circa 150.

In anul 2013 Grupul Alcatel-Lucent a inregistrat venituri de 14.4 miliarde de euro. Grupul Alcatel-Lucent este listat la bursele din Paris si New York.